In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is EIP-1559 er niet op gericht om de congestie- en gasfeesproblemen van Ether te verminderen – dus waar is het dan voor?

Ether (ETH) is de laatste tijd aan een opmars bezig, waarbij de waarde van de belangrijkste altcoin sinds begin april is gestegen van $1.800 naar de piek van $2.480, met een groei van bijna 30%. Deze laatste golf van monetair momentum komt in het kielzog van Ethereum’s kritiek op de toenemende netwerk congestie en transactiekosten.

Om de zaken in perspectief te plaatsen, sinds de tweede helft van februari zijn de gemiddelde kosten voor het faciliteren van transacties op het Ethereum ecosysteem blijven zweven boven de $16-$20 range, waardoor het vrij onpraktisch is voor individuen die op zoek zijn naar het faciliteren van kleinere transacties om gebruik te maken van het platform. Op 23 februari schoot de bovenvermelde kostprijs zelfs naar een recordhoogte van $42, wat de woede van de cryptogemeenschap in het algemeen wekte.

Crypto trader
Automatisch daytraden? Lees hier meer!

Het Ethereum netwerk onderging onlangs een hard fork met de naam “Berlin”, die, in zijn meest basale betekenis, kan worden gezien als een netwerkupgrade die vier Ethereum Improvement Proposals bevat die proberen de vereisten van het ecosysteem voor gasvergoedingen aan te passen en ook bepaalde nieuwe transactietypes mogelijk te maken.

De Berlin update lijkt het grondwerk te leggen voor de veel grotere London hard fork, die EIP-1559 zal activeren: een langverwachte, zij het controversiële, revisie van Ethereum’s bestaande fee structuur.

Gaat EIP-1559 alle pijnpunten van Ethereum oplossen?

Hoewel de aankomende hard fork in Londen op papier grote dingen belooft, is het nog steeds relevant om ons te verdiepen in de vraag of EIP-1559 de langetermijnoplossing zal zijn die Ethereum nodig heeft om haar schaalbaarheidsproblemen voorgoed op te lossen.

In een interview sprak Abdelhamid Bakhta, een van de zes primaire auteurs van EIP-1559. Hij wees erop dat er momenteel veel verkeerde informatie en halfbakken kennis rondzweeft op het web met betrekking tot de aankomende Londense upgrade.

Om te beginnen verduidelijkte Bakhta dat het verminderen van de huidige congestie en hoge tarieven niet het doel is van EIP-1559, maar dat het eerder het concept van “blokelasticiteit” wil introduceren, wat betekent dat de theoretische maximale capaciteit van het platform wordt verdubbeld. Hij voegde er verder aan toe:

“Transactiekosten zijn een functie van vraag en aanbod. En technisch gezien is er geen toename in de gemiddelde beschikbare blokruimte, omdat het basisvergoedingsmechanisme is ontworpen om te neigen naar de helft van de maximale blokcapaciteit. Dus, het korte antwoord is nee, de upgrade zal NIET de lange termijn oplossing zijn die Ethereum nodig heeft om zijn schaalbaarheidsproblemen op te lossen.”

Maar, op een meer optimistische noot, voegde hij eraan toe dat naarmate meer en meer laag-twee oplossingen worden aangenomen, alle kosten- en congestieproblemen van het netwerk uiteindelijk zullen worden opgelost.

Over het onderwerp van miners die ongelukkig zijn met de voorgestelde 50% vermindering in hun mining-beloningsratio’s na de implementatie van de London hard fork, zei Bakhta dat het heel duidelijk is waarom sommige miners tegen het voorstel zijn. “Samen met de gasprijzen die hun hoogste niveau in jaren bereiken, is Ethereum ontginning zelf een volwaardige business geworden,” voegde hij eraan toe.

Hij verklaarde echter dat miners al wisten dat hun business tot een einde zou komen wanneer Ethereum uiteindelijk zou overgaan op een proof-of-stake raamwerk, eraan toevoegend dat hoewel hij begrijpt dat deze bezuiniging moeilijk te accepteren is, de verandering onvermijdelijk was. Bakhta wees er verder op: “Het is niet zo dat ze niet op de hoogte waren van dit voorstel. Het idee werd voor het eerst geïntroduceerd door Vitalik in een artikel genaamd ‘Eerste en tweede-prijs veilingen en verbeterde transactie-fee markten’ in juli 2018.”

Layer-two oplossingen zijn de noodzaak van het uur

Zijn gedachten over het onderwerp hoe de aankomende EIP-1559 in staat is om het Ethereum ecosysteem te helpen, Jan Strandberg, mede-oprichter en chief growth officer voor DeFi platform Yield App, wees erop dat hoewel de upgrade een greintje verlichting kan brengen voor ontwikkelaars en DeFi handelaren die moe zijn van hoge gas fees en lange wachttijden, het een korte termijn oplossing is voor Ethereum’s overkoepelende problemen.

Volgens hem zal een echte doorbraak pas komen wanneer Eth2 eindelijk live gaat, waardoor het netwerk zijn transactiecapaciteiten kan opschalen van 15 transacties naar 100.000 transacties per seconde. Hij voegde eraan toe: “Dit zal de echte game-changer zijn – niet alleen voor Ethereum, of zelfs DeFi, maar waarschijnlijk voor alle cryptocurrency. Het zal de weg vrijmaken voor echte mainstream adoptie.” Het lijkt er dus op dat de aankomende London hard fork fundamenteel alleen de perifere economie van Ethereum verandert, zonder een significant effect te hebben op de schaalbaarheid.

Anton Bukov, mede-oprichter van DEX aggregator 1inch Network, vertelde dat hij verbaasd zal zijn als de aankomende London hard fork zelfs maar live gaat voor september. Wat betreft Ethereum’s schaalbaarheidsproblemen, is hij het ermee eens dat in plaats van te kijken naar EIP-1559 als een ultieme oplossing, gebruikers hun visie moeten richten op laag-twee oplossingen, toevoegend:

“Ik ben erg geïnspireerd door zkPorter van Matter Labs, die Ethereum zou moeten helpen om 20K TPS te bereiken. Kan niet wachten om Ethereum te zien overschakelen naar PoS om ETH-houders in staat te stellen netwerkupgrades te beheren.”

Potentiële risico’s verbonden aan EIP-1559

Denkend over een aantal van de potentiële grijze gebieden in verband met EIP-1559, opperde Bakhta dat zoals de zaken er nu voor staan, het Ethereum ontwikkelaarsteam alle potentiële risico’s in verband met het bovengenoemde voorstel lijkt te hebben afgedekt.

Hij lichtte toe:

“Er waren twee grote aspecten om te overwegen: de economische analyse en de prestatie-impact. Het doel van de economische analyse was om te bepalen of het nieuwe marktmodel veilig was en niet kwetsbaar voor aanvallen. Wat de prestaties betreft, was er enige bezorgdheid over de vraag of het netwerk al dan niet twee keer zo grote blokken aankan. En het antwoord is ja.

Op een meer technische noot, benadrukte Bakhta dat het team in staat is geweest om met succes blokken te verwerken die bijna vier keer de huidige grootte van het mainnet zijn – zelfs meer dan wat EIP-1559 voorstelde om naar de tafel te brengen – toevoegend: “EIP-1559 was een fantastische reis voor mij. Het was geweldig om de samenwerking te zien tussen alle teams, onderzoekers, auteurs, economen. Dit is mijn persoonlijke grootste prestatie.

Strandberg is van mening dat het allemaal op Eth2 aankomt. “Als Eth2 er komt, zullen we echt iets bijzonders zien dat het wachten meer dan waard zal zijn,” voegde hij eraan toe. Een crypto-economisch netwerk als Ethereum moet voortdurend een balans zien te vinden tussen het beveiligingsbudget dat nodig is om het systeem veilig te houden en wat miners (te) veel in rekening brengen. Bovendien, nadat de gasprijzen op het Ethereum-netwerk onlangs aanzienlijk zijn gestegen, komt EIP-1559 over als een achterstallige correctie ten gunste van Ethereum’s steeds groeiende userbase.

Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.

Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer over automatisch handelen met trading software (bot).