[vc_row][vc_column][vc_column_text]Stellar Lumens is een decentraal financieel netwerk waarop razendsnel internationale betalingen kunnen worden verricht in verschillende valuta’s, welke worden omgezet naar de juiste valuta voor de verzender en ontvanger via de Lumens (XLM) cryptocurrency.

Stellar is een open-source decentraal netwerk met als primair doel om op een veilige, snelle en betaalbare manier verschillende vormen van bezit / waarde uit te wisselen middels blockchain technologie. Bijvoorbeeld om vanuit Nederland een betaling in euro’s uit te voeren, welke tegen de meest gunstige koers wordt omgezet in dollars en een aantal seconden later bij iemand in de Verenigde Staten wordt bijgeschreven.

Het internet bestaat uit een netwerk van servers welke onze data bevatten, maar ook websites en applicaties. Net als het internet, is Stellar een netwerk van (decentrale) servers. Iedere “Stellar server” houdt een digitaal grootboek bij, ook wel de blockchain genoemd.

Iedere Stellar server beschikt altijd over exact hetzelfde kopie van dit grootboek, welke iedere transactie op het Stellar netwerk bijhoudt. Iedere entiteit kan in principe een Stellar server opzetten en naarmate er meer servers in het netwerk zitten wordt het netwerk robuuster. Alle servers in het netwerk communiceren constant (iedere 2 tot 5 seconden) met elkaar om transacties te verifiëren, dit noemt men consensus:

Stellar netwerk: consensusWanneer een transactie heeft plaats gevonden op de Stellar blockchain, wordt de waarde van de transactie af- en bijgeschreven in de wallet van de verzender en ontvanger. De waarde van de transactie kan worden bijgeschreven in de vorm van diverse valuta waaronder BTC, USD, EUR, JPY en GBP. Vervolgens kan de eigenaar van dit “tegoed” op het Stellar netwerk, er voor kiezen om betalingen in Lumens (XLM) te verrichten welke vervolgens in de vorm van een andere valuta (wederom o.a. Bitcoin, Dollar, Euro, Yen, Pond) wordt bijgeschreven op het account van de ontvanger.

Deze technologie van Stellar is erg snel en goedkoop: de kosten per transactie bedragen momenteel 0.00001 lumens, dit betekent dat je met 1 XLM de kosten kunt dekken voor 100.000 transacties. Dit maakt de technologie onder andere erg geschikt voor microbetalingen. Iedere transactie wordt binnen 2 tot 5 seconden bevestigd op de Stellar blockchain, waardoor internationale betalingen d.m.v. Stellar Lumens erg interessant zijn.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Stellar Lumens VS Bitcoin met Lightning netwerk

Het lightning netwerk dat bovenop Bicoin gebouwd wordt heeft veel van deze eigenschappen van razendsnelle betalingen en goedkope microtransacties ook. De vraag is daarom wel op Stellar Lumens op de lange termijn een meerwaarde blijft houden als Bitcoin dezelfde eigenschappen krijgt. Dit is natuurlijk een discussie die altijd te voeren is en het lightning netwerk is er nog niet, maar op termijn vraag ik me wel af of veel altcoins geen markt gaan verliezen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]