Crypto is vooral aantrekkelijk geworden voor de eilandnatie als gevolg van de sancties van de VS die haar vermogen om internationale handel te drijven beperken.
Veel Cubanen gebruiken nu cryptocurrencies als een alternatief ruilmiddel als gevolg van beperkingen opgelegd door Amerikaanse sancties op de traditionele betalingssporen van het land. Naar verluidt gebruiken meer dan 100.000 Cubanen digitale activa, grotendeels dankzij het mobiele internet dat het land pas drie jaar geleden bereikte.

Cuba’s Crypto economie
NBC News interviewde onlangs Nelson Rodriguez – een Cubaanse café-eigenaar die nu zowel Bitcoin als Ethereum accepteert voor betalingen. Hij zei dat hij gelooft in de “filosofie” van crypto – vaak geassocieerd met vrije-markt idealen, eigendomsrechten, grenzeloosheid, en weerstand tegen censuur.
Cuba, daarentegen, wordt geregeerd door een communistische partij, en burgers kunnen geen internationaal geaccepteerde debet- en creditcards gebruiken als gevolg van Amerikaanse sancties. Paypal, Revolut, en Zelle zijn allemaal verboden in de regio.
Maar cryptocurrency niet: De Cubaanse centrale bank kondigde aan dat het deze maand zou beginnen met het uitgeven van licenties aan virtual asset service providers. Acht maanden eerder onderzocht de Cubaanse president naar verluidt de legalisering van cryptocurrencies voor betalingen.
Zoals Rodriguez uitlegde, betekenen digitale munten dat betalingsdienstaanbieders niet langer nodig zijn voor de handel, waardoor hun verbod verwaarloosbaar wordt.
De technologie is baanbrekend voor de regio, aangezien internationale banken die er mee te maken blijken te hebben, een boete van honderden miljoenen dollars kunnen oplopen. Dus zelfs als de Cubaanse regering het geld heeft dat nodig is voor een handelstransactie, is het nog steeds een enorme uitdaging om betalingen te verrichten.
Dr. Emily Morris, een econoom van University College London, zei dat het nauwelijks verrassend is om te zien dat de Cubaanse bevolking zich tot crypto wendt. “Als je rechtstreeks transacties kunt doen tussen twee partijen die niet via een bank hoeven te gaan, dan zou dat interessant zijn,” verklaarde ze.
NBC interviewde ook Ernesto Cisneros, een Cubaanse muzikant die zich tot NFT’s wendde nadat zijn bedrijf uit elkaar viel als gevolg van Covid 19 pandemische beperkingen. Hij slaat nu zijn muziek, video’s en foto’s op-chain op en verkoopt ze online voor geld.
Een killer van sancties?
De rol van cryptocurrency in het omzeilen van sancties wordt grondig onderzocht door overheden sinds de VS Rusland in februari sancties oplegde. Hoewel kleine Cubaanse koffieshops misschien in staat zijn om deze beperkingen te omzeilen met behulp van crypto, beweert Chainalysis dat dit niet haalbaar is voor alternatieve nationale overheden.
Binance CEO Changpeng Zhao heeft ook verklaard dat het gebruik van crypto voor sancties een mythe is.
“Crypto is te traceerbaar,” zei hij. “De overheden over de hele wereld zijn steeds beter in staat om cryptotransacties op te sporen.”
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.