Venezuela koppelt gedevalueerde munt officieel aan cryptomunt petro

//Venezuela koppelt gedevalueerde munt officieel aan cryptomunt petro

Venezuela koppelt gedevalueerde munt officieel aan cryptomunt petro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een aantal grote hervormingen aangekondigd afgelopen vrijdag, waaronder het officieel in gebruik nemen van cryptomunt petro. Het mag de grootste hervorming heten sinds Maduro aan de macht is.

#DeInteres Venezuela establece un solo tipo de cambio fluctuante anclado al Petro https://t.co/u7Kw5NRD4K pic.twitter.com/twB2NkCsaZ

— Prensa Presidencial (@PresidencialVen) August 19, 2018

Hyperinflatie

De wisselkoers in het land is nu vastgezet op de eigen cryptomunt, de petro. De president stelt de waarde van die petro gelijk aan 60 dollar of 360 miljoen bolivar.

Een directe devaluatie van de munt van liefst 96 procent ten opzichte van de officiële wisselkoers, die eerder nog op iets minder dan 250.000 bolivar stond.

Met de maatregelen hoopt Maduro de hyperinflatie die Venezuela teistert, een halt toe te roepen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meldde al dat de Venezolaanse economie dit jaar naar verwachting met 18 procent krimpt. Het IMF voorspelt verder dat het inflatiecijfer voor het eind van dit jaar wel eens meer dan 1 miljoen procent zou kunnen zijn.

Maatregelen

President Maduro gaat daarnaast het minimumloon met meer dan 3.000 procent verhogen. In nieuwe bolivars, er werden immers 5 nullen geschrapt, wordt het nieuwe minimum loon 1.800 bolivar per maand. Dit komt neer op zo’n 30 dollar per maand, of zo’n 26 euro. Het gaat al om de vijfde verhoging van het minimumloon dit jaar in het Zuid-Amerikaanse land.

#DATO Nuevo salario mínimo es el equivalente a 1/2 Petro https://t.co/79tyrmlYLd pic.twitter.com/K4YLTdvwrj

— Prensa Presidencial (@PresidencialVen) August 19, 2018

Ook moeten de belastingen voor bedrijven omhoog gekrikt worden en gaan de gasprijzen flink omhoog. Hoe erg de hyperinflatie in het land is kan ook gezien worden in de benzineprijs. Voor slechts een euro krijg je in Venezuela tegenwoordig liefst 3 miljoen liter benzine. Ondertussen is voedsel onbetaalbaar geworden. Olie is aan de andere kant flink voorhanden.

Venezuela's President Nicolas Maduro ordered a 96% currency devaluation, pegged the bolivar currency to the government’s petro cryptocurrency and boosted taxes as part of a plan aimed at pulling the OPEC member out of its economic tailspin pic.twitter.com/3ty0DVgpQT

— TRT World (@trtworld) August 20, 2018

Petro

De cryptomunt de petro werd in februari 2018 geïntroduceerd als middel om buitenlands kapitaal aan te trekken, om zo de Venezolaanse economie een impuls te geven en zowel de sancties van de EU als die van de VS te omzeilen.

Over de cryptomunt die de Venezolanen graag willen gaan hanteren bestaan de nodige vraagtekens. Zo zijn er helemaal geen details bekend over hoe de munt precies moet gaan werken. En door sancties van de VS lijkt de munt over de landsgrenzen nutteloos.

Vluchtelingen

Venezuela kampt wegens de gigantische inflatie verder met een enorme uitstroom van economische vluchtelingen. Volgens de VN zijn er sinds het begin van de crisis in Venezuela ruim 2,3 miljoen inwoners gevlucht naar landen in de regio, vooral naar Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

Venezuela's annual inflation rate measured for this afternoon on August 19, 2018, is 61,463%, another all-time high. pic.twitter.com/4ObB6vQhqZ

— Prof. Steve Hanke (@steve_hanke) August 19, 2018

Ecuador heeft inmiddels de grens gesloten voor Venezolanen. Begin deze maand deed ook Brazilië de grens tijdelijk dicht voor Venezolanen, na een serie gewelddadige incidenten met vluchtelingen. Brazilië heeft onlangs meer militairen naar het grensgebied met Venezuela gestuurd.

Bronnen: Business Insider, Bloomberg, Reuters, De Morgen

Foto: Flickr

Bron Bitcoin Magazine

By |2018-08-20T14:48:20+00:00augustus 20th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie