De Europese Centrale Bank heeft banken gewaarschuwd tegen het promoten van Bitcoin-beleggingen, met het argument dat de ogenschijnlijke rust van de cryptocurrency waarschijnlijk gaat uitmonden in lagere prijzen.
In een blog van woensdag, getiteld “Bitcoin’s Last Stand” van Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf, merkten de directeur-generaal en adviseur van de ECB van de instelling op dat banken het risico lopen reputatieschade op lange termijn op te lopen door Bitcoin te promoten, ondanks de winst die ze op korte termijn kunnen maken. De bank waarschuwde dat een verdere duikeling van BTC de relatie met klanten kan schaden en reputatieschade voor de hele sector zou veroorzaken.
“Aangezien Bitcoin noch als betalingssysteem noch als beleggingsvorm geschikt lijkt te zijn, moet het in termen van regelgeving als geen van beide worden behandeld en dus niet worden gelegitimeerd,” schreef de bank.
Ondanks een piek van 69.000 dollar in november 2021 is ‘s werelds grootste cryptocurrency door marktkapitalisatie met maar liefst 75% YTD gedaald, volgens gegevens van CoinMarketCap. Eerder deze maand deed de ineenstorting van FTX de prijs van Bitcoin in minder dan twee dagen met meer dan 20% dalen. Volgens de ECB hebben voorstanders van Bitcoin de stabilisatie van Bitcoin na FTX weliswaar gezien als een signaal om in te stappen, maar het ergste moet nog komen.
“Voor Bitcoin-voorstanders betekent de schijnbare stabilisatie een adempauze op weg naar nieuwe hoogten. Waarschijnlijker is echter dat het een kunstmatig opgewekte laatste gaspauze is voor de weg naar irrelevantie – en dit was al te voorzien voordat FTX failliet ging en de bitcoinprijs naar ruim onder de 16.000 USD stuurde,” voegde het eraan toe.
Bitcoin’s echte toepassingen ontbreken nog steeds
De ECB twijfelde ook aan het vermogen van Bitcoin om het bestaande monetaire en financiële systeem te overwinnen, zoals bedoeld door zijn pseudonieme schepper, Satoshi Nakamoto, meer dan tien jaar geleden. Hoewel Bitcoin op de markt werd gebracht als een wereldwijde gedecentraliseerde digitale munt, maakten het conceptuele ontwerp en de technologische tekortkomingen het twijfelachtig als betaalmiddel.
“Echte Bitcoin-transacties zijn omslachtig, langzaam en duur. Bitcoin is nooit in significante mate gebruikt voor legale transacties in de echte wereld.”
De bank stelde verder dat Bitcoin, in tegenstelling tot onroerend goed, geen stroom kon genereren of productief kon worden gebruikt zoals grondstoffen; vandaar dat het ongeschikt was als investering. Volgens de bank “is de marktwaardering van Bitcoin daarom puur gebaseerd op speculatie.”
Ondanks de waarschuwing van de ECB zijn de Europese banken op hun tenen getrapt naar cryptopools, ondanks de aanhoudende cryptowinter nu de EU-lidstaten de MiCA-regelgeving voorzichtig uitwerken.
Mijn mening:
ECB wilt veel te graag een CBDC dus is bang voor Bitcoin. Daarom goed door promoten voor Bitcoin allemaal. Hoe kunnen banken hen reputatie nog verder schaden. Ze gokken met geld van consumenten en als ze falen krijgen ze een bail out. Er wordt gesuggereerd dat Bitcoin nog lager kan gaan en dat is ook zeker waar en helemaal niet iets negatiefs, want goedkoop inkopen is fijn. Bitcoin kan nog een duik naar rond de 10K maken. Als je daar op wilt inkopen ga dan wat hoger zitten met je buy. De opmerking over gefaald als betaalsysteem is niet waar. Met lightning kan het die functie nog steeds dienen, maar de use case is vooral verschoven naar store of value dat is wat anders dan gefaald. Het oudste en voorheen betaalmiddel goud dient ook voornamelijk die functie.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep en join de Discord/Telegram om onderdeel te worden van de community