Stimuleringscheques hielpen miljoenen Amerikanen eerder dit jaar rond te komen, maar Democraten en Republikeinen hebben moeite om overeenstemming te bereiken over de voorwaarden voor een tweede stimuleringscheque – en die is er misschien helemaal niet.

Toen de eerste stimulering cheques in april werden verstuurd leken sommigen dit te investeren in de Bitcoin, een riskante gok (volgens Forbes).

Nu het debat rond de mogelijkheid van een tweede stimulering cheque aan de gang is, heeft een prominente Bitcoin analist onderzocht wat er zou gebeuren als mensen hun stimuleringscheques massaal in bitcoin zouden investeren – met de waarschuwing dat het een ‘ramp’ zou kunnen zijn.

“Waar het op neerkomt is dat bitcoin gewoon niet klaar is voor zoiets”, schreef Jason Deane, bitcoin-schrijver en analist voor geldadviesbureau Quantum Economics via Medium in wat hij omschreef als een “theoretisch onderzoek” naar wat er zou gebeuren als miljoenen Amerikanen besloten om toekomstige stimuleringscheques in bitcoin te stoppen.

“Het netwerk is het veiligste ter wereld, maar het is nog lang niet klaar om het transactieniveau aan te kunnen dat nodig zou zijn om wereldwijd goed te functioneren en er zijn momenteel te weinig mensen die er gebruik van maken en ermee werken.”

Er zijn momenteel miljoenen mensen die bitcoin en andere cryptocurrencies gebruiken over de hele wereld, waarbij Blockchain.com begin 2020 45 miljoen gebruikers rapporteerde – een stijging van 41% op jaarbasis, maar Deane waarschuwde dat als er een plotselinge toestroom van nieuwe gebruikers op zeer grote schaal, zou het bitcoin-netwerk bezwijken.

“Het nettoresultaat van een massale aankoop van bitcoin tegen een snelheid die sneller is dan de onderliggende infrastructuur, groeit en de ontwikkeling kan eigenlijk een ramp zijn, niet alleen voor economieën, maar ook voor bitcoin en alle cryptocurrencies”, schreef Deane.

Deane blijft er echter van overtuigd dat “wereldwijde acceptatie” van bitcoin in de komende jaren een reële mogelijkheid is, voorspellend dat Bitcoin uiteindelijk “een uitstekende store of value en wereldwijde valuta is”.

Ondertussen meldden sommige bitcoin- en cryptocurrency exchanges in april van dit jaar een golf van mensen die stortingen deden ter waarde van precies $ 1.200, net toen de eerste ronde van stimulering cheques werd verzonden.

De bitcoin-prijs is dit jaar tot dusverre gestegen, ongeveer 40% gestegen sinds het begin van 2020, maar is onlangs teruggevallen en is vorige week samen met de Amerikaanse aandelenmarkt lager geworden.

Als een tweede stimulering cheque wordt goedgekeurd door de federale overheid, kan dit een stijging van de bitcoin-prijs veroorzaken.

“Een tweede stimulering cheque zou de Bitcoin prijs kunnen verhogen”, zei Brandon Mintz, CEO van bitcoin ATM-netwerk Bitcoin Depot, via e-mail.

“Met een veranderende houding ten opzichte van traditioneel bankieren temidden van de wereldwijde pandemie en toenemende bitcoin waarde, zouden we kunnen zien dat meer mensen dan ooit hun nieuwe stimulering cheque in crypto zetten. Kijk eens hoeveel het is toegenomen sinds de meeste mensen hun laatste stimulering cheque kregen. Ik denk dat veel mensen dit zien en hopen hun geld te maximaliseren terwijl de prijs nog steeds stijgt. “