“Documentaire. In 2015 werd Mark Karpelès, toen CEO van cryptoruilbeurs Mt.Gox, verdacht van het verduisteren van 850.000 bitcoin. Volgens Karpelès is de verdwijning te wijten aan een succesvolle hack door cybercriminelen.”

Je kunt een gratis account maken bij RTL XL waarmee je eenmalig kunt inloggen en daarmee kan je de documentaire kijken. Als je videoland hebt kun je hem daar ook zien.

Conclusie verdwijning van 850.000 bitcoin

Bijna iedereen in de bitcoin wereld heeft weleens gehoord over de Mt. Gox hack. De bitcoin kreeg er destijds een enorme klap door en raakte in een lange bear market voordat het vertrouwen weer terug kwam. Wat is er nu precies gebeurd? Mark Karpeles wordt door velen gezien als de dader. Deze documentaire schetst een aantal interessante perspectieven op de situatie.

Wat is er nu werkelijk gebeurd? Mark Karpeles spreekt over een hack waar cybercriminelen de private keys gekopieerd hebben en op deze manier structureel geld hebben weggesluisd. Een forensisch analist onderbouwd deze theorie en verwijst naar een Russische hackers groep. De Rus Alexander Vinnik die in totaal 4 miljard heeft witgewassen via zijn beurs BTC-E is onderdeel hiervan. Is dit een aannemelijke theorie?

Wat wel interessant is de gebruikelijke onwetendheid van justitie waarbij waarheidsvinding onderaan de prioriteitenlijst staat. Veel betrokkenen zijn niet geïnterviewd door justitie in Japan. Vindt justitie het makkelijker om het gewoon in de schoenen van Mark Karpeles te schuiven, omdat hij een aannemelijke verdachte is?

Jed McCaleb is de originele oprichter van Mt Gox voordat het aan Mark Karpeles werd overgedragen in een deal. Kort daarna zijn er 80.000 bitcoins verdwenen ter waarde van 20.000 dollar, maar door de koersstijging werd dat al snel 800.000 dollar een gat wat voor Karpeles niet meer te dichten was. Karpeles zegt dat het de schuld is van McCaleb en McCaleb zegt dat het onder het bewind van Karpeles fout is gegaan. Een trading bot (Willy Bot) moest de oplossing bieden en de schuld oplossen, maar deze heeft ook 65.000.000 verloren in totaal.

Er zijn veel dingen mis gegaan en Mark Karpeles was niet de goede man voor de positie als CEO van Mt. Gox. De documentaire laat in ieder geval een hoop interessante informatie zien waar een ieder zijn conclusie uit kan trekken.