Ripple (XRP) CEO Brad Garlinghouse zegt dat de nieuw aangekondigde digitale asset van de Amerikaanse bankgigant JP Morgan Chase “het punt mist” van cryptocurrency, volgens een tweet gepubliceerd op 14 februari.

Zoals gemeld, onthulde JPMorgan Chase zijn door blockchain aangedreven JPM Coin gisteren, en zei dat het activa in eerste instantie zal worden gebruikt om de efficiëntie van de afwikkeling in geselecteerde operaties te verhogen. Direct na de aankondiging reageerde Garlinghouse op Twitter:

“Zoals voorspeld, veranderen banken hun toon ten opzichte van crypto. Maar dit JPM-project mist het punt – het introduceren van een gesloten netwerk vandaag is als het lanceren van AOL na de IPO van Netscape. 2 jaar later, en bankbiljetten zijn nog steeds niet het antwoord. ”

De CEO koppelde zijn opmerkingen aan een eerder artikel dat hij twee jaar geleden schreef en bekritiseerde de vooruitzichten van eigen bank uitgegeven digitale munten – die hij bankbiljetten noemt. In zijn eerdere stuk had Garlinghouse betoogd dat dergelijke projecten misleidend zijn en onvermijdelijk zouden uitmonden in “een nog meer gefragmenteerd valutalandschap dan wat we vandaag hebben”:

“Als banken van verschillende digitale activagroepen transacties met elkaar willen verrekenen, moeten ze markten maken tussen hun unieke digitale activa of handelen tussen hun digitale activa en een gemeenschappelijke fiat-valuta. Wat een puinhoop! ”

In het bijzonder heeft JPMorgan, zoals gerapporteerd, geschetst dat JPM Coin in eerste instantie gericht zal zijn op het faciliteren van internationale schikkingen door grote bedrijven, waardoor transacties die momenteel een dag of langer duren, sneller kunnen worden gebruikt met bestaande opties zoals SWIFT – een vergelijkbaar prospectief toepassingsgebied van Ripple.

Inderdaad, Garlinghouse benadrukte onlangs de eigen belofte van Ripple om het wereldwijde interbancaire netwerk van SWIFT te verdringen, en merkt op dat “wat we dagelijks doen, feitelijk SWIFT overneemt”.

In een artikel in Bloomberg worden vandaag meerdere industriefiguren aangehaald die beweerden dat JPM Coin een directe dreiging dreigt te worden door inbreuk te maken op Ripple’s grasmat – de grensoverschrijdende betalings- en overmakingsmarkt voor banken en ondernemingen.

Een branche-expert merkte op dat “het project van JPM veel evolutionairer is dan revolutionair – het maakt gebruik van een private, toegestane blockchain technologie genaamd Quorum, die veel dichter bij een Google-spreadsheet staat dan een Bitcoin. Het project concurreert duidelijk rechtstreeks met Ripple Labs en hun gecentraliseerde cryptocurrency XRP. ”

Ten slotte heeft JPMorgan Chase, in tegenstelling tot Ripple, zijn activum ontworpen als een stabiele munt door middel van een peg van de Amerikaanse dollar, waarvan een andere commentator beweerde dat deze aantrekkelijker zou kunnen zijn voor financiële instellingen, die een wisselvallige ruileenheid voor afwikkeling en betalingen kunnen mijden.

Zoals Garlinghouse ook opmerkte, vertegenwoordigt de verplaatsing van JPMorgan Chase iets van een volte gezicht: Jamie Dimon, de CEO van de bank, is berucht omdat hij Bitcoin openlijk heeft veroordeeld als een ‘fraude’. Dimon verwaterde later zijn antagonisme in privéreacties aan Cointelegraph op het World Economic Forum vorig jaar.