Cryptocurrencies brengen een financiële wereld met tal van mogelijkheden met zich mee, maar ook unieke uitdagingen op het gebied van beveiliging en financieel beheer. Voor wie in crypto investeert of handelt, is het beveiligen van digitale munten cruciaal. Het veel voorkomende probleem is alleen vaak dat beleggers niet goed weten welke verantwoordelijkheden in een decentrale omgeving bij hen terechtkomen.
In een wereld vol verhalen over hacks, scams en gestolen fondsen, is het kiezen van alleen al de juiste opslagmethode essentieel. Veel mensen hebben in de afgelopen jaren geleerd dat een hardware wallet geen overbodige luxe is. In deze blogpost bespreken we wat een hardware wallet is, de voordelen en nadelen ten opzichte van andere soorten wallets, het concept van non-custodial en self-custodial wallets, en enkele belangrijke tips voor het gebruik van een dergelijke hardware wallet.
Table of contents
- 1 Wat is een hardware wallet?
- 2 Non-Custodial en Self-Custodial wallets
- 3 Voordelen van een hardware wallet
- 4 Nadelen van een hardware wallet
- 5 Ledgers en Opslag: “Hoeveel bruggetjes kan je tegelijk maken?”
- 6 Een belangrijke beveiligingstip: Verwijder regelmatig je apps.
- 7 Begrijp je verantwoordelijkheid
- 8 Ondersteuning nodig?
Wat is een hardware wallet?
Veelal wanneer je het woord hardware wallet hoort vallen wordt dit geassocieerd met een Ledger. Om die reden zullen we in het vervolg van deze blog vooral de Ledger gebruiken als voorbeeld. Rest assured, er zijn meerdere merken hardware wallets, maar Ledger is één van de meest voorkomende.
Een Ledger is een type hardware wallet, een fysiek apparaat dat je gebruikt om je cryptocurrencies veilig op te slaan. In tegenstelling tot software wallets (zoals MetaMask, Phantom of Trust Wallet) die zijn geïnstalleerd op je computer of smartphone, slaat een hardware wallet zoals de Ledger je privé sleutels (ook wel ‘seedphrase’) offline op. Dit biedt een extra beveiligingslaag tegen hackers, omdat je sleutels niet in verbinding staan met het internet en dus moeilijker te compromitteren zijn.
Non-Custodial en Self-Custodial wallets
In de wereld van cryptocurrencies kom je vaak de termen “non-custodial” en “self-custodial” tegen. Het begrijpen van deze concepten is cruciaal om te begrijpen welke risico’s ieder van dit soort type wallets met zich meedraagt.
- Custodial wallets: Dit zijn wallets waarbij een derde partij (meestal een gecentraliseerde exchange, zoals Binance of Coinbase) de privésleutels van je cryptomunten voor je bewaart. Dit betekent dat je vertrouwt op deze partij (lees, dit bedrijf) om je cryptomunten veilig te houden. Hoewel dit gemak biedt, houdt het ook in dat je afhankelijk bent van de beveiligingsprotocollen van de exchange. Als een worden gestolen door een hack of aanval op een gecentraliseerde partij, zoals bij custodial wallets.
- Self-Custodial Wallets: Dit zijn wallets, waarbij jij niet alleen je privé sleutels beheert, maar ook zorgt voor de fysieke beveiliging ervan. Een hardware wallet zoals een Ledger is een voorbeeld van een self-custodial wallet, omdat je zowel de digitale als fysieke toegang tot je cryptomunten beschermt. Het
Het is dus belangrijk om te weten dat custodial wallets vaak worden geïntegreerd in bepaalde platforms en dat dit voor veel gebruikers het ultieme gemak invult. Maar, onthoud dat dit soort wallets ook het typische voorbeeld zijn van: “Not your keys, not your coins”. Oftewel, het platform waar jij een account voor hebt aangemaakt heeft in feite de desbetreffende cryptomunten in beheer.
Het enige wat jij hebt zijn een aantal nummertjes op het scherm van je telefoon. Onthoud dit dus heel goed.
Voordelen van een hardware wallet
Ledger hardware wallets, zoals de Ledger Nano S en Ledger Nano X, bieden een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten wallets:
- Sterke beveiliging: Omdat de privésleutels offline worden opgeslagen, is een Ledger veel minder kwetsbaar voor online aanvallen zoals hacks, malware, en phishing. De sleutels verlaten het apparaat nooit, zelfs niet wanneer het is aangesloten op een computer.
- Gebruiksvriendelijk: Ledger wallets worden geleverd met gebruiksvriendelijke software (Ledger Live) die je helpt bij het beheren van je crypto-activa. Ook andere vergelijkbare merken hebben dit soort software om het gemakkelijk te maken om je hardware wallet te beheren. De interface maakt het eenvoudig om verschillende cryptocurrencies te beheren, transacties uit te voeren, en portfolio’s bij te houden.
- Ondersteuning voor meerdere cryptocurrencies: Ledger ondersteunt duizenden verschillende cryptocurrencies en tokens. Dit maakt het een uitstekende keuze voor investeerders die een divers portfolio willen inrichten en beheren.
- Non-Custodial eigendom: Zoals eerder besproken, behoud je volledige controle over je sleutels. Dit betekent dat jij als enige toegang hebt tot je fondsen en transacties kunt autoriseren.
- Flexibiliteit en mobiliteit: In tegenstelling tot veel software wallets, kun je je Ledger eenvoudig mee op reis nemen, omdat het een compact fysiek apparaat is. Dit biedt een extra laag van fysieke beveiliging.
Nadelen van een hardware wallet
Hoewel hardware wallets aanzienlijke voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om te overwegen:
- Kosten: Hardware wallets zijn niet gratis. Afhankelijk van het model kan de aanschafprijs variëren. Dit kan een barrière zijn voor nieuwe gebruikers of mensen met een beperkt budget. Maar, onthoud altijd. Wat is een €100-150,- voor een hardware wallet terwijl je weet dat je met één klik op de knop je hele vermogen ook kan kwijtraken als je niet goed oplet.
- Verlies of beschadiging: Omdat het een fysiek apparaat is, bestaat er altijd het risico dat je je Ledger kwijtraakt of dat het wordt beschadigd. Het is cruciaal om je privésleutels (de seedphrase) veilig offline op te slaan om toegang tot je cryptomunten te behouden in geval van verlies of schade. Sla deze seedphrase dus ook niet op in je notities van je telefoon, in je mail als gearchiveerde e-mail of in je Google Drive of Dropbox. Geloof mij! Je bent niet de eerste, maar ook zeker niet de laatste die zijn gegevens worden gestolen en daarmee de toegang tot je hardware wallet kwijtraakt aan een hacker.
- Technische complexiteit: Voor beginners kan het instellen en gebruiken van een hardware wallet (bijvoorbeeld een Ledger) overweldigend zijn. Er is een leercurve om te begrijpen hoe je je wallet moet gebruiken en beveiligen.
Ledgers en Opslag: “Hoeveel bruggetjes kan je tegelijk maken?”
Ledger wallets werken met opslagruimtes op het apparaat zelf, wat in feite een weerspiegeling is van “hoeveel bruggetjes je tegelijkertijd kunt maken” met andere bronnen. Met “bruggetjes” bedoelen we de verbindingen die je kunt maken met verschillende cryptocurrencies en applicaties. Goedkopere modellen zoals de Ledger Nano S hebben minder opslagruimte, wat betekent dat je een beperkt aantal applicaties tegelijk kunt installeren. Aan de andere kant hebben duurdere modellen zoals de Ledger Nano X meer opslagruimte, waardoor je meer “bruggetjes” tegelijk kunt maken.
Hoe gek het ook klinkt, uit ervaring blijkt dat hoe minder opslag een Ledger heeft, hoe veiliger deze kan zijn. Dit komt doordat een beperkte opslag je dwingt om selectief te zijn in welke applicaties je installeert en gebruikt. Minder applicaties betekent minder potentiële zwakke punten of aanvallen waar je je zorgen over hoeft te maken. Daarnaast voorkomt het dat een apparaat veelzijdig geïnfecteerd kan raken wanneer je deze na verloop van tijd weer verbindt met je computer.
Een belangrijke beveiligingstip: Verwijder regelmatig je apps.
Een van de meest praktische adviezen voor het gebruik van een Ledger hardware wallet is om regelmatig de apps vanuit je management software te verwijderen, voor Ledger betreft dit zoals eerder aangegeven Ledger Live. Dit heeft te maken met het concept van “bestaande bruggetjes” die opnieuw moeten worden aangemaakt. Door apps te verwijderen en opnieuw te installeren, moet je Ledger bij het opnieuw aansluiten “nieuwe bruggetjes” aanmaken. Dit proces is vooral handig als je langere tijd geen gebruik hebt gemaakt van je wallet en deze na verloop van tijd weer aansluit.
Wanneer je je Ledger aansluit op je computer, wordt automatisch veel data gesynchroniseerd van het apparaat. Dit synchronisatieproces kan een beveiligingsrisico vormen als je computer is geïnfecteerd met malware of andere kwaadaardige software. Door de apps regelmatig te verwijderen, beperk je het aantal mogelijke ingangen voor een potentiële aanval.
Om dit nog iets helderder uit te leggen moet je het als volgt bekijken. Uiteraard maak je met je Ledger zogeheten ‘’bruggetjes’’ aan. Stel dat jij je apparaat 6 maanden niet gebruikt en na 6 maanden weer verbindt met de laptop, maar in de tussentijd jouw laptop geïnfecteerd is geraakt, bestaat er een kans dat deze malware direct toegang krijgt door jouw Ledger.
Nu kunnen we heel uitvoerig ingaan op hoe malware werkt, maar deze mogelijkheden zijn er wel degelijk. En ja, je kan jezelf de vraag stellen: “Maar, hoe groot is de kans dat ik opmerk dat mijn laptop geïnfecteerd is geraakt ook als ik die bruggetjes niet aanmaak?”
Als je hiervoor niet de juiste tools hebt ingericht is deze kans alsnog klein, maar waakzaamheid is ten alle tijden van belang. Als jij puur op dat moment je saldo controleert van je Ledger en je doet voor de rest geen gekke dingen, dan bespaar je hiermee dus een groot verlies door jezelf aan te leren om altijd deze ‘’bruggetjes’’ (lees, apps) te verwijderen wanneer je een hardware wallet langdurig niet gebruikt.
Begrijp je verantwoordelijkheid
Het gebruiken van een (Ledger) hardware wallet biedt een aanzienlijk veiligheidsvoordeel ten opzichte van andere wallets zoals gecentraliseerde exchange-wallets of software wallets. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het beveiligen van je cryptomunten een proactieve benadering vereist. Niemand gaat het voor je doen, behalve jij zelf.
Non-custodial opslag betekent dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je digitale munten. Door verstandig gebruik te maken van een Ledger, door regelmatig apps te verwijderen en je privésleutel(s) veilig op te slaan, kun je jezelf beter beschermen tegen de groeiende bedreigingen in de cryptowereld. Investeer in je eigen kennis en veiligheid – de controle ligt bij jou.
Ohja! En als je denkt dat je niet geraakt wordt. Lees dan vooral ons eerdere artikel over crypto security:
Je bent onderdeel van een schot hagel. Hackers vinden jou niet persé heel bijzonder. De munten op je wallet daarentegen wél. Dus, neem actie.
Ondersteuning nodig?
Wij van Crypto-Gids vinden het heel belangrijk dat onze lezers goed geïnformeerd worden over crypto security, de mogelijkheden die er zijn en bepaalde fabrikanten hierin bieden, maar ook goed weten welke gevaren er op de loer liggen.
Wil jij beter geïnformeerd worden hierover, hulp krijgen bij het inrichten van je hardware wallet, het beter beveiligen van je laptop en/of het managen van je wachtwoorden.
Dat kan! Neem vrijblijvend contact met ons op en wij kunnen jou 1:1 helpen bij deze onderwerpen.
Stay Safe!
Roy van CrypteauTrust