Zoals veel mensen in crypto, doet Sam Bankman-Fried het voor het geld. Als oprichter van kwantitatieve handelsfirma Alameda Research, exchange FTX en DeFi protocol Serum, heeft de 28-jarige krullebol in slechts drie jaar tijd een fortuin van $ 10 miljard vergaard.

In tegenstelling tot de meeste cryptovaluta bouwt hij een fortuin op om de helft ervan weg te geven. Als ‘effectieve altruïst’ berooft hij in wezen van de rijken, via zijn bovennatuurlijke crypto handelsstrategieën, om aan de armen te geven.

“Misschien zonder het roofgedeelte,” zegt hij. “Uiteindelijk is het mijn doel om zoveel mogelijk impact te hebben, hoe dan ook. En op dit moment denk ik dat dat door donaties stroomt, dus uitzoeken hoe ik in staat kan zijn zoveel mogelijk te verdienen en zoveel mogelijk te doneren. “

SBF, zoals hij soms wordt genoemd, loopt al een tijdje de wandeling. Hij bracht een paar maanden door als ontwikkelingsdirecteur bij het Center for Effective Altruism in 2017 en daarvoor gaf hij de helft van zijn inkomen weg tijdens zijn verblijf op Wall Street. Hij is van plan om ook ongeveer 50% van zijn crypto miljarden weg te geven, maar pas nadat hij klaar is met herinvesteren in zijn steeds groter wordende rijk.

Hij doneert wel aan goede doelen als ze zich voordoen. Hij was de op een na grootste donor van de campagne van president Joe Biden, na de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg, die $ 5,2 miljoen binnenbracht.

“Ik was enthousiast over de impact die het zou kunnen hebben. Ik dacht eigenlijk dat het ertoe deed wat er bij de verkiezingen gebeurde. “

Ook is de FTX Foundation onlangs gelanceerd. Het zal 1% van de platformkosten weggeven en gebruikersdonaties verdubbelen tot $ 10.000 dollar per dag. In de eerste paar weken heeft de Foundation meer dan $ 2 miljoen ingezameld, voornamelijk in gebruikersbijdragen, waarbij gebruikers kunnen stemmen op de liefdadigheidsinstellingen die de ontvanger ontvangen op basis van een zorgvuldig samengestelde lijst.

De oude zitzak


Het groeiende publieke profiel van SBF kreeg een schot in de arm toen hij dit jaar op de Forbes 30 Under 30-financieringslijst werd genoemd. “Ik voel me vereerd”, zegt hij. “Ik heb de neiging om redelijk vooruit te kijken in plaats van achterom te kijken, dus het was een tijdje cool, maar het droeg vrij snel.”

Beroemd omdat hij op zijn zitzak in zijn kantoor in Hong Kong slaapt, dus hij mist nooit een transactie, en het lijkt erop dat een belangrijke reden waarom SBF meer geld verdient dan wie dan ook, is dat hij nauwelijks van de klok af is.

“Ik ben op kantoor, normaal gesproken 24 uur per dag. Ik doe hier soms gewoon een dutje op een zitzak en natuurlijk hang ik uit met collega’s op kantoor en soms met mensen online, maar meestal is het werk. “

Hij heeft geen vriendin en ziet zelfs niet veel mensen buiten het werk, hoewel hij tijd vrijmaakt om ‘een paar keer per week aan de telefoon’ met zijn familie in de VS te praten. Het is veilig om te zeggen dat SBF niet het type persoon is dat wanhopig op zoek is naar de perfecte balans tussen werk en privé, of die zelfs accepteert dat de productiviteit afneemt na de eerste 11 uur of zo op het werk.

“Ik denk dat dat soort verhalen substantieel oververkocht is en de brute of inspirerende waarheid, afhankelijk van hoe je erover denkt, is dat hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt”, zegt hij. “Het is motiverend voor mij en het geeft voldoening, maar weet je, een ander deel ervan is dat het is hoe ik denk dat ik de meeste impact kan hebben.”

Hoe ben ik hier terecht gekomen?


Als kind van twee Stanford Law-professoren ontdekte SBF de Effective Altruism-beweging tijdens zijn studie natuurkunde aan het Massachusetts Institute of Technology.

Gepopulariseerd door filosofen en ethici, waaronder Toby Ord en Peter Singer, richt de beweging zich op pragmatische manieren om anderen te helpen met het gebruik van wetenschap en rede om ervoor te zorgen dat de voordelen worden gemaximaliseerd, in plaats van de goede bedoelingen en slechte resultaten die sommige liefdadigheidsorganisaties kenmerken. Deze praktische benadering strekt zich ook uit tot een hardnekkig onderzoek naar de beste manier waarop iemand kan helpen.

Stel je voor hoeveel goeds je zou kunnen doen door direct voor een bepaald doel te werken, versus het bedrag dat je zou kunnen doen door op Wall Street te werken en eraan te doneren. In veel gevallen zou je ze waarschijnlijk zelfs meer kunnen helpen met de donaties. En dus heb ik in feite Wall Street bekeken. “

Vrienden die stage liepen bij de kwantitatieve handelsfirma Jane Street Capital gaven hem de weg naar Wall Street, en hij begon daar direct na zijn studie in 2014 te werken. Waarom namen ze direct na school een master natuurkunde aan met heel weinig financiële ervaring?

Het blijkt dat kwantitatieve handelsstrategieën ‘super waardevolle’ handelsgeheimen zijn, wat betekent dat niemand de succesvolle in Uni graden leert. In plaats daarvan rekruteren bedrijven mensen met onbewerkt talent: wiskundige talenten of mensen met een sterke achtergrond in natuurkunde of informatica.

“Wat u moet weten over markten, leren ze u”, zegt hij. Hij handelde in een verscheidenheid aan ETF’s, futures, valuta’s en aandelen en ontwierp een geautomatiseerd OTC-handelssysteem. Terwijl hij daar was, raakte hij geïnteresseerd in de waanzinnig winstgevende arbitragemogelijkheden op de inefficiënte cryptomarkten en richtte hij crypto kwantitatieve handelsfirma Alameda Research op om daar eind 2017 van te profiteren.

De whale van alle whales

Alameda Research is nu uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in crypto met ongeveer $ 2,5 miljard aan beheerd vermogen, hoewel SBF dit, net als met zijn eigen fortuin, kwalificeert met enkele voorwaarden rond liquide en illiquide activa.

Alameda is de Moby Dick van de crypto whales, verantwoordelijk voor maximaal 10% van de cryptocurrency die op elk moment over de markten beweegt. “Ik denk dat het op bepaalde momenten ongeveer dat deel van het volume kan bereiken”, zegt hij. “Ik denk dat het gemiddeld iets lager ligt. Het zit stevig in de groep van de vijf tot tien grotere handelsfirma’s in de ruimte. “

Dat betekent dat elke transactie die Alameda onderneemt, het potentieel heeft om markten te bewegen en liquidaties te veroorzaken. In oktober vorig jaar kreeg Alameda op grote schaal de schuld voor het crashen van de prijs van YFI door shorting, hoewel SBF elke impact heeft gebagatelliseerd. Hij gelooft dat grote macht gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid.

“Het is absoluut een verantwoordelijkheid”, zegt hij, eraan toevoegend dat hij de benadering van kwantitatieve firma’s van TradFi probeert te volgen. “Het is hun rol om winstgevende transacties te vinden, maar het is ook om liquiditeit te bieden en gezonde markten te promoten”, zegt hij. “De grootste plicht is de plicht om geen kwaad te doen. En ervoor zorgen dat je over het algemeen de liquiditeit op gezonde markten en efficiënte handel bevordert, in plaats van erin tussen te komen. “

Hij voegt eraan toe dat arbitragetransacties bijvoorbeeld positieve effecten kunnen hebben, omdat het markten efficiënter maakt en de prijzen verlaagt als er premies zijn. Het identificeren en uitwerken van hoe u kunt profiteren van arbitragetransacties was de hele reden waarom Alameda werd opgericht. “Een van de eerste grote waar we echt wat geld mee verdienden, was Litecoin”, herinnert hij zich.

“Er was eind 2017 een week dat Litecoin handelde tegen een constante premie van 20% op Coinbase GDAX [nu Coinbase Pro]. Er is een soort van idee als ‘Oh dat is cool, je verdient gewoon elk half uur 10%, ik denk dat je oneindig veel dollars verdient?’ En dat is natuurlijk niet het antwoord.

Het blijkt dat het proberen om van de gelegenheid gebruik te maken vreselijk gecompliceerd en vereist was, om de handelslimieten en opnamelimieten van een miljoen per dag te omzeilen. “Vooral een paar jaar geleden in crypto was een enorm deel van het probleem het uitzoeken van de logistieke stappen”, zegt hij.

Een andere arbitragehandel zag SBF en zijn vrienden naar $ 25 miljoen per dag stijgen via een reeks tussenpersonen en landelijke banken in Japan om te profiteren van de beroemde Kimchee-premie, waardoor Bitcoin voor nog eens een derde handelde in de moeilijk toegankelijke financiële instellingen van Zuid-Korea. systeem dan de VS.

Maar het was te maken met het oude financiële systeem dat voor de grootste uitdagingen zorgde. “Het moeilijkste deel van de arbitrage, het langzaamste en moeilijkste en duurste en meest frustrerende was het fiat”, zegt hij, terwijl hij opmerkt dat het moeilijk is om rekeningen te krijgen, die vervolgens op elk moment kunnen worden afgesloten, de archaïsche procedures en bureaucratie waanzinnig trage bankoverschrijvingen.”We brachten vijf manuren per dag door in fysieke bankfilialen gedurende een goede vijf maanden, want dat was wat er nodig was om de overboekingen te verzenden”, zegt hij en voegt eraan toe:

Zoals we kwamen om 10.00 uur en bleven tot 13.00 uur met meerdere mensen daar, om alle vergaderingen te hebben die we elke dag van de week moesten hebben, om dezelfde overschrijving te verzenden die we gisteren hebben verzonden. “

Dit is een van de redenen waarom SBF zo gepassioneerd is over DeFi – zijn visie is dat het op een dag het logge bestaande financiële systeem zal vervangen. “De huidige betalingsrails zijn helemaal niet efficiënt”, zegt hij. Er zijn miljarden dollars aan bedrijven, die gewoon zijn gebouwd om dat weg te abstraheren en je eindigt met dit ongelooflijk complexe web van stront om het voor de meeste mensen bruikbaar te maken. Ze draaien op systemen die oud zijn en zelfs niet met internet in gedachten zijn ontworpen. “

Crypto influencer

Voor veel mensen ontstond SBF volledig gevormd als een belangrijke crypto- en DeFi-persoonlijkheid tijdens de DeFi-boom halverwege 2020, toen hij een impact begon te maken op Crypto Twitter. Dit was een opzettelijke zet: hij was blij om in 2018 onder de radar te vliegen, omdat Alameda’s kwantitatieve handelsfocus het volgende was: “Er was heel weinig behoefte aan publiciteit, het is een soort van meestal een keerzijde.” Maar toen hij in 2019 de innovatieve crypto-uitwisseling FTX lanceerde, moest hij er een gemeenschap omheen bouwen en hij stapte op om zijn publieke gezicht op sociale media te worden.

“Met FTX als een retail bedrijf, hoe meer klanten, hoe beter. Je kunt het beste product ter wereld bouwen, maar als niemand het weet, is het niets waard ”, zegt hij.

“Een van de moeilijkste en meest interessante stukken was uitzoeken hoe je gebruikers kunt krijgen, en het vergroten van het bewustzijn was daar een groot deel van.”

Hij lijkt het door te hebben, want FTX werd qua volume de op vier na grootste derivatenbeurs, met een waardering van $ 3,5 miljard. Het heeft een reeks innovatieve markten gelanceerd, waaronder tokenized fractionele aandelenaanbiedingen van bedrijven als Tesla, Apple en Amazon, evenals pre-IPO-handel in Coinbase.

Hij gebruikt ook zijn rijkdom en invloed om te proberen te overwinnen wat hij ziet als de grootste blokkade die de grootschalige acceptatie van DeFi verhindert. Hij is van mening dat Ethereum, inclusief Eth2, niet genoeg kan opschalen om crypto en DeFi het bestaande financiële systeem te laten vervangen. DeFi kan momenteel ongeveer 10 transacties per seconde verwerken, met oplossingen van de tweede laag die een paar duizend TPS mogelijk maken.

“Dit is een absoluut harde, onwrikbare barrière in termen van groei”, zegt hij. “DeFi kan letterlijk niet groeien als een ecosysteem totdat dat wordt aangepakt. En dus is geen langetermijnplan dat hier niet op ingaat, levensvatbaar. […] Dat is gewoon fataal. ” Zelfs Eth2’s doel van 100.000 TPS is niet genoeg voor wat SBF in gedachten heeft.

“Als het uw doel is om op te schalen naar 100 miljoen of een miljard gebruikers, […] als u de voordelen wilt hebben van een applicatie die kan uitgroeien tot de schaal van de grootste applicaties ter wereld, dan moet deze kunnen opschalen tot ongeveer een miljoen transacties per seconde. En dus kun je de lijst gewoon permanent afstrepen zonder verhaal en zelfs zonder enige andere factor te hoeven overwegen, een schaaloplossing die er niet komt, als dat je doel is. “

Daarom werd hij een van de meest uitgesproken voorstanders van Solana, een blockchain die momenteel 65.000 TPS kan verwerken en waarvan het team beweert dat het uiteindelijk kan opschalen naar verbazingwekkende niveaus: 710.000 TPS op een 1 gigabit-link of 28,4 miljoen TPS op een 40 gigabit-verbinding.

Hij richtte de Serum DEX op Solana op en lanceerde de SRM-cryptocurrency in augustus 2020. Bankman-Fried zegt dat je de voordelen van Solana kunt zien in Serum’s engine voor het matchen van kettingorders en vergoedingen van “100ste van een cent om een ​​order te verzenden en transacties gebeuren in seconden . “

“Je haalt dus veel sap uit de hogere doorvoer. En dat heeft echt geholpen om die productbasis behoorlijk op te schalen. Tot het punt waarop ik denk dat, weet je, onze beste gok is dat Serum DEX waarschijnlijk in zes maanden van operatie meer transacties heeft verbruikt dan alle Ethereum-blockchain in de geschiedenis. “

De netwerkeffecten van Ethereum betekenen dat hij voor een zware strijd staat om DeFi projecten en gebruikers naar Solana te laten migreren. Zelfs nadat hij door chef-kok Nomi de controle over SushiSwap had gekregen, kon hij de gemeenschap niet overtuigen om over te stappen. “Het werd uiteindelijk veel moeilijker dan we dachten om de bestaande projecten over te dragen en veel gemakkelijker om gewoon nieuwe projecten te laten bouwen”, legt hij uit en voegt toe:

We zouden nog steeds super enthousiast zijn als ze een buitenpost op Solana zouden hebben. Ik denk dat ze dat ooit nog zullen doen. Maar ik denk ook dat de serums in beide richtingen zullen marcheren. Uiteindelijk wil ik eigenlijk de beste producten en gebruikers hebben, weet je, hoe het daar ook komt. “

Hoewel SBF zegt dat de netwerkeffecten van het hebben van zoveel onderling verbonden applicaties gebouwd op Ethereum aanzienlijk zijn, wijst hij erop dat uiteindelijk elk project zal moeten migreren en de composability en tooling met de bestaande opties zal moeten breken om over te schakelen naar laag-twee, Eth2. , of een andere schaaloplossing. In termen van gebruikersaantallen zegt hij dat de netwerkeffecten van ETH overdreven zijn.

“Het andere deel is dat hoewel het huidige DeFi-gebruikersbestand super toegewijd, super belangrijk en krachtig is, het niet zo groot is. Dagelijks actieve gebruikers, ik denk dat het in de tienduizenden zit. Ik denk dat FTX waarschijnlijk meer dagelijkse actieve gebruikers heeft dan alle DeFi bij elkaar. “

SBF’s plan lijkt te zijn om de Solana-blockchain als infrastructuur in te bedden in apps waar deze voor de meeste gebruikers onzichtbaar is, om miljoenen in DeFi te integreren. Begin 2021 leidde Alameda een financieringsronde van $ 50 miljoen om DeFi-stijltools in Maps.me in te bedden, een Europese offline kaartapplicatie met 140 miljoen gebruikers. Het zal een portemonnee met meerdere valuta’s hebben met uitzet- en ruilfaciliteiten die op Solana zijn gebouwd. FTX ‘aankoop van Blockfolio volgt mogelijk een enigszins vergelijkbare strategie.

“Ik denk dat het een heel gaaf product en krachtige productsuite voor de app wordt”, zegt hij over Maps.me. “Ik ben er super enthousiast over. Ik denk dat het adoptie echt een vliegende start kan geven.

Meer Cryptocurrency nieuws.

Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer over automatisch handelen met trading software (bot).