Slechts 2% van de Russen heeft geïnvesteerd in Bitcoin (BTC) tot nu toe, volgens een nieuwe enquête van het Russische Public Opinion Research Center (VTsIOM), gepubliceerd op 9 april.

De VTsIOM, het oudste stembureau in het post-Sovjet-Rusland, onthulde dat Bitcoin niet populair is geworden in het land, waarbij tweederde van de Russen een aankoop van de cryptocurrency als een slechte investering beschouwt.

Het onderzoekscentrum heeft geen tijdschema voor de peiling of het aantal totale respondenten in de enquête verstrekt.

Daarmee beweerde 56% van de Russen dat ze op de hoogte waren van Bitcoin, terwijl 18% zei dat ze alleen van Bitcoin hoorden, meldt het onderzoek. Het VTsIOM beoordeelde echter dat de feitelijke kennis nogal laag was, met 12% van degenen die beweerden zich bewust te zijn van Bitcoin verklaarde dat Bitcoin in Rusland is verboden.

De Russische regering heeft tot nu toe de federale crypto-regulering officieel niet afgedwongen, hoewel het Russische parlement in mei 2018 in eerste lezing een crypto-wet heeft aangenomen. Het wetsvoorstel is eind 2018 teruggestuurd naar de eerste lezing, na rapporten over het gebrek aan een aantal sleutelbegrippen, waaronder cryptomining. Eind februari stelde de Russische president Vladimir Poetin een nieuwe deadline vast voor de staat om crypto-voorschriften aan te nemen tegen 1 juli 2019.

Volgens de resultaten van de enquête beschikte slechts 9% van de Russische burgers over een gedetailleerde kennis over Bitcoin. Het bewustzijn is aanzienlijk hoger onder de mannelijke bevolking van Rusland, mensen onder de 25 jaar oud, mensen met een hoger onderwijs, evenals inwoners van de twee grootste steden van het land – Moskou en Sint-Petersburg.

In november 2018 meldde Forbes Rusland dat 5% van de inwoners van Moskou die niet-contante betaalmethoden gebruiken klaar waren om cryptocurrencies te gaan gebruiken om hun aankopen te betalen.

Eerder publiceerde de Amerikaanse bank Wells Fargo een poll waarin werd beweerd dat slechts 2% van de Amerikaanse investeerders Bitcoin bezaten, terwijl 26 zeiden dat ze er geïntrigeerd door waren. Volgens de opiniepeilingen zei 96% van de beleggers dat ze van Bitcoin hadden gehoord, maar slechts 29% zei dat ze iets wisten over digitale valuta.

Onlangs meldde Cointelegraph dat de overgrote meerderheid van de respondenten van een onderzoek door de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk beweerde dat zij liever een geschenk van geld zouden ontvangen in een digitale valuta.