Terugbetaling Mt. Gox tegoeden meer dan een miljard dollar

//Terugbetaling Mt. Gox tegoeden meer dan een miljard dollar

Terugbetaling Mt. Gox tegoeden meer dan een miljard dollar

Al bijna vijf jaar haalt cryptobeurs Mt. Gox het nieuws. De eerste keer dat dit internationaal gebeurde was vanwege de grootste hack van een cryptobeurs ooit.

With about $1 billion in cryptocurrencies expected to be dumped by Mt. Gox’s creditors soon, what should we expect from the prices?https://t.co/gi8DKkzPSx

— Cointelegraph (@Cointelegraph) September 17, 2018

De grootste bitcoin diefstal ooit

Liefst 840.000 bitcoin, met toen per stuk een waarde van 547 dollar en daarmee in totaal een waarde van 460 miljoen dollar, werd er verloren tijdens de desastreuze hack. Tegenwoordig zijn die 840.000 bitcoin echter veel meer waard, bijna 5,4 miljard dollar. Het betreft dan ook de grootste bitcoin diefstal ooit.

Mt. Gox CEO Mark Karpelès liet in 2014 weten dat de in Tokio gevestigde cryptobeurs was gehackt. De beurs begon kort daarna een faillissementsprocedure. Daarna kwam Karpelès met een ontdekking: hij had een misplaatste wallet gevonden met liefst 200.000 bitcoins.

Deze ontdekking wekte het vermoeden dat Karpelès mogelijk zelf geld van de beurs heeft gestolen. Karpelès werd later, in 2015, gearresteerd op beschuldiging van verduistering, manipulatie van elektronische gegevens en vertrouwensbreuk. Momenteel wordt hij daarvoor voor het gerecht gedaagd.

Ex-CEO of Bankrupt Bitcoin Exchange Mt. Gox Has a New Job in Crypto https://t.co/9zsqRAxxFE pic.twitter.com/92GR60zfNs

— Fortune Tech (@FortuneTech) April 19, 2018

Terugbetaling

Eerder deze maand werd de faillissementshoorzitting van Mt. Gox’s door de districtsrechtbank van Tokio stopgezet om een civiel-rehabilitatieproces te starten. Een enorme overwinning voor voormalige klanten van Mt. Gox die grote sommen geld zijn kwijt geraakt.

Het betekent dat deze schuldeisers binnenkort zullen worden terugbetaald in activa van Mt. Gox, zoals bitcoin en fiat. Schuldeisers die kiezen voor fiat zullen worden terugbetaald in de waarde die ze in 2014 verloren. Schuldeisers die gelden terug willen in bitcoin kunnen echter een flinke premie tegemoet zien, aangezien bitcoin vandaag de dag veel meer waard is dan in 2014.

Afwikkeling

In aanmerking komende schuldeisers moeten in ieder geval een online rehabilitatievordering indienen. Nobuaki Kobayashi, curator van Mt. Gox, verklaarde dat schuldeisers tot 22 oktober 2018 de tijd hebben om die vorderingen in te dienen. Veel schuldeisers komen echter niet in aanmerking omdat ze de oorspronkelijke Mt. Gox inloggegevens en andere documentatiemiddelen zijn kwijtgeraakt. Ook schuldeisers die hun identiteit niet willen tonen komen niet in aanmerking voor terugbetaling.

In recente rapporten eist de juridische vertegenwoordiging van de schuldeisers dat de eerste betalingsronde in mei of juni 2019 van start gaat. De curator van Mt Gox heeft echter tot januari 2018 de tijd om vorderingen af te wijzen, wat de gerechtelijke procedure aanzienlijk zou kunnen verlengen.

A recent article quotes me as predicting an imminent BTC market crash due to MtGox payouts. This is FUD with cherry-picked quotes. MtGox is nowhere near payouts and the eventual market impact can be greatly mitigated depending on the trustee’s actions.

— WizSec (@wizsecurity) September 16, 2018

Speculatie

De huidige bitcoinprijs is zo’n 6.400 dollar, waardoor die 200.000 bitcoins een waarde vertegenwoordigen van liefst 1,28 miljard dollar. Daarnaast heeft Mt. Gox nog zo’n 200.000 aan Bitcoin Cash en meer dan 400 miljoen dollar aan fiat geld. Alle andere cryptovaluta’s van Mt. Gox zullen naar verwachting worden geliquideerd.

De logische stap voor schuldeisers, waaronder zich ook Nederlanders bevinden, is dus terugbetaling in bitcoin. Vraag is of die schuldeisers hun bitcoin nu zullen HODL-en of dumpen, en wat voor invloed dit zal hebben op de koersen.

Geef ons je mening en laat een reactie achter!

Foto: Flickr / Gusture

Bron Bitcoin Magazine

By |2018-09-20T17:35:15+00:00september 21st, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie