De top vijf meest veelbelovende dApps gebouwd op Cardano smart contract

Belangrijkste conclusies

  • De komst van Cardano smart contracts betekent dat gedecentraliseerde applicaties (DApps) nu op het platform gelanceerd kunnen worden.
  • Er zijn nog geen DApps gelanceerd, deels vanwege Cardano’s nieuwe ontwerp uitdagingen van het eUTXO-model.
  • Er zijn echter verschillende dApps op komst die beweren de ontwerp uitdagingen te hebben opgelost.

Het Cardano mainnet ging eind september 2017 live. Het heeft echter pas onlangs zijn belofte ingelost om een smart contracts platform te zijn met zijn Alonzo hardfork combinator (HFC) evenement afgelopen zondag.

Met de langverwachte upgrade van het Alonzo testnet naar het Cardano mainnet, is de blockchain een volwaardig smart contracts platform geworden. Dit betekent dat er nu gedecentraliseerde toepassingen op kunnen worden gelanceerd.

Het is echter nog vroeg dag voor het platform, omdat er nog geen gedecentraliseerde applicaties zijn gelanceerd, ondanks dat er verschillende in ontwikkeling zijn. Dit is deels te wijten aan de ontwerp uitdagingen die Cardano’s nieuwe e-UTXO-model met zich meebrengt. De meest prominente van de uitdagingen is het feit dat als de platforms niet goed ontworpen zijn, ze in de problemen kunnen komen met meerdere gebruikers die het tegelijkertijd gebruiken – technisch concurrency problemen genoemd. Dit is al een serieuze uitdaging gebleken, zoals blijkt uit de eerste testnet lancering van MinSwap, een gedecentraliseerde beurs.

Desondanks hebben verschillende (DeFi) en (DEX) platformen hun routekaart voor lancering op Cardano al onthuld. Sommige van deze platformen zijn aangekondigd als game-changers in de cryptocurrency ruimte in termen van kostenefficiëntie, snelheid en use cases.

Een van de platforms in ontwikkeling is Sundaeswap, een gedecentraliseerde exchange die veel zal lijken op Uniswap. De DEX hoopt de toonaangevende exchange op Cardano te worden, evenals een hub voor initiële DEX-aanbiedingen of IDO’s voor nieuwe Cardano-projecten. Op zijn roadmap is het platform van plan om volledig functioneel te worden, met limietorders en directe swap tegen het 4e kwartaal van het jaar. Het team van ontwikkelaars heeft ook beweerd dat ze de concurrency problemen hebben opgelost, maar moeten hun oplossing nog bekendmaken.

Ariana is een andere opwindende gedecentraliseerde toepassing van het Cardano-ecosysteem om naar uit te kijken. Het is gestructureerd om de toonaangevende gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) op Cardano te zijn. Dit zal het mogelijk maken om een US dollar stablecoin genaamd sUSD te slaan met ADA als onderpand. Het is ook van plan om een Danaswap aan te bieden, een geautomatiseerde market maker (AMM) gedecentraliseerde beurs voor stabiele multi-asset pools. Het platform is van plan een openbare verkoop te houden, een tokengeneratie evenement te organiseren en zijn stablecoin en DEX ook in het 4e kwartaal van het jaar uit te brengen.

Meld is ook in ontwikkeling. Het moet een DeFi protocol worden, vergelijkbaar met Aave op Ethereum, wat betekent dat het mogelijk wordt om tokens te lenen en te ontlenen op Cardano. Volgens de Meld roadmap wordt de lancering van de MELDapp – Beta testing van de MELDapp begint op mobiel en chrome – in dit kwartaal verwacht.

NFT-gaming vindt ook zijn weg naar Cardano, dat unieke ondersteuning heeft voor NFT’s die geen slimme contracten vereisen om de digitale activa te slaan of te verhandelen. Drunken Dragons Games is een NFT-game op Cardano, vergelijkbaar met Axie Infinity op Ethereum.

Tot slot verwacht het Cardano-ecosysteem ook een echte impact te hebben met de lancering van Empowa. Empowa beschrijft zichzelf als het eerste ‘RealFi’ platform ter wereld, met een missie om betaalbare huisvesting op het Afrikaanse continent te vergroten, te beginnen met Mozambique. Volgens de plannen zou het project in 2023 van start moeten gaan.

Cryptocurrency traden kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goed rendement kan worden behaald. Lees meer over traden in de crypto trading gids of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot voor automatisch handelen.

Wordt lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen.

Lees hier meer Cryptocurrency nieuws.