De crypto-exchange, die zijn vingers in de USD Coin en Facebooks Libra heeft, verwelkomt regelgevende input over stablecoins.

In het kort:

  • Het Office of the Comptroller of the Currency heeft deze week stablecoin richtlijnen uitgegeven.
  • De Chief Legal Officer van Coinbase juichte de zet toe in een reeks tweets.
  • Banken kregen het groene licht om reserves aan te houden voor uitgevers van stablecoin.

Cryptocurrency kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

Het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), dat deel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van Financiën, heeft deze week nieuwe richtlijnen uitgegeven die nationale banken en federale spaarverenigingen toestemming hebben gegeven om reserves aan te houden voor uitgevers van stablecoin. De FinHub-divisie van de SEC viel ook mee.

De toonaangevende Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase, onderdeel van het Center Consortium dat de USD Coin (USDC) stablecoin zelf maakt en één van de oprichters van de door Facebook gestuurde Libra Association, is niet verrassend blij met het nieuws.

Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, tweette een verklaring ter ere van de richtlijnen van vandaag en hoopt dat dit zal leiden tot acceptatie door banken van de stablecoins zelf.

“Het laatste nieuws van OCC en SEC FinHub dat zich richt op de bevoegdheid van de nationale banken om stablecoin reserves aan te houden, is een blijk van vertrouwen in crypto, dat zowel duidelijkheid als zekerheid biedt aan uitgevers van stablecoin, banken en consumenten”, schreef Grewal.

“We zijn blij dat toezichthouders innovaties zoals stablecoins omarmen en de broodnodige richtlijnen geven over hoe ze passen binnen de huidige bankkaders. We hopen dat dit de basis zal leggen voor nationale banken die de stablecoins zelf kunnen bewaren en afhandelen, ”voegde hij eraan toe.

“Als oprichtende leden van het Center Consortium (USDC) en Libra verwelkomen we de betrokkenheid van toezichthouders zoals OCC en kijken we uit naar meer.”

De regelgeving zou sommige crypto-die-hards kunnen afschrikken, maar gezien de potentiële aantrekkingskracht van stablecoins, is het logisch dat Coinbase het als positief beschouwt. Het geeft banken niet alleen het comfort en de gemoedsrust om met stablecoins om te gaan, maar de zet van de OCC kan ook worden gezien als een legitimering van het hele concept van stablecoins.

Stablecoins zijn digitale activa die worden ondersteund door een andere valuta, meestal fiatvaluta, en in het geval van bijvoorbeeld USD Coin, Tether en Binance‘s BUSD is dit de Amerikaanse dollar. Dat houdt de prijs relatief stabiel en elke digitale dollar wordt in reserve gesteund door het echte werk. Volgens Coinbase zijn er nu 2,5 miljard USD-munten in omloop, met een 24-uursvolume van $ 475 miljoen.

Over het algemeen heeft de cryptomarkt in 2020 een enorme stijging in het gebruik van stablecoin gezien. Zo heeft Tether, de eerste en nog steeds meest populaire stablecoin op de markt, zijn marktkapitalisatie dit jaar met meer dan $ 10 miljard verhoogd. Het aanbod van USDC is in 2020 met 250% gegroeid, deels vanwege het gebruik ervan in de opkomende sector van gedecentraliseerde financiering (DeFi), die sinds juni met $ 8 miljard is gegroeid.

De richtlijnen van de OCC voor stablecoins deze week volgen op eerdere richtlijnen in juli, die banken het groene licht gaven om crypto-activa voor klanten in bewaring te nemen en bankproducten rond cryptocurrency te ontwikkelen. Die stap werd ook alom geprezen door de industrie als een positieve stap in de richting van reguliere acceptatie van crypto.