Sidechains verbeteren de blockchains: met o.a. Aelf, Topl en Lightning Network

//Sidechains verbeteren de blockchains: met o.a. Aelf, Topl en Lightning Network

Sidechains verbeteren de blockchains: met o.a. Aelf, Topl en Lightning Network

Wellicht is het iets waar je nog niet veel over hebt gelezen: sidechains. In de huidige markt worden vooral de use cases aan de man gebracht: dApps, smart contracts en gebruiksvriendelijkheid komen telkens weer naar voren. En terwijl we het hierover hebben, stampen er alleen maar meer nieuwe blockchains uit de grond. Maar hoe meer blockchains er komen, hoe belangrijker het wordt dat er tussen deze chains gecommuniceerd kan worden. We hebben kunnen lezen dat ICON hier al mee bezig is. En sidechaining is een aspect dat hier telkens weer bij naar voren komt. In dit artikel komt het fenomeen sidechain aan bod.

Wat zijn sidechains?

Simpel gezegd is een sidechain een soort van weg waarover informatie, parallel aan de mainchain, kan worden verstuurd. En hiermee is het ook mogelijk om te communiceren tussen twee verschillende blockchains. Een sidechain breidt dus eigenlijk de functionaliteit van de main chain uit – door bijvoorbeeld de mogelijkheid voor smart contracts. Voor een sidechain hoeft er niet per se een vertrouwenspersoon of instantie aanwezig te zijn. Een exchange levert bijvoorbeeld ook een soort van sidechain (een pair) aan die wordt gebruikt om coins te wisselen. Maar de decentralisatie is één van de onderliggende successen achter de blockchain, en in de wereld van de sidechains zijn hier ook vollop ontwikkelingen gaande. Sidechains worden gebruikt om de snelheid van transacties op te schalen. Bitcoin en Ethereum hebben meerdere voorbeelden hiervan sidechains, onder andere met Lighning Network, Raiden, Rootstock en Plasma.

Huidige oplossingen

Op dit moment zijn er steeds meer en meer bedrijven die zich richten op de gedecentraliseerde sidechains. Hieronder een kleine blik in de keuken:

Aelf

Aelf gebruikt de sidechains voor processen die automatisch moet gaan plaatsvinden. Elke chain heeft zijn eigen unieke eisen (door onder andere de verschillende consensus mechanismen). In het geval van Aelf worden Bitcoin en Ethereum dus gezien als een sidechain van zichzelf. Alle sidechains zullen de mainchain moeten accepteren en vertrouwen om cross-chain transacties te kunnen valideren. Het probleem is dat Ethereum alle transacties in de blockchain achter elkaar laat plaats vinden. Bij Aelf is dat echter anders, doordat ze een parallelle blockchain leveren. Het schaalt de computerkracht (voor de PoW) op naar wat er voor de desbetreffende chain nodig is. Hierdoor zullen er geen transacties achter blijven liggen doordat het Aelf netwerk de drukte niet aan zou kunnen. Alle cross-chain transacties kunnen dus veilig plaatsvinden. Aelf bouwt een complete infrastructuur, dat het mogelijk maakt om een eigen chain te customizen. Deze eigen side-chains kunnen gebruikt worden door verzekeringen, smart cities etc, en sluiten dus uiteraard perfect aan op de mainchain.

Aelf is a multi-chain cloud computing blockchain framework

Grid provides "multi-chain" structure make sure each industry has its dedicated Side Chain #OneChainToOneScenario #Blockchain pic.twitter.com/he3vDQzuMT

— ælf (@aelfblockchain) October 31, 2017

Topl

In de oplossing die Topl biedt, komen er twee onderdelen naar voren: Heimdallr en Heimdallr Genesis. Het eerste is de vertrouwelijke oplossing die op dit moment in het testnet wordt gebruikt. Dit is op dit moment nog een tussenpersoon, die op de termijn echter gaat worden vervangen door de Heimdallr Genesis. In de winter van 2018 zal het mainnet worden gepubliceerd. Er is gekozen voor de Heimdallr om zo snel mogelijk een oplossing te kunnen bieden die ook echt gebruikt kan worden. En de tweede oplossing is direct ook het ideale scenario: een sidechain die volledig betrouwbaar en gedecentraliseerd is. Deze oplossing, die dus de Heimdallr Genesis wordt genoemd, is ook veel goedkoper dan de huidige modellen. Uitleg van de beide Heimdallr’s zal de komende week volgen, gezien deze redelijk complex is.

Heimdallr Genesis a fully trustless and decentralized sidechaining solution with a fraction of the costs of a current trusted models.

Ardor

Ardor gebruikt het Proof of Stake consensus mechanisme voor het verwerken van de data over de sidechains. Dit wordt in bij Ardor echter een childchain genoemd. Deze childchains zijn ook weer geïntegreerd in de main chain. De veiligheid wordt gewaarborgd doordat alle transacties worden verwerkt door de zogenoemgde ‘chain fogers’, die de chains aan elkaar bundelt. De eerste childchain van Ardor is Ignis.

Ardor Childchain bundelenArdor childchain Bundling – Bron www.nxter.org
Lightning Network

In dit rijtje kan het Lightning Network uiteraard niet ontbreken. Het LN is een technologie waarop blockchain transacties op kunnen worden geplaatst door middel van smart contract-script. Het is mogelijk om een netwerk te maken waarin de deelnemers onderling kunnen interacten, parallel aan de blockchain van bitcoin. Door een kanaal te openen op het netwerk, kunnen er transacties op dit netwerk worden geplaatst. Als je meer wilt weten over Lightning Network, is het zeer aan te raden een eerder artikel te lezen.

Big day for bitcoin, Lightning goes live on mainnet! ⚡ 

Announcing the first Lightning beta release for the live bitcoin network, lnd 0.4. Read about it here: https://t.co/aaYec7Orsj 👩🏻‍🚀👨🏿‍🚀🚀

— Lightning Labs⚡️ (@lightning) March 15, 2018

Loom

Loom Network is een zogenoemde layer-2-scaling oplossing voor Ethereum. Het netwerk bestaat uit DPoS (Delegated Proof of Stake) sidechains die het mogelijk maakt om games en dApps te draaien op een snelle en schaalbare manier, terwijl ze wél binnen de structuur en veiligheid van Ethereum blijven. De combinatie van de Ethereum-compabiliteit en de schaalbaarheid is een zeer gewenste oplossing! Hierbij komt ook een stukje Plasma te kijken. Lees ook meer over Plasma, hoe het werkt en waar het voor bedoeld is.

Plasma is a technique for conducting off-chain transactions while relying on the underlying Ethereum blockchain to ground its security.

Bron Blockchainstories

By |2018-09-11T07:49:41+00:00september 11th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie