Met aanzienlijk lagere transactiekosten en snellere transactiesnelheden, zou Solana een waardige tegenstander voor Ethereum zijn?

Solana is een trending topic geweest vanwege de opeenvolgende weken van prijsstijgingen die zijn SOL-token heeft gezien. Op het moment van schrijven wordt SOL verhandeld op ongeveer $207, wat een stijging is van 11.400% ten opzichte van minder dan $2 in januari. Met zijn huidige waarde staat Solana in de top 10 van cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van ongeveer $60 miljard, en eist het de zesde plaats op van Dogecoin (DOGE), volgens Cointelegraph Markets.

Een van de waarschijnlijke katalysatoren van dit bullish momentum is financiering door investeerders geleid door Andreessen Horowitz en Polychain in juni. Solana verzekerde zich van $314 miljoen, die zal worden gebruikt om zijn technologie in de gedecentraliseerde financiën (DeFi) arena te bevorderen. Opmerkelijk is dat de investering de vorm aannam van SOL-muntaankopen in plaats van traditionele aandelen.

Een andere belangrijke reden voor Solana’s SOL prijs boom is de aankondiging van zijn vierde hackathon evenement gepland voor 8 oktober. Hackathons zijn gericht op ontwikkelaars van wie de projecten worden ingeschreven in een wedstrijd om kans te maken op geldprijzen en startkapitaal. Dit werd gezien als een positieve zet voor Solana, omdat het zou kunnen helpen om de technologie op grotere schaal ingang te doen vinden.

Nu Solana vooruitgang boekt, kunnen experts niet anders dan het vergelijken met een vergelijkbare programmeerbare blockchain: Ethereum. Velen zijn zelfs zo ver gegaan om te zeggen dat Solana boven Ethereum uit zou kunnen stijgen, concurrerend met Polkadot, Avalanche en Binance Smart Chain.

Wat is Solana?

Solana is een laag-één blockchain netwerk dat slimme contracten kan implementeren. Opgericht in 2017 door Anatoly Yakovenko, een voormalig Qualcomm senior staff engineer manager, wordt Solana gefactureerd als de oplossing voor de schalingsproblemen van Bitcoin en Ethereum. Twee jaar na de oprichting wist Solana 20 miljoen dollar binnen te halen in een Serie A-financieringsronde geleid door Multicoin Capital.

Terwijl Bitcoin (BTC) algemeen aanvaard is als een peer-to-peer vorm van geld, is Ethereum, aan de andere kant, het platform om bijna alles peer-to-peer te maken. Solana is van dezelfde klasse als Ethereum, met zijn smart contract mogelijkheden en layer-one infrastructuur, maar het brengt verschillende andere proposities met zich mee.

Bitvavo

Ethereum is nog steeds de top keuze voor het bouwen van gedecentraliseerde toepassingen (DApps) en het implementeren van slimme contracten, maar het kan niet worden ontkend dat het geplaagd wordt door legacy problemen die het probeert te verfijnen in de loop van de tijd. Door een gebrek aan schaalbaarheid, worden gebruikers soms geconfronteerd met beruchte hoge gas kosten. Hoewel de overgang naar proof-of-stake (PoS) al in beweging is – en naar schatting dergelijke kosten zal verminderen door een verhoogde transactie doorvoer door het toepassen van shard chains – wordt niet verwacht dat het volledig zal worden samengevoegd met het mainnet van Ethereum tot eind 2021 of 2022. Dit komt omdat de Beacon Chain, die alle shards zal coördineren, nog steeds aan het testen is, ondanks het feit dat hij in december 2020 live is gegaan.

Aan de andere kant heeft Solana al een PoS structuur ingebakken als zijn consensus mechanisme. De belangrijkste innovatie zit echter in het proof-of-history (PoH) protocol. Bij een PoS-systeem kan het voor validators moeilijk zijn om chronologische volgorde te vinden in binnenkomende transactieblokken. PoH omzeilt dit door een historisch record op te stellen dat cryptografisch het verstrijken van de tijd tussen twee gebeurtenissen verifieert.

Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goed rendement kan worden behaald. Lees hier meer over rendement versus hodlen of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot.

Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.