Wat is de Blockchain

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Gedistribueerd vertrouwen

De Blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het Bitcoin netwerk. Het is het beste te vergelijken met een grootboek. Grootboeken liggen ten grondslag aan veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen en zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op databases die functioneren als grootboeken. Geld bijvoorbeeld is tegenwoordig hoofdzakelijk te vinden in databases; Grootboeken bij financiële instellingen waarin alle balansen en transacties worden bijgehouden.

Maar ook andere registers werken op vergelijkbare wijze. Identiteitsgegevens bijvoorbeeld worden zorgvuldig bijgehouden in databases. Andere voorbeelden van gegevens die worden bijgehouden in databases zijn medische dossiers en de bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel. Elk gegeven is in feite een regel in een database die wordt bijgehouden door een aangewezen instantie.

Tegenwoordig worden deze databases op een centrale plaats, afgesloten van de buitenwereld, bijgewerkt. Voor Nederlandse domeinnamen is dat bijvoorbeeld de SIDN en voor octrooien is dat RVO Nederland. Er is een goede reden dat deze databases op een centrale plek worden afgeschermd. De beveliging van deze systemen is cruciaal. Het is niet wenselijk dat geheime octrooien ingezien kunnen worden of dat balansen op bankrekeningen zomaar worden aangepast.

Het gevolg is dat het gebruik van deze centrale databases en grootboeken permissie vereist van de beheerders. Achtereenvolgens vereist dit weer een voldoende mate van vertrouwen in de beheerder dat de gegevens goed worden bijgehouden en toegankelijk zijn voor belanghebbenden. Het gaat hierbij niet alleen om het vertrouwen dat de beheerder zorgvuldig omgaat met de macht om toegang of bewerkingen van de data te weigeren en toe te staan, maar ook om het vertrouwen dat de instantie er de volgende dag nog is. Het krijgen van toegang tot de gegevens of het kunnen doen van een transactie hangt hierbij soms af van opvattingen of overtuigingen van de beheerder van de data. Deze situatie kan soms leiden tot vervelende situaties, zoals bleek toen verschillende mensen zich niet konden uitschrijven bij hun parochie en toen een politiek besluit verzekeraars toegang moest geven tot de medische dossiers van burgers.

Een nadeel van centrale afgesloten databases is dat ze zich niet makkelijk laten aansluiten op andere systemen, zonder de veiligheid op het spel te zetten. Nemen we bijvoorbeeld bancaire systemen dan is het met dit soort grootboeken niet eenvoudig om twee partijen een waardetransactie te laten doen. Doorgaans wordt tussen de verschillende systemen een intermediair geplaatst die voor voldoende vertrouwen en controle zorgt zodat de transactie goed kan plaatsvinden. Dit maakt deze systemen duur, langzaam en soms ook fraudegevoelig.

Eén universeel grootboek

De blockchain is cruciaal anders. De blockchain is decentraal en open. Dit wil zeggen dat er niet één instantie of bedrijf eigenaar is maar dat niemand exclusief eigenaar is. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk waar alle deelnemers van het netwerk samen het eigendom gelijk verdelen. En om deze reden is het een open netwerk waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen. Net zoals email en het internet van niemand is. Iedereen kan kiezen om email of het internet te benutten en deelnemen aan het open en decentrale netwerk, door het te gebruiken. Ook kan iedereen er nieuwe toepassingen bovenop bouwen, zonder dat er toestemming of andere toetredingsdrempels aan te pas komen. Het voordeel van deze open inrichting is dat, net als het internet, het blockchain grootboek niet kan worden gekraakt door hackers. Als we blockchain vergelijken met het internet dan maakt het voor data in databases mogelijk wat het internet doet voor informatie. Data kunnen met blockchain veiliger worden verspreid over verschillende databases terwijl de toegang verbetert. Op internet zijn er miljarden websites die goed toegankelijk zijn. Het voordeel van dit decentrale model is dat, net als op het web, data niet meer hoeft op te hopen in één centrale database, waarmee het een doelwit wordt voor dieven, maar data kunnen verspreid worden over het internet terwijl de toegankelijkheid gelijk blijft, de betrouwbaarheid toeneemt en de beveiliging verbetert.

Wat is blockchain?

Om eenvoudig uit te leggen wat een blockchain nu is kan deze vorm van databeheer het beste worden vergeleken met een spreadsheet of een excel werkblad. Het universele grootboek van de blockchain is niets anders dan een lijst zoals in een spreadsheet. Een excelsheet die is gedeeld met iedereen ter wereld. Een lijst met gegevens waarbij iedereen die meedoet een exacte kopie van die lijst krijgt en kan zien wat er in staat. Iedereen met de spreadsheet kan vervolgens ook wijzigingen aanbrengen in de database. En wanneer een wijziging in de spreadsheet wordt gemaakt, dan wordt deze aanpassing direct overgenomen op alle andere kopietjes van de lijst. Het resultaat is dat iedereen altijd naar dezelfde lijst met gegevens kijkt. Overal ter wereld, op elk moment.
Mensen die google drive gebruiken weten dat dit soort spreadsheets al bestaan met de mogelijkheid om de google sheets te delen. Er is echter één eigenschap die blockchains uniek maakt. En dat is dat aan een blockchain alleen nieuwe regels toegevoegd kunnen worden aan de onderkant van de lijst. In feite is hiermee het enige wat een blockchain doet het toevoegen van nieuwe rijen, die automatisch met iedereen worden gedeeld. Het is niet mogelijk om een wijziging door te voeren in eerder toegevoegde regels. De cryptografische software zorgt hier voor, door het combineren van alle rekenkracht in het netwerk voor de controle van de toevoegingen en het weigeren van mutaties.

Gedistribueerd universeel grootboek

Voor de Bitcoin blockchain betekent dit dat u geen balans kunt wijzigen maar alleen een bedrag kunt overmaken naar iemand anders. U kunt dus alleen transacties uitvoeren. Een nieuwe transactie kan alleen worden toegevoegd met een nieuwe regel, onderaan de lijst. De voorwaarde hierbij is dat alleen bitcoins verstuurd kunnen worden die afkomstig zijn van een oudere regel in de lijst. Deze eigenschap zorgt voor vertrouwen. Immers, er kunnen geen gegevens, hier bitcoins, uit het niets ontstaan omdat door deze voorwaarde er altijd een oude regel in de lijst verbonden moet zijn met de nieuwere. Duizenden kopieën van het grootboek, die continu met elkaar worden vergeleken, verzekeren dat de bitcoin die u overmaakt aantoonbaar in uw bezit is en die bitcoin afkomstig is van een eerder geverifieerde regel uit het grootboek. Hiermee is het mogelijk digitale informatie onvervalsbaar te maken, een belangrijke eigenschap voor open en gedistribueerde grootboeken waardoor ze betrouwbaar worden.

Wanneer u een universeel grootboek heeft zoals de blockchain, dan heeft u geen intermediairs meer nodig die voor dit vertrouwen zorgen. U heeft enkel een computer nodig en internettoegang tot het netwerk. Met open-source software is het vervolgens mogelijk om gebruik te maken van de betrouwbaarheid van het grootboek.

Digitale overdracht van eigendom

Het bijzondere van blockchain techniek is dat het voor het eerst mogelijk is om niet alleen een kopie te maken van data maar om het eigendom van bepaalde data over te dragen. Een deelnemer in het netwerk kan naar hartelust kopieën maken van alle transacties en data die in de database staan. Maar om een bitcoin te kunnen gebruiken om te betalen moet hij aan kunnen tonen dat hij eigenaar is en de bitcoin, geheel volgens de regels, eerder te hebben gekregen van iemand anders.

De doorbraak is dat dankzij ‘gedistribueerd vertrouwen’ digitale gegevens niet bruikbaar gekopieerd kunnen worden maar dat het eigendom van activa digitaal betrouwbaar kan worden overgedragen, zonder intermediair. Deze eigenschap kan nauwelijks worden overschat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”
Vermogen kan voor jou werken. Wij hebben op een rijtje gezet met welke projecten.

Ga naar de projecten.

Add New Playlist

Nieuws
Join Telegram
Crypto kopen
Prestige projecten