De nieuwe smart contract mogelijkheden van Cardano stellen ontwikkelaars in staat om hun eigen applicaties te bouwen en te implementeren op het platform.

Cardano, de op twee na grootste blockchain naar market cap, heeft op zondag 12 september met succes de Alonzo hard fork uitgevoerd, een upgrade om de blockchain ‘smart contract’ functionaliteit te geven, wat ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om gedecentraliseerde apps te maken met geavanceerde use-cases.

Door het bouwen van gedecentraliseerde apps, of ‘DApps’ op de blockchain, minimaliseren ontwikkelaars de veiligheidsrisico’s van traditionele apps, die op een centrale server leven, in plaats van gebruik te maken van de veiligheid van een wereldwijd netwerk van duizenden genetwerkte computers.

Echter, het ontwikkelen van apps op de blockchain is tot nu toe ontoegankelijk geweest voor veel ontwikkelaars, die geconfronteerd worden met hoge en onvoorspelbare kosten, evenals energie-inefficiënties die de grootste blockchain-platforms het energie-equivalent van hele landen zien gebruiken.

Als gevolg hiervan is het implementeren van blockchain voor kleinere ondernemingen vaak geen echt haalbare optie geweest zonder concessies te hoeven doen aan duurzaamheidsdoelstellingen of bedrijfskosten.

Cardano oplossing + IOHK

De Cardano blockchain maakt gebruik van een nieuw mechanisme voor het verifiëren van transacties, het netwerk is 4 miljoen keer efficiënter dan Bitcoin, het gebruikt de energie gelijk aan een gezinswoning, in plaats van een land zoals Bitcoin doet. Het vermogen om transactiekosten nauwkeurig te voorspellen zorgt ook voor voorspelbaarheid en stabiliteit van de prijs, waardoor ontwikkelaars apps kunnen bouwen zonder het risico te lopen op verloren transacties of hoge kosten.

2021 is een cruciaal jaar geweest voor IOHK, het ingenieursbedrijf achter Cardano, dat in april ‘s werelds grootste blockchain implementatie aankondigde, om vijf miljoen leraren en studenten in Ethiopië te voorzien van direct verifieerbare ID’s, waardoor betere lesplanning en toezicht op de voortgang van studenten mogelijk wordt, en de overheid in staat wordt gesteld om adequaat zicht te hebben op toekomstige behoeften en lacunes in de planning van arbeidskrachten. Studenten kunnen hiermee ook verifieerbare kwalificatiegegevens delen met werkgevers.

IOHK heeft ook een unieke oplossing opgericht die het mogelijk maakt om NFT’s op Cardano te creëren zonder de noodzaak voor slimme contracten, waardoor er tot op heden 780.436 NFT’s op Cardano zijn gecreëerd. Daarnaast heeft het bedrijf Catalyst opgericht, ‘s werelds grootste blockchain-innovatiefonds.

Catalyst is een potentiële verstoorder van het durfkapitaalmodel. Het stimuleert en financiert innovatieve projecten om de Cardano blockchain en het ecosysteem te ondersteunen. Catalyst heeft al 90 projecten gefinancierd voor een bedrag van $5 miljoen, met een schatkist ter waarde van meer dan $1,5B en een betrokken gemeenschap van meer dan 35.000.

Deze upgrade komt na zes jaar van onderzoek en ontwikkeling, inclusief de productie van bijna 100 peer-reviewed wetenschappelijke papers, om een blockchain te creëren die de beloftes van de technologie kan waarmaken en de problemen rond kosten, omgevingsstabiliteit, veiligheid en schaalbaarheid kan aanpakken.

“Deze upgrade is het hoogtepunt van zes jaar hard werken met een aantal van de knapste koppen op het gebied van blockchain en daarbuiten. De focus ligt nu op het verder verbeteren van het platform en ervoor zorgen dat Cardano wordt geadopteerd door bedrijven en overheden. Met deze lancering ligt de commercialisering evenzeer in handen van de gemeenschap als van de systeemarchitecten, en zij leveren al – in minder dan 24 uur zijn er al meer dan 100 smart contracts gedraaid.”

Charles Hoskinson, CEO van IOHK
Bitvavo

Komende Cardano summit

  • IOHK zal de geplande upgrades en verbeteringen van smart contract functionaliteit bespreken tijdens de Cardano Summit op 25 en 26 september.
  • De top zal de plannen van IOHK verkennen om ervoor te zorgen dat Cardano zijn potentieel vervult om te fungeren als een besturingssysteem voor industrieën, toeleveringsketens en overheden, en zal ook het wetenschappelijk onderzoek bespreken dat ten grondslag ligt aan het platform. Er zullen ook nieuwe projecten en partnerschappen worden aangekondigd.
  • Sprekers zijn onder meer Sheila Warren, Global Executive, World Economic Forum, Gillian Tett, Editor-at-Large, Financial Times, Misan Harriman, voorzitter van het Southbank Centre; zij zullen alles bespreken van CBDC’s en interoperabiliteit tot NFT’s en klimaatverandering.

Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goed rendement kan worden behaald. Lees hier meer over rendement versus hodlen of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot.

Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.