Gisterenavond was ik aanwezig bij de eerste officiële VeChain meetup in Amsterdam. VeChain Thor (VET) is een cryptocurrency waar ik nog altijd veel vertrouwen in heb op de lange termijn en daarom vond ik het erg interessant om erbij aanwezig te zijn. VeChain is inmiddels een eigen eco systeem geworden (net als Ethereum) met de mogelijkheid om decentralized application te draaien. Voorheen was VeChain een ERC-20 token op het Ethereum network. Inmiddels is er een rebrand geweest naar VeChain Thor en heeft VeChain nu een eigen blockchain waarop verschillende ICO’s en Dapps draaien.
Recap VeChain meetup
Namens VeChain waren COO Kevin Feng en EU leader Jerome Grilleres aanwezig om een presentatie te geven tijdens de VeChain meetup. Het begon met een video boodschap van de founder Sunny Lu die helaas niet aanwezig was door andere belangrijke meetings. Kevin Feng startte zijn presentatie met wat uitleg over verschillen tussen VeChain, Ether en EOS. Zo noemt hij VeChain een PoA (proof of authority) systeem in plaats van een traditioneel PoW (proof of work) systeem. Het grote verschil zit volgens hem in dat master nodes meer een ecosysteem ondersteunende rol hebben in plaats van alleen een dividend (staking) model voor whales. Dat heeft dan te maken met de voting rights die MN holders krijgen ten behoeve van het ecosysteem. Vervolgens ging hij verder over de strategic partnerships van VeChain. Ze worden nog weleens beschuldig van shillen voor er werkelijk iets gebeurt, maar tijdens de presentatie werd gesproken over veel actief development voor grote partners. Met name in de autosector en de modesector. VeChain is samen met BMW in ontwikkeling voor auto paspoorten waarmee gegevens van een auto op de Blockchain gezet worden. Dit zorgt dat een koper een auto krijgt met eerlijkere gegevens over kilometers, eigenaars en schades. Thor power (gas van VeChain) wordt gebruikt om transacties uit te voeren. Echter kan BMW op grote schaal Thor beschikbaar stellen voor zijn gebruikers om handelingen te verrichten op hen decentralized application zodat gebruikers niets hoeven in te kopen. Deze innovatieve manier kan het verschil betekenen tussen wel of niet gebruiken van een app door een eindgebruiker.
B2B2C
VeChain is bezig met een B2B2C (business to business to consumer) strategie. Ze richten zich op de large enterprises met enorme klantenbestanden en met een dergelijke speler halen ze in één keer miljoenen gebruikers binnen. Deze top down strategie gaat zeker vruchten afwerpen, want ze hebben een goed ecosysteem, een heel slim team en een grote community.Na Kevin Feng sprak Jerome Grilleres verder over zijn rol in het binnenslepen van enterprise users en dat er gesproken wordt met onder andere: grote Franse modemerken, Italiaanse automerken, een Aziatische automerk en een Zweeds automerk. Dan hoef ik jullie verder niets te zeggen denk!
Visie
Het valt mij op dat VeChain echt een lange termijn visie heeft en in kleine stapjes denkt. Ze betrekken grote bedrijven/merken en overheden zodat adoptie op grote schaal via die kanalen gerealiseerd wordt. VeChain werkt met een decentraal ecosysteem, maar ze geven zelf wel aan dat ze ergens tussen centralized and decentralized inzitten. Met als rede de partnerships met overheden en bedrijven creëren zonder weerstand. Daarnaast is VeChain heel gericht op en populair binnen de supply chain oplossingen, omdat middels VeChain de mogelijkheid bestaat om echtheid van producten vast te leggen en te verifiëren op de Blockchain. Tijdens het productieproces van bijvoorbeeld een dure Louis Vuitton tas wordt een chip ingebracht door de fabriek en deze wordt direct geregistreerd op de Blockchain via VeChain. Eindgebruikers kunnen met RFID of NFC het product scannen en de echtheid verifiëren. Deze toepassing is natuurlijk enorm interessant voor dergelijke bedrijven en merken, omdat namaak een groot probleem is! Dit geldt ook voor auto onderdelen die op deze manier na te trekken zijn. Word je als consument ook niet meer opgelicht door de garage.
CREAM
Na VeChain kwam strategic partner Cream aan het woord. Crypto rules everything around me (oftwel Cream) werd vertegenwoordigd door Jackson Su. Geboren in China verhuisd naar Amerika daar Berkeley afgemaakte en de financiële wereld ingegaan (o.a. Wall Street). Terug naar China gegaan en daar een hedgefund opgezet dat flink wat assets managed. Nu overgestapt als adviseur in de cryptocurrency wereld en strategic partner en advisor van VeChain. Wat VeChain goed doet is zich omringen met slimme mensen. Inmiddels zijn er ook verschillende projecten op VeChain en daar wordt onderscheid gemaakt tussen ondersteunde (endorsed projects) en niet ondersteunde projecten. Dat wil zeggen dat VeChain actief mee investeert, ontwikkelt en denkt met bepaalde ICO’s/projecten. Die steun geeft natuurlijk een enorme duw in de rug. Cream is ook heel actief betrokken bij het adviseren van deze projecten.
VeChain projecten tijdens VeChain meetup
Twee van deze projecten hebben gisteren zelf ook een presentatie gegeven. Namelijk MustangChain en Safe Haven wat respectievelijk een paar van de eerste grote projecten op VeChain worden (met ICO). Safe Haven richt zich met name op het veilig bewaren en erven van Crypto assets. Daarnaast gaan zij opties bieden om je crypto zes maanden te cold storen met een time release zodat je niet kunt verkopen ineens als er FUD is of als je weak hands krijgt.
MustangChain
Met name MustangChain vind ik zelf een interessant project. Dit project richt zich op de paardenindustrie waar 300 miljard in omgaat. Het idee is om paarden op de Blockchain registreren. Bepaalde paarden worden voor grote bedragen verkocht en dan moet een koper wel zeker zijn van het goede paard. Tijdens de presentatie gisteren heeft de CEO van Mustangchain (Danny van de Griend) Cecil Alliance aangekondigd, waarmee ze de scope gaan verbreden naar ook huisdieren, vee en wilde dieren. Inhoudelijk ga ik binnenkort veel dieper deze interessante projecten (MustangChain en Cecil Alliance) met een apart artikel! Deze is wat algemener over de VeChain meetup. Stay tuned.