Vandaag (20 jan)zal er een spraakmakende ontmoeting plaatsvinden tussen de pro-Bitcoin leider Bukele van El Salvador en de Turkse president Erdogan. Turkije heeft betalingen in crypto beperkt en kampt met toenemende financiële problemen.
El Salvador is het eerste land dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel heeft gemaakt, terwijl de Turkse centrale bank de rentetarieven in de wacht heeft gezet maar welke waarschijnlijk weinig zal doen om de valutacrisis van het land te stoppen.

Zou het bezoek van El Salvador een verandering teweeg kunnen brengen in hoe de Turkse regering tegen cryptocurrencies aankijkt? El Salvador is van plan een obligatie van 1 miljard dollar te lanceren die door Bitcoin wordt gedekt. Turken en buitenlandse investeerders kijken nauwlettend toe of de ontmoeting tussen Erdogan en president Nayib Bukele in Ankara een verschuiving betekent in hoe de Turkse regering aankijkt tegen cryptocurrencies, ondanks de daling van de dollarwaarde van Bitcoin in de afgelopen maand.

De Turkse regering heeft de afgelopen jaren een restrictieve houding aangenomen ten opzichte van cryptocurrencies, maar analisten verwachten dat de President Bukele zal pleiten voor het gebruik van crypto tijdens de bijeenkomst, die komt tijdens een periode van turbulentie in de Turkse economie. De Turkse lira verloor vorig jaar ongeveer 40% van zijn waarde ten opzichte van de dollar, leidde af en toe tot protesten en bedreigde de financiële stabiliteit in het land, dat lid is van de Groep van 20 en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Maak een account of ga naar trading bot.

President Erdogan heeft lagere rentetarieven geëist als onderdeel van zijn onorthodoxe strategie om economische groei te stimuleren en heeft bijna elke hoge Turkse ambtenaar ontslagen die tegen zijn visie was. De renteverlagingen van vorig jaar dreven de inflatie op door goedkopere leningen, terwijl ze de koopkracht van de lira uitholden en de prijzen opdreven van belangrijke importproducten zoals voedsel en energie.

De twee leiders wisselden welkomsttweets uit en emoji’s van de vlag van elk land. Bukele schreef over zijn bezoek in het Turks, en Erdogan schreef in het Spaans dat de natie veel belang hechtte aan het bezoek.

Erdogan, een gekozen leider die de Turkse instellingen heeft uitgehold en toezicht heeft gehouden op de onderdrukking van zijn politieke tegenstanders, heeft warme persoonlijke relaties met autocratische leiders van over de hele wereld, waaronder de Russische president Vladimir Poetin.
De heer Bukele, een populist die in 2019 werd verkozen als een politieke buitenstaander temidden van ontevredenheid over geweld en armoede, heeft kritiek gekregen van de regering-Biden toen hij de autoritaire controle over het land verscherpte en de magistraten van het Grondwettelijk Hof en de procureur-generaal verving.

In de afgelopen jaren heeft Turkije geprobeerd minder afhankelijk te worden van buitenlandse valuta, door de schuld in vreemde valuta te verminderen en de lokale bevolking aan te moedigen goud en andere valuta in te ruilen voor lira. Deze inspanningen zijn echter op de proef gesteld. Een recent initiatief om de lokale bevolking aan te moedigen hun liredeposito’s voor minimaal drie maanden vast te zetten, heeft weinig aftrek gevonden. De Turkse centrale bank heeft het programma onlangs uitgebreid tot bedrijven om de deelname te stimuleren.

Bitvavo
Koop voordelig 156 verschillende cryptocurrencies bij Bitvavo

Zelfs nu de centrale bank de rente vasthoudt, verwachten beleggers en analisten dat de lira onder druk zal blijven staan als gevolg van de hoge inflatie en dat de lokale bevolking hun geld zal blijven steken in vreemde valuta, goud en andere activa.
Het einde van de dag nadert en het blijft spannend wat de gesprekken tussen de twee leiders op zullen leveren.

Tijdens dit schrijven zijn er al wat beelden van de ontmoeting op Twitter te vinden:

Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en lees hier meer Crypto nieuws.