De wereld gaat beginnen met het omzetten van zijn reserves weg van de debatterende dollars en euro’s, voorspelt de Russische president.
De Russische president Vladimir Poetin gaf onlangs de Verenigde Staten en andere G7 landen de schuld van het veroorzaken van ongebreidelde inflatie op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Onder deze omstandigheden, voorspelt hij, zal de wereld haar reserves beginnen om te zetten van staatsschulden in “echte grondstoffen”, waardoor de inflatiespiraal van de grondstoffen nog dieper zal worden.

Einde van een Unipolaire Wereld
De president ventileerde zijn kritiek tijdens een meer dan uur durende toespraak op de plenaire vergadering van het Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg op woensdag 15 juni. Hij begon zijn toespraak met te beweren dat de “grondbeginselen van het mondiale economische systeem een klap hebben gekregen”.
“Fundamentele zakelijke noties zoals de zakelijke reputatie, de onschendbaarheid van eigendom, en het vertrouwen in de wereldvaluta zijn ernstig beschadigd,” zei hij.
Hiermee doelt hij op twee ongewone verschijnselen rond westers geld in 2022: sancties tegen Rusland, en een recordbrekende inflatie.
Afgelopen maart werden Russische banken uit SWIFT gezet – ‘s werelds grootste financiële berichten systeem dat door 11.000 instellingen wereldwijd gebruikt wordt. Deze maatregel isoleerde de Russische financiële instellingen effectief van de ontwikkelde westerse economieën. Dit was, naast een verbod op de invoer van Russische olie en gas, bedoeld als straf voor de invasie van de oostelijke grootmacht in Oekraïne in februari.
Poetin verklaarde dat dergelijke maatregelen een tweesnijdend zwaard zijn gebleken, dat evenzeer schade berokkent aan degenen die de sancties uitvoeren. Zo hebben zowel Europa als de Verenigde Staten de laatste maanden te lijden onder aanzienlijk hogere kosten van levensonderhoud – vooral brandstofkosten.
De inflatie op de producten- en grondstoffenmarkten heeft echter met meer te maken dan alleen sancties en was al ver vóór dit jaar een “feit”.
“De wereld is hierin gedreven door jarenlang onverantwoord macro-economisch beleid van de G7 landen, waaronder ongecontroleerde uitstoot en accumulatie van ongedekte schulden,” beweerde de president.
Problemen met geld drukken
Om hun oplopende schulden aan te pakken zijn de westerse economieën gedwongen in exponentieel tempo meer geld in de economie te drukken. Zoals Poetin opmerkt is de geldvoorraad van de V.S. alleen al in de afgelopen twee jaar met 38% gegroeid, terwijl die van Europa met 20% toenam. Dit nieuwe geld vond snel zijn weg over de landsgrenzen heen, overgaand “tot het wegvagen van de wereldmarkten”.
Poetin ondersteunt deze theorie door erop te wijzen dat de Verenigde Staten onlangs een netto-importeur van voedsel zijn geworden. Ze importeren nu maandelijks voor ongeveer $350 miljard aan goederen, tegen $250 miljard eind 2019. Dat is een toename van 40% – precies in verhouding tot de groei van de geldhoeveelheid van het land. “Waarom goederen inruilen voor dollars en euro’s die vlak voor onze ogen aan waarde verliezen?” vroeg hij.
Poetin zei dat de combinatie van recordhoge inflatie en aantoonbaar gevaar van confiscatie rond dollars en euro’s een bedreiging vormt voor landen die deze valuta’s in hun reserves hebben.
“Er zal een omzetting van de wereldreserves beginnen … Ze zullen worden omgezet van verzwakkende valuta’s in echte hulpbronnen zoals voedsel, energiegrondstoffen en andere grondstoffen,” concludeerde hij.
Betekenis voor Bitcoin?
Terwijl in maart de Russische sancties werden doorgevoerd, krabbelden veel Westerse politici overeind om oplossingen te vinden voor het mogelijke gebruik van Bitcoin door het Kremlin als middel om hun beperkingen te omzeilen.
In voor- en tegenspoed geloven velen dat Bitcoin precies de oplossing zou kunnen zijn die de Russische regering nodig heeft. Het is bestand tegen censuur, maakt peer-to-peer uitwisseling mogelijk, en is immuun voor de ontwaarding van fiat valuta.
Legacy belegger en fondsbeheerder Bill Miller verklaarde in maart dat de ineenstorting van de Russische roebel bullish is voor Bitcoin. Een week later voorspelde een beleggingsstrateeg van Credit Suisse een zeer vergelijkbare vlucht naar grondstoffen als Poetin – en dat Bitcoin daar waarschijnlijk van zou profiteren.
Tot nu toe heeft Poetin de voordelen ingezien die Bitcoin mijnbouw aan Rusland kan bieden. Een lid van de Staatsdoema heeft zelfs gesuggereerd dat het graafschap Bitcoin zou kunnen aanvaarden als compensatie voor oliebetalingen.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.