30-03-2021

De koers van de Bitcoin is al jarenlang onderwerp van gesprek en inmiddels kent bijna iedereen in Nederland deze cryptomunt. Maar wordt de Bitcoin eigenlijk gezien als gebakken lucht of als een veilige haven? Onderzoeksbureau Markteffect voerde in maart een uitgebreid onderzoek uit naar de houding, het sentiment en het investeringsgedrag rondom de Bitcoin en de eerste resultaten zijn bekend. Wat blijkt? Bijna 700.000 Nederlanders hebben inmiddels Bitcoins (of een deel daarvan) in bezit en daarnaast overwegen ruim 3,5 miljoen Nederlanders om ook in te stappen, waarvan bijna de helft zelfs al het komende jaar.

Crypto trader
Automatisch daytraden? Lees hier meer!

Huidige situatie

Op dit moment zijn 700.000 Nederlanders (5%) in het bezit van Bitcoins. Hiervan is liefst 62% het afgelopen jaar pas ingestapt en de helft (53%) geeft aan minimaal € 1.000 (gelijk aan 0,020 Bitcoin) te hebben geïnvesteerd.

Nagenoeg alle Nederlanders (91%) zijn bekend met de Bitcoin en 25% geeft aan het investeren in de Bitcoin te overwegen. Er wordt zelfs door 14% aangegeven het komende jaar zeker, dan wel waarschijnlijk de eerste belegging in Bitcoins te gaan doen.

Bitvavo, één van de grootste cryptocurrency aanbieders van Nederland, ziet dat het animo voor Bitcoin blijft groeien. Zo vertelt Willem Jan Rutgers, Head of Marketing bij Bitvavo:  “Vanaf januari dit jaar zien wij een flinke toename in het aantal mensen dat investeert in Bitcoin. Een hogere prijs zorgt voor meer bekendheid en veel Nederlanders nemen nu de stap om te gaan investeren. Het rendement op spaargeld is er niet dus mensen zoeken een alternatief om vermogen op te bouwen en te behouden.”

Het risico van de investering in Bitcoin is minder belangrijk

Ongeveer één op de drie Nederlanders (34%) heeft momenteel één of meerdere beleggingen uit staan, waarvan dus 5% (ook) in Bitcoin. Risico en rendement worden door respectievelijk 54% en 47% van de Nederlanders als de belangrijkste aspecten gezien om een goede keuze te kunnen maken over een belegging.

Bij het beleggen in Bitcoin wordt het risico van de belegging als minder belangrijk gezien. Van de Nederlanders die overwegen in Bitcoin te investeren, wordt risico door slechts 22% genoemd als belangrijk aspect voor het maken van een goede keuze. Het belang van het rendement onder de Nederlanders die overwegen in Bitcoin te beleggen, wijkt vrijwel niet af en wordt door 48% als belangrijk aspect gezien.

Rapportage en onderzoeksverantwoording

Het onderzoek werd in maart 2021 uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect onder een representatieve steekproef van 1.020 respondenten in de leeftijd van 18 jaar en ouder. De koers van de Bitcoin stond op het moment van het veldwerk rond de $ 55.000.

De volledige rapportage zal over ongeveer twee weken te downloaden zijn op de website van Markteffect. Hierin wordt tevens inzicht gegeven in de belangrijkste doelgroepen, het vertrouwen, the fear of missing out en het vertrouwen van de belegger.

Dit artikel is geschreven door Markteffect.

Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.

Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer over automatisch handelen met trading software (bot).