Stellar, het op zeven na grootste cryptocurrency netwerk, is de eerste digitale ledger technologie DLT-protocol geworden dat de Sharia certificering voor betalingen en om effecten uit te geven op de blockchain.
De Stellar Development Foundation kondigde dinsdag aan dat het Shariyah Review Bureau (SRB), na een beoordeling van de eigenschappen en applicaties van de technologie Stellar had gecertificeerd als een Sharia geaccepteerd medium voor het uitvoeren van betalingen en het uitgeven van effecten.
Volgens de stichting zal deze certificering van SRB – die is gelicenseerd door de Centrale Bank van Bahrein en een internationale sharia adviesbureau heeft – Stellar in staat stellen om partnerschappen aan te gaan met islamitische financiële instellingen in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.
De aankondiging:
“In samenwerking met SRB zal deze certificering helpen het Stellar ecosysteem te laten groeien in regio’s waar financiële diensten naleving van islamitische financieringsbeginselen vereisen. Islamitische financiële instellingen in de Gulf Collaboration Council (bijvoorbeeld Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten) en delen van Zuidoost-Azië (bijv. Indonesië en Maleisië) kunnen nu Stellar technologie integreren in hun Sharia geaccepteerde product- en serviceaanbiedingen. ”
De SRB legde de rechtvaardiging uit voor het toekennen van een Sharia certificering aan Stellar in een document van 16 pagina’s, waarin de cryptocurrency en de bijbehorende applicaties werden gemeten aan de hand van standaarden die werden gepubliceerd door de non-profit Accounting en Auditing Organizations for Islamic Financial Institutions (AAOIFI).
De SRB concludeerde:
“Op basis van de verstrekte informatie heeft SRB haar beoordeling van de gidsen, concepten en gerelateerd materiaal van het netwerk uitgevoerd en geen bepalingen gevonden die niet overeenstemmen met de principes van de shari’a. Echter, de gebruikers van het netwerk die proberen de Shari’a te bereiken moeten er rekening mee houden dat het volgen van de bijgevoegde richtlijnen niet automatisch waarborgt dat ze aan de Shari’a worden nageleefd. ”
Cryptocurrency is lange tijd een onderwerp van debat onder islamitische geleerden geweest, omdat sommigen zich afvroegen of de al dan niet doordringende prijsvolatiliteit van de activaklasse de handel gelijkstelt met woeker, wat volgens de Sharia-wetgeving verboden is.
Eerder dit jaar publiceerde de islamitische geleerde Mufti Muhammad Abu Bakar, een Sharia-compliance officer bij de in Jakarta gevestigde beleggingsonderneming Blossom Finance, een artikel waarin werd beargumenteerd dat Bitcoin Halal (toegestaan) is voor beleggers, aangezien het in sommige landen als een wettige valuta wordt erkend en algemeen aanvaard voor betaling in anderen.