Marokko voegt zich bij de lijst van landen die de crypto-sector formeel willen controleren door naar verluidt te werken aan een definitief regelgevend kader om de markt te begeleiden.
De centrale bank van het land, Bank Al-Maghrib (BAM), ontwerpt een crypto-reguleringsvooruitzicht in overleg met een wereldwijde financiële instelling, meldde Bitcoin News op 27 juni.
Volgens de gouverneur van BAM, Abdellatif Jouahri, is de instelling in gesprek met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank over specifieke benchmarks.
Met name het IMF heeft een centrale rol gespeeld in de oproep aan landen om de cryptosector te reguleren, terwijl het waarschuwde voor de gevaren van het legaliseren van activa zoals Bitcoin. De instelling heeft er bijvoorbeeld bij El Salvador op aangedrongen om Bitcoin niet langer als wettig betaalmiddel te beschouwen, omdat dit een bedreiging vormt voor de economie van het land.
Bescherming van de consumentenbelangen
De eerste aanwijzingen geven aan dat de regelgeving cryptocurrencies waarschijnlijk niet zal verbieden, maar innovatie in de sector zal proberen te bevorderen en tegelijkertijd consumenten zal beschermen. Enkele van de pijnpunten die Marokko wil aanpakken zijn het witwassen van geld en anti-terrorisme financiering.
Eerder had BAM’s gouverneur Abdul Latif Al Jawhari opgemerkt dat het invoeren van cryptocurrencies in het land een kwestie was van “wanneer” en niet “of”.
“Momenteel kunnen we cryptocurrencies niet adopteren gezien het gebrek aan regelgevende en wetgevende kaders, zowel nationaal als internationaal. De G20 en veel landen benadrukken het belang van een regelgevend kader voor crypto’s, evenals een regelgevend kader voor CBDC’s (Central Bank Digital Currencies),” aldus Jawhari.
In een recent persbericht heeft BAM erkend dat de cryptocurrency-sector in het land steeds populairder wordt. De bank heeft echter volgehouden dat gebruikers voorzichtig moeten zijn met de risico’s die aan de sector zijn verbonden.
Interessant is dat het land de handel in Bitcoin in 2017 verbood, maar de populariteit van het activum is toegenomen met de algemene waardestijging van de afgelopen jaren. De populariteit betekende dat de regering de groeiende bekendheid niet langer kon negeren.
Vanaf 2021 stond het land naar verluidt op de vierde plaats achter Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia in crypto handelsvolume in heel Afrika.

Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.