De VS drukken dollars en verlagen de rentetarieven om de mensen te helpen, maar zal dit de Bitcoin markt beïnvloeden?
Beleidsmakers over de hele wereld hebben ongekende hoeveelheden vers geld geprint om een dreigende recessie, of erger nog: een totale depressie, te voorkomen. In de Verenigde Staten keurde de Senaat eind maart een stimuleringspakket van $ 2 biljoen goed, en het Huis van Afgevaardigden heeft nu een voorstel van House Democrats aanvaard voor nog eens $ 3 biljoen, bedoeld om de behoeften van Amerikanen die met een werkloosheidspercentage van bijna 15% worden geconfronteerd, te verlichten. Als reactie op COVID-19 heeft de Federal Reserve een golf van kwantitatieve verruiming ondernomen die zijn weerga niet kent in de geschiedenis.
Als monetair orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer van de reservevaluta van de wereld, gebruikt de Fed kwantitatieve versoepeling als middel om de economie nieuwe liquiditeit te geven. Door de totale controle over het printen van geld kan de Fed zoveel dollars printen als ze wil, die ze vervolgens in het financiële systeem injecteert door activa op de open markt te kopen.
Marktwaarnemers herinneren zich de nasleep van de Grote Recessie in 2008, toen de Fed in slechts vier maanden tijd voor meer dan $ 1,2 biljoen aan activa heeft geregeld om nieuw kapitaal op de markten te pompen. De omvang van de kwantitatieve versoepeling die is ondernomen in de nasleep van de COVID-19-crisis doet echter niets af aan wat er eerder is gebeurd, waarbij de Fed geen limiet heeft gesteld aan de hoeveelheid geld die ze van plan is in het systeem te brengen.
In de afgelopen 2 1/2 maanden heeft de Fed voor ongeveer $ 2,8 biljoen aan activa gekocht. In tegenstelling tot in de nasleep van 2008, toen het bestuursorgaan de aankoop van activa beperkte om Amerikaanse staatsobligaties te beveiligen, heeft het zich deze keer toegelegd op het kopen van riskantere activa zoals bedrijfs- en gemeentelijke obligaties.
Wat mogen bitcoin investeerders verwachten?
Het Amerikaanse reddingsgeld zal naar verwachting bestemd zijn voor het helpen van overheidsbedrijven en het voorkomen dat aandeelhouders hun waarde verliezen. Dit nieuwe geld zal naar verwachting de kostprijs van activa opdrijven, maar aangezien de meeste Amerikanen geen activa bezitten, zal het enige resultaat dat ze zullen ervaren een afnemende koopkracht zijn. Beni Hakak, de CEO van LiquidApps, ziet een kans voor Bitcoin (BTC) om zichzelf te vestigen als een waardevolle asset:
“De financiële crisis van COVID is de eerste crisis die Bitcoin ervaart als een activaklasse, en hoewel sommigen verwachtten dat het vergelijkbaar zou zijn met goud, leidde het tot een scherpe daling van de prijs van Bitcoin. Toen de wereldeconomie begon te openen, begon Bitcoin is redelijk goed hersteld en presteerde beter dan de S&P sinds hun respectieve dieptepunten. Nu de Bitcoin halvening achter ons is, een evenement dat historisch wordt gevolgd door een bull run, zal het interessant zijn om te zien of Bitcoin acceptatie kan krijgen als een afdekking tegen inflatie en een waardeopslag. ‘
Kwantitatieve versoepeling versus kwantitatieve verharding
Vergelijk de schijnbaar onbeperkte gelddruk die plaatsvindt met de halvering van Bitcoin, een gebeurtenis die eens in de vier jaar plaatsvindt en de uitgifte van Bitcoin met de helft vermindert. Voor crypto believers is dit een verder bewijs van de status van Bitcoin als het ‘hardste geld ter wereld’. De aantoonbare schaarste van Bitcoin trekt de aandacht van gemiddelde investeerders en gebruikers die zich zorgen maken over het bijdrukken van geld en het potentieel dat dit heeft om een op hol geslagen inflatie te veroorzaken.
Hoewel het systeem kan worden ‘gebakken’ met transparantie en niet-regelgeving, zegt Avi Rosten, een productmanager bij CryptoCompare – een crypto-data- en onderzoeksplatform – dat hij door zijn tracking merkt dat de markt veel fluctueert. Het hoge volume medio maart duidde op wantrouwen en wees op grote schommelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt tussen 12 maart en 13 maart, toen CryptoCompare 11.000 transacties per seconde telde. Rosten zegt dat iedereen op dat moment wegvloog van risicovolle activa naar de Amerikaanse dollar met Bitcoin als uitzondering. Hij voegde eraan toe dat dit het optimale moment is voor Bitcoin om zijn waarde als een asset te bewijzen, aangezien alle ogen erop gericht zijn:
“We zullen waarschijnlijk meer belangstelling zien als gevolg van de opwinding rond de halvering van Bitcoin en recordvolumes voor spotuitwisseling. Uit onze April Exchange Review bleek dat 30 april de op één na hoogste spotvolumes in de cryptogeschiedenis zag.”
De Verenigde Staten bevinden zich misschien in het epicentrum van de financiële storm, maar dat betekent niet dat andere economieën de trillingen niet voelen. Kwantitatieve versoepelingsmaatregelen zoals de onlangs voorgestelde $ 3 biljoen hebben ertoe geleid dat valuta’s zoals de Braziliaanse real, Mexicaanse peso en Zuid-Afrikaanse rand sinds het begin van de coronaviruscrisis een waardeverlies van meer dan 20% voor de dollar hebben geleden.
De onzekerheid na de crash van half maart zorgde ervoor dat Bitcoin de plaats innam van wat historisch goud was. Terwijl markten zich langzaam een weg terug omhoog klimmen vanuit de loopgraven, ervaren veel landen een tweede golf van het coronavirus, wat de onderbrekingen in het herstelproces versnelt.
Een terugkeer naar de jaren ’70?
Het jaar is 1973 en een oliecrisis veroorzaakt schokgolven op de wereldwijde markten. Overheden, vooral in de Verenigde Staten, slaan de weg in van het drukken van geld als een beweging om de arbeidsmarkt te stimuleren. De aandacht verschuift naar schaarse grondstoffen zoals goud, aangezien beleggers zich willen indekken tegen het risico van stijgende inflatie.
Deze beschrijving van onzekerheid past weliswaar in het huidige klimaat, maar past ook goed bij de economische situatie van de jaren zeventig. Het decennium, dat begon toen de VS de goudstandaard volledig verlieten, eindigde met een verlammende jaarlijkse inflatie van 13,3% in het land, zelfs toen de lonen en de economische groei zijwaarts trokken. Een combinatie van stagnerende groei en stijgende inflatie, of ‘stagflatie’, duwde goud in de schijnwerpers als een inflatiebestendige waardeopslag.
Snel vooruit naar nu en fiat-valuta’s breiden hun aanbod uit terwijl de Bitcoin halveert. Nu de inflatievrees weer opduikt in de markten, worden activa met aantoonbare schaarste als goed gepositioneerd beschouwd. Mati Greenspan, een analist en de oprichter van Quantum Economics, is van mening dat Bitcoin na de grootschalige uitrol van kwantitatieve versoepelingen zijn toekomstige waarde zal behouden vanwege het schaarse aanbod:
“Bitcoin fungeert als een afdekking tegen inflatie zoals goud en zilver. Dus als het waarschijnlijke scenario van deze geldcreatie inflatie veroorzaakt, is het zeer waarschijnlijk dat goud, zilver en Bitcoin hun waarde ten opzichte van die valuta zullen behouden en als een geldige afdekking zullen fungeren. “