Een ongeverifieerde tweet in combinatie met een drastische daling van de Bitcoin hashrate heeft geleid tot cascade liquidaties in de markt voor crypto derivaten.

Belangrijke conclusies:

  • Bitcoin crashte zaterdag laat tot onder de $51.000 door gedwongen liquidaties van long orders.
  • Een reeks van slecht nieuws triggerde de sell-off, maar slechts één daarvan was verifieerbaar waar.
  • Hoewel veel indicatoren wijzen op een “buy the dip” actie, kan de volatiliteit deze week aanhouden.
Crypto trader
Automatisch daytraden? Lees hier meer!

Bitcoin en de bredere cryptomarkt zagen een van de meest gruwelijke crashes, wat leidde tot $9 miljard aan liquidaties. Er waren drie belangrijke bronnen van de negatieve katalysatoren.

Witwasrapport doet Bitcoin kelderen

De prijs van Bitcoin dook naar dieptepunten van $50.900 op Binance, terwijl Coinbase $51.300 noteerde om 23:35 uur ET-tijd op zaterdag.

Een daling van 12,3% vond plaats binnen 20 minuten, beginnend om 23:15 uur. Blijkbaar werd het veroorzaakt door een tweet die bijna een uur geleden werd verstuurd en waarin werd beweerd dat het Amerikaanse ministerie van Financiën financiële instellingen onderzoekt op illegaal gebruik van crypto.

Prominent crypto-advocaat Jake Chervinsky uitte zijn scepsis over de geloofwaardigheid van het nieuws. Hij verklaarde dat de “schatkist geen witwaspraktijken aanklaagt (DOJ wel).” Bovendien zijn er geen andere berichten over de beweringen.

Terwijl de ongeverifieerde bron het laatste kantelpunt was, was er de hele dag al bearish druk in de markt aan het opbouwen.

De hashrate van Bitcoin mining daalde met 40% een week nadat een ongeluk in een Chinese kolenmijn de activiteiten in de hele regio Xinjiang stillegde. De drastische verandering leidde tot zorgen over de Chinese dominantie in de markt, waarbij één regio bijna de helft van de totale hashrate beïnvloedt.

Last but not least, geruchten over een sell-off van COIN-aandelen door leidinggevenden van Coinbase hadden gisteren ook de geesten van de markt verzwakt, die ironisch genoeg vorige week om dezelfde reden waren verhoogd.

Pseudonieme Twitter account Crypto Randy postte gisteren dat de chief product officer en financial officer bij de exchange bijna al hun aandelen verkochten bij de lancering woensdag.

COIN kelderde naar dieptepunten van $309 van een piek van $430 de dag na het debuut.

Financiële experts hebben deze beweringen echter betwist en verondersteld dat een verwisseling van formulieren en het niet maken van onderscheid tussen werkelijke aandelen en optiecontracten tot het misverstand hebben geleid. Eric Yakes, CFA, die de kwestie op Twitter bracht, heeft de tweet verwijderd. Bovendien verklaarden experts zoals Meltem Demirors, CFO bij CoinShares, dat de leidinggevenden van Coinbase alleen hun holdings hebben afgedekt, wat waarschijnlijk nog steeds boven de 90% is.

Samen blies de opbouw van negatieve druk gisteravond uit na het verdachte U.S. Treasury rapport.

De Sell-Off

De liquidatieprijs van overleveraged long Bitcoin en altcoins orders, voornamelijk op Binance, werd volledig weggevaagd. Handelaren die gedwongen werden om tegen die prijzen te verkopen, versterkten de sell-off en veroorzaakten een domino-effect op de prijs.

Meer dan $9 miljard, voornamelijk in long orders, werd geliquideerd, waarbij Binance gebruikers verantwoordelijk waren voor bijna 50% van het totale bedrag. Huobi, ByBt, en Okex registreerden elk meer dan $1 miljard aan liquidaties.

Crypto-markt liquidatiegegevens na de crash op 17 apr. 2021. Bron. Bybt

Die handelaren waren vooral long Bitcoin ($4,94 miljard) en Ether ($1,07 miljard).

De dekkingsgraad voor perpetuele contracten was gedaald tot een dieptepunt dat niet meer was gezien sinds de crash van maart 2020. De grootste liquidatie sinds de crash suggereert dat het ergste achter de rug kan zijn.

De “buy de dip”-actie was ook zichtbaar in de Coinbase Premium-indicator, waar het grotere verschil tussen de spotprijzen op Coinbase Pro en de derivatenmarkt wijst op een sterke koopactie door instellingen.

De bevestiging van de lokale bodem rechtvaardigt echter consolidatie boven de dieptepunten van vandaag in de komende dagen.

De financieringsratio van Bitcoin perpetual contracts op Binance is weer bullish geworden-rond 50% jaarlijks percentage dat is een zorgwekkend signaal op de korte termijn.

Tot slot, als de geruchten rond de strenge regelgeving waar zijn, zou dit een generatietop voor Bitcoin kunnen marketen.

Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.

Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer over automatisch handelen met trading software (bot).