Wat betekent de nieuwe cryptocurrency van Facebook? Volgens nieuwsrapporten zal Facebook binnenkort Libra lanceren, een wereldwijde cryptocurrency die beschikbaar is voor gebruikers van zijn reeks platforms (inclusief Messenger en WhatsApp). Vermoedelijk kan elke handelaar met een account op deze platforms transacties uitvoeren in de cryptocurrency met klanten die ook accounts hebben, voor alles, zoals online aankopen, en fysieke aankopen zoals boodschappen en restaurants. Facebook onthulde deze week plannen om details op 18 juni aan te kondigen en bevestigde dat de cryptocurrency een ‘stablecoin’ wordt waarvan de waarde wordt gekoppeld aan een mandje fiat valuta’s. Gebaseerd op de verklaring van Facebook en verschillende anonieme opmerkingen gemaakt door mensen die verbonden zijn aan het project in interviews met The Information hier zes voorspellingen

1. De cryptocurrency van Facebook zal een belangrijke troef zijn in ontwikkelingslanden en Facebook is van plan het product op de markt te brengen.

Waarom? Omdat centrale banken in ontwikkelingslanden berucht zijn vanwege hun gebrek aan discipline bij het handhaven van de waarde van hun fiat-valuta’s, die te vaak hun koopkracht verliezen. Het beste voorbeeld van deze is Venezuela, dat een hyperinflatie ervaart die slechter is dan die van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. Door burgers van ontwikkelingslanden toegang te bieden tot een winkelwaarde die betrouwbaarder is dan hun door de overheid gesteunde valuta, de cryptocurrency van Facebook zal indirect fiscale en monetaire discipline uitoefenen op ontwikkelingslanden – die het leven van veel mensen wereldwijd gaat verbeteren.

2. Facebook gaat houders van zijn cryptocurrency rente betalen en dit gaat uiteindelijk leiden tot populistische oproepen om bedrijfssubsidies aan banken in het hart van het Amerikaanse banksysteem weg te trekken.

Ik ga het erop wagen en voorspel dat Facebook rente gaat betalen aan gebruikers van haar cryptocurrency. Waarom? Omdat de activa die de cryptocurrency ondersteunen, rentebaten zullen genereren (vooral als, volgens sommige rapporten, die mand “effecten met een laag risico” omvat). Als Facebook deze rente niet deelt met gebruikers gaan critici hardop bekendmaken hoeveel geld Facebook en zijn partners inpakken.

Wat is de omvang van de rente inkomsten die spelen? Als Facebook bijvoorbeeld het volledige Amerikaanse dollar-saldo bij de Federal Reserve boekt via een van zijn bankpartners, zou het 2,35% risicovrij kunnen verdienen-dat is $ 235 miljoen voor elke $ 10 miljard die in de cryptocurrency wordt gestort. Deze winsten zullen snel politiek worden omgezet in een nieuwe hete aardappel voor Facebook wanneer niet gedeeld wordt met gebruikers.

Maar er is een bijkomend voordeel – het probleem dat deze kwestie zou kunnen veroorzaken, zou de omvang van de welvaart van bedrijven in het hart van het Amerikaanse banksysteem onthullen. Het 2,35% -getal is de actuele rente die de Fed haar aangesloten banken betaalt voor rente op overtollige reserves (IOER) – en dit project zal naar verwachting neerkomen op $ 36 miljard aan welzijn van bedrijven betaald aan Amerikaanse banken, wat neerkomt op ongeveer de helft van het bedrag dat de De VS besteden aan haar voedsel stempelprogramma. Stelt u zich eens voor hoe critici een velddag zullen hebben waarin ze “corporate welfare for Facebook” roepen als Facebook en haar partners dat bedrag gewoon boeken.

Het is waar dat andere issuers van stablecoin bijna altijd de rente in de zak steken in plaats van deze met hun klanten te delen. Maar de stablecoin van Facebook gaat waarschijnlijk te groot en zichtbaar zijn om hiermee weg te komen – dus het is onwaarschijnlijk dat men het probleem onder het tapijt kan vegen. Dat is een goede overgang naar het volgende punt.

3. De basis van Facebook gaat uitgroeien tot grootmacht op de wereldwijde kapitaalmarkten.

Facebook is van plan de beheerscontrole van zijn project af te staan ​​aan een onafhankelijke stichting, die het onlangs in Zwitserland heeft opgericht. Dit is een positieve ontwikkeling – het geeft Facebook niet alleen verdediging tegen antitrustbeschuldigingen, maar het helpt ook om de mate van de centralisatie van cryptocurrency te verminderen. Deze stichting zal relatief snel een enorme macht worden op de mondiale kapitaalmarkten, omdat ze zal doen wat centrale banken doen, namelijk het bepalen van de mandgewichten voor de fiat-valuta’s waaraan de stablecoin is gekoppeld en beheert de activa om de koppeling te verzekeren. Er zijn tal van krachtige ‘mand zetters’ op de kapitaalmarkten en hun macht om markten te verplaatsen kan aanzienlijk zijn – denk aan de commissie die componenten van de Dow Jones Industrial Average Index (DJIA) of de S & P 500 Index of centrale banken definieert. die hun valuta koppelen aan manden (zoals China’s PBOC).

In het begin lijkt het onwaarschijnlijk dat Facebook het recht op deelname aan zijn netwerk verkoopt voor $ 10 miljoen elk, omdat gewoonlijk de transactieprocessors (“miners”) op markten voor cryptocurrency worden betaald voor hun diensten in plaats van dat ze pay-to-play. Maar onthoud # 2 – er is een grote pot aan rente inkomsten om onder elkaar te verdelen, vooral als ze geen rente betalen aan gebruikers, en staat er veel handel in vreemde valuta op het spel. Geen wonder dat tientallen banken mogelijk betrokken zijn.

4. Facebook gaat te maken krijgen met onzekerheid over de regelgeving – die veel van de verouderde financiële regelgeving in het proces zal belichten.

Is de cryptocurrency van Facebook een security? Als dat zo is, zullen gebruikers dan geconfronteerd worden met de absurditeit van het hebben van een Amerikaanse aandelen rekening om er een kop koffie mee te kopen? Blijft Facebook voordelen krijgen bij toezichthouders die kleinere start-ups niet hebben – vanwege het belastinggeld dat het Facebook-project voor overheden genereert? Dat is een goed vervolg op de volgende voorspelling.

5. Het reguliere rapportage programma van Facebook zal allerlei interessante discussies openen.

We staan misschien op het punt om uit te vinden hoeveel van de 2,3 miljard gebruikers van Facebook echt zijn, aangezien gebruikers van de cryptocurrency hun identiteit moeten bewijzen en de compliance eisen van de klant moeten doorstaan. Het informatieve verhaal merkte op dat Facebook “snellere vormen van identiteitsverificatie en fraudedetectie wil bieden dan de meeste cryptocurrencies.”

Maar er is meer. Discussies over de gegevensprivacy en bedrijfskracht van Facebook staan ​​op het punt zich uit te breiden naar geld. Grijp de popcorn!

Dit opent allerlei soorten gesprekken over de mate van gegevensprivacy, financiële privacy, rapportage van buitenlandse activa en belastingnaleving en rapportagelast – en zou de extranetoriale rapportagevereisten die de Amerikaanse overheid aan niet-Amerikaanse bedrijven oplegt, kunnen aanvechten. Overheden overal zullen de cryptocurrency van Facebook zien als een enorme schat aan gegevens over hoe gebruikers geld uitgeven – met alle implicaties van privacy en belastingrapportage die gegevens uit de honeypot met zich meebrengen, omdat elke transactie traceerbaar zou zijn voor overheden. Dit zou bepaalde ambtenaren geven waar ze op hopen, namelijk het vermogen om elke uitgegeven dollar te traceren, te monitoren en te analyseren in plaats van stukjes rapportage samen te stellen (momenteel dienen banken verdachte activiteitenrapporten in voor transacties van meer dan $ 10.000). Hier is een voorbeeld van een verklaring in een toespraak van mei 2019 van Sigal Mandelker, staatssecretaris van Terrorisme en Financiële Intelligentie:

“Toen FinCEN miljoenen dollars aan geldtransacties met vermoedelijke links naar terrorisme analyseerde, bleek dat ze gemiddeld minder dan $ 600 per stuk hadden. In een tijd waarin een geradicaliseerde zelfmoordterrorist een tragisch einde kan maken aan het leven van honderden voor niets meer dan de prijs van duct tape, een vest en benodigdheden, kunnen we het ons niet veroorloven om geld naar terroristen te laten stromen. “

Bovendien staan ​​deze rapportage vereisten op het punt om aanzienlijk te groeien zodra de Financial Action Task Force aanbeveelt dat alle financiële transacties (inclusief cryptocurrencies) in elke transactie gegevens bevatten over de uiteindelijk gerechtigde, zowel voor de afzender als voor de ontvanger.

6. De cryptocurrency van Facebook zal uiteindelijk een Trojaans paard blijken te zijn dat bitcoin ten goede komt.

Dit is mijn grootste voorspelling: de zoektocht van Facebook naar cryptocurrency zal Bitcoin ten goede komen. Het zal enige tijd duren, maar Facebook zal het tempo van het onderwijzen van mensen over cryptocurrencies enorm versnellen. En wanneer dit gebeurt, zullen meer mensen Bitcoin aankopen om één eenvoudige reden: bitcoin is schaars, terwijl de cryptocurrency van Facebook dat niet is. Mensen zullen na verloop van tijd migreren naar het meest eerlijke blockchain voor het opslaan van hun zuurverdiende vermogen – en dat zijn geen fiat valuta’s of afgeleide producten daarvan, inclusief de cryptocurrency van Facebook.

Dit fenomeen gebeurde eigenlijk al in Venezuela, zoals de vroege Bitcoiner Nick Spanos me onlangs opmerkte. Toen het Maduro-regime de noodlottige petro cryptocurrency introduceerde, deed de regering een gezamenlijke inspanning om Venezolanen te onderwijzen over cryptocurrencies – en het correleerde met een piek in bitcoin gebruik door Venezolanen.

De zoektocht van Facebook naar cryptocurrency zal waarschijnlijk een gunstige omweg zijn op weg naar een bredere acceptatie van bitcoins. Laat maar komen!

*Dit zijn 6 voorspellingen van Caitlin Long die schrijft voor Forbes.

Wat is jullie mening over de Facebook crypto?