Waar komt Monero vandaan en wat maakt deze munt uniek?
Inhoudsopgave
Wat is Monero?
Net als de eerder genoemde crypto’s is Monero (XMR) ook een virtuele munt, ook wel cryptocurrency genaamd. De munt is in 2014 gelanceerd en is dus vergeleken met bijvoorbeeld Bitcoin en Ripple relatief jong. Monero heeft een hele andere insteek dan bijvoorbeeld Bitcoin en mag daarom geen altcoin genoemd worden. Die zijn namelijk afgeleid van het Bitoin-protocol en Monero lijkt zich daar vooral tegen af te zetten.
Monero wijkt ook af van bijvoorbeeld Ethereum en Ripple omdat die zich vooral richten op de transactie en dus een soort betaalnetwerk zijn, waar Monero zich wel degelijk richt op de valuta an sich.
Dat klinkt allemaal heel mooi maar hier word je nou niet direct wijzer van, toch? Dat klopt, eerlijk gezegd vind ik het hele verhaal van Monero ook mysterieus. Maar als ik me er verder in verdiep vermoed ik dat dat juist de hele opzet van het netwerk is! Waarom ik dat denk lees je hieronder.
Wat maakt Monero uniek?
Zoals gezegd vindt Monero zichzelf uniek, en zetten ze zich enigszins af tegen andere crypto’s. Een overeenkomst is wel dat ook deze coin werkt met een BlockChain, oftewel grootboek (ledger). Verder moet elke transactie geverifieerd en vastgelegd worden in de BlockChain. Dit gebeurt ook door middel van van minen, waarbij de community een transactie valideert en bijschrijft in het grootboek. De munt is opgezet op basis van drie pijlers:
1. 100% anonimiteit
Monero staat voor volledige anonimiteit, dus ook van zijn gebruikers. Ondanks dat elke transactie wordt vastgelegd, gebruiken ze vergaande technologie om alle data van de transactie te verbergen. Hiervoor maken ze gebruik van drie verschillende technologieën:
- Ring signatures: verbergen de identiteit van de zender (betaler) van de transactie
- Ring confidential transactions (RingCT): verbergt het bedrag van de transactie
- Stealth addresses: verbergt de identiteit van de ontvanger
2. 100% decentraal
Waar Bitcoin pretendeert decentraal te zijn, blijkt de praktijk toch iets anders te zijn. Degene met de meeste coins heeft de meeste macht. En degene met het meeste geld (crypto of anders) kan de zwaarste machines kopen die nodig zijn om succesvol te kunnen minen, en daarmee dus meer coins verdienen.
Monero werkt met het principe dat iedereen in het netwerk gelijk is. Veel of weinig coins, het maakt niet uit, er is geen onderscheid. Het minen van de munt kan met elke normale pc, dus iedereen kan minen en dit zal ook niet veranderen.
3. Schaalbaarheid
Bitcoin en zijn afgeleiden hebben last van het limiet op grootte van blocks. Vooral bij groei speelt dit probleem, omdat er daardoor maar een beperkt aantal transacties per seconde kunnen worden uitgevoerd. Dit vereist dus steeds zwaardere apparatuur omdat de transacties anders veel te lang gaan duren. Dat de transacties lang duren is nu al een veelgehoorde klacht, plus doordat het zolang duurt gaan de transactiekosten ook nog eens fors omhoog. Bitcoin heeft echter 95% consensus van het netwerk nodig om te veranderen en dit wordt steeds lastiger omdat het netwerk steeds groter wordt.
Monero heeft dit probleem niet. Dat komt doordat in het netwerk van Monero een dynamisch limiet op de block size geldt. Dit past zich dus automatisch aan wanneer nodig. Wel is er een maximale groei per keer mogelijk waardoor vermeden wordt dat er ineens een enorme groeispurt ontstaat die men niet (goed) bij kan houden.
Nog meer voordelen van Monero
Buiten de eerder genoemde unieke punten van deze munt, zijn er nog meer voordelen ten op zichte van de concurrent. Dit zijn veelal wel consequenties van bovenstaande kenmerken.
1. Het is vervangbaar
Alle bedragen met eenzelfde waarde zijn gelijk, dus of je nu 1x 10 XMR hebt, of 2x 5, dit maakt totaal niet uit. Tevens hoef je als ontvanger niet bang te zijn om ‘vervuilde’ coins te ontvangen. Omdat alle transacties afgeschermd zijn kun je dit niet controleren, Monero zegt dat je je daar dan ook niet druk om hoeft te maken.
2. Er is een vaste vergoeding voor minen
Bij onder andere Bitcoin gaat de vergoeding voor minen per zoveel transacties naar beneden (wordt steeds gehalveerd zelfs). Hoe meer er gemined wordt, hoe minder dit oplevert. En dat terwijl het minen steeds zwaarder wordt en de gebruikte apparatuur steeds sneller en specialistischer, en daarmee ook duurder, wordt.
Bij Monero wordt desinflatie toegepast. Dus na verloop van tijd wordt er minder uitgekeerd aan miners, maar dit gaat zeer langzaam omlaag. Tevens zal er altijd minimaal 0,3XMR uitgekeerd worden, waar het bij Bitcoin na een bepaald aantal coins op een gegeven moment helemaal ophoudt. In die zin is Monero dus toch net wat interessanter, vooral omdat ze nieuwer is en er dus nog heel veel munten gemined moeten worden voordat we op het punt van 0,3XMR belanden. De bedoeling is dat er tot het jaar 2022 ruim 18 miljoen coins gemined gaan worden, er wordt dan tot dan ook een inflatie van 1% per jaar verwacht.
3. De komende jaren zal de munt redelijk waardevast zijn
Doordat er al zo’n beetje vaststaat hoeveel munten er gemined gaan worden, en dat er sprake zal zijn van inflatie, kun je ervan uitgaan dat de munt voorlopig schaars zal zijn. Dit zorgt voor een bepaalde waardevastheid, en wellicht zelfs voor een waardestijging. Nu instappen kan dus interessant zijn, vooral nu de Bitcoin-transacties alleen maar duurder lijken te worden.
Is het alleen maar hosanna voor Monero?
Uit het hele verhaal lijkt het alsof Monero een veel betere munt is dan bijvoorbeeld Bitcoin. Maar is dat beeld terecht? In grote lijnen zeker wel, maar er zijn ook nog wel een paar mindere punten te benoemen.
De belangrijkste hiervan is de compatibiliteit, of beter gezegd, het gebrek hieraan. Monero heeft een zeer sterk en goed eigen platform opgezet, maar is hierdoor in beginsel niet compatibel met enige andere (crypto-) valuta. Gelukkig zijn daar inmiddels ook wel weer oplossingen (brokers) voor waardoor je toch met XMR kunt betalen naar Bitcoin ontvangers, en vice versa.
Laatste punt wat ik hier wil noemen is dat Monero enkel een digitale valuta is, en dus geen betaalnetwerk. Ze pretenderen overigens ook niet dit te zijn. En zoals jullie in het artikel over Ripple al hebben kunnen lezen, is dat een heel sterk betaalnetwerk. Wel kun je ook met deze munt snel, goedkoop en vooral veilig anoniem betalen. En meer moeten we er niet van willen maken, dat is het doel ook helemaal niet van deze munt!
Deze sterke munt kon wel eens de currency van de toekomst worden!
Uit bovenstaande is wel duidelijk geworden dat Monero op vrijwel elk vlak een grote concurrent is van de bekendste crypto tot nu toe: Bitcoin. Het is een stabielere munt en lijkt alles beter op orde te hebben dan de concurrent. Ze hebben het zeg maar eerst afgekeken en daarna ernstig verbeterd en op de markt gebracht. En geef ze eens ongelijk.
Het enige wat mij nog steeds bevreemd is het hele anonieme karakter van de munt. Niet alleen de transacties worden verborgen, het blijkt ook niet makkelijk om de oprichter te achterhalen. Daarmee is het natuurlijk wel het schoolvoorbeeld van 100% decentrale organisatie. Op hun eigen site hebben ze een FAQ staan waarbij de laatste vraag is: If Monero is so private how do we know they’re not being created out of thin air? Lang antwoord kort: door het verifiëren van de transacties door het netwerk weet je zeker dat je Monero echt is en niet zomaar ergens ontstaan is.
Dit sluit denk ik wel aan bij het algemene gevoel van cryptocurrency: het is en blijft een beetje vaag omdat het allemaal digitaal gaat en je geen geld vast kunt houden. Onze manier van regulier bankieren gaat hier ook steeds meer naartoe maar we kunnen nu nog geld pinnen en vasthouden. Cryptocurrency is dus gewoon het bankieren van de toekomst, of je er nu klaar voor bent of niet: het is er en zal niet meer verdwijnen!