Tether, het bedrijf achter de stablecoin USDT, heeft een aanzienlijke hoeveelheid controverse in de crypto gemeenschap opgeleverd.

Vanwege het schandalige verleden van het bedrijf en de aantijgingen dat Tether de Bitcoin piek in 2017 heeft veroorzaakt. Daarnaast het feit dat het bedrijf in juni $ 150 miljoen USDT heeft gemanipuleerd, vermoeden velen in de crypto-community dat de uitgever van stablecoin opnieuw “speelt” met BTC’s prijs door het kunstmatig pompen met USDT tokens.

Geen audits en vermeende marktmanipulatie

Om het standpunt te analyseren van degenen die Tether ervan beschuldigen de BTC-prijs te manipuleren, is het tijd om naar het verleden van het bedrijf te kijken.

In de eerste plaats is het veilig om te zeggen dat – ondanks te beweren dat de munten voor 100% worden gesteund door USD-reserves (totdat de onderneming in maart haar voorwaarden veranderde) – Tether nooit een volledige audit van zijn reserves door een externe onderneming heeft voltooid .

Bovendien verklaarde de algemeen adviseur van Tether, Stuart Hoegner, na druk van de gemeenschap en de dagvaarding van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) in mei dat de USDT-tokens van de organisatie slechts 74% zijn, ondersteund door de echte USD-reserves.

Bovendien bleek uit de ‘Paradise Papers’ van het International Consortium of Investigative Journalists dat de stabiele muntuitgever Tether en de cryptocurrency exchange Bitfinex dezelfde CEO, CSO en CFO delen.

In het licht van deze gebeurtenissen publiceerde professor John Griffin van de universiteit van Texas en student Amin Shams in juni 2018 een onderzoeksartikel waarin hij stelde dat Tether en Bitfinex samenwerkten om de prijs van Bitcoin kunstmatig te verhogen tijdens de bull run 2017.

tether_history_scandals
De geschiedenis van Tether schandalen

Alle schandalen van het bedrijf in aanmerking genomen, is het een redelijke reactie van de cryptogemeenschap om te vermoeden dat Tether achter de recente bull-run van BTC zit. Vooral wanneer de prijs van Bitcoin tien minuten nadat het bedrijf $ 100 miljoen tokens had geprint een uptrend begon.

Kraken CEO: Bitcoin-prijs wordt bepaald door de reële vraag

Aan de andere kant zegt een ander deel van de crypto-community dat de Bitcoin echte vraag heeft, omdat dat de reden is voor de huidige prijsrally in plaats van de vermeende marktmanipulatie van Tether.

De CEO van populaire cryptocurrency exchange Kraken, Jesse Powell, deelt dezelfde mening.

“Ik heb geen inside kennis van wat er bij Tether gebeurt, maar ik kan u vertellen dat, in het verleden, toen er groei in de supply van Tether was, we een toename zagen in de aanvoer van Amerikaanse dollars naar Kraken. En andere exchanges zouden hetzelfde melden, “zei Powell in een interview met Forbes.

Powell verklaarde dat Tether “een veel transparantere versie is van wat er op alle beurzen gebeurt wanneer de Bitcoin-prijs toeneemt” en dat, in tegenstelling tot Tether, “normale” USD-deposito’s die aankomen op bankrekeningen, niet worden getoond op openbare blockchains.

“Ik heb niet het gevoel dat Tether de prijs van bitcoin kunstmatig opblaast. Ik denk dat Tether eigenlijk een klein deel is van de totale fiat-voorraad bij alle exchanges, “voegde Powell eraan toe.

De meningen zijn opnieuw verdeeld! Wat denken jullie?