Mensen kopen Bitcoin meestal in de hoop dat ze het aan anderen kunnen verkopen voor hogere winsten. Maar voor een gevierd financieel expert als Robert Kiyosaki is Bitcoin een kans om los te komen van overheidstoezicht.
De ‘Rich Dad Poor Dad’ auteur leverde woensdagochtend een tweet af waarin hij zei dat hij Bitcoin zou kopen vanwege zijn bezorgdheid over “digitale yuan,” een door de overheid gecontroleerde versie van Bitcoin, die dinsdag door de People’s Bank of China op de proef werd gesteld nadat het jaren had gekost om het te ontwikkelen.

De strijd tussen Bitcoin en digitale Yuan laait op
Achteraf gezien valt de Digital Yuan in de categorie van digitale valuta’s van centrale banken, of CBDC’s, die als enig doel hebben om een nationale valuta bovenop een privé blockchain grootboek te plaatsen. Bitcoin is daarentegen een gedecentraliseerde cryptocurrency, die niet door één, maar door honderdduizenden entiteiten wordt beheerd – ook wel miners genoemd.
Zoals gebruikelijk krijgt geen enkele regering of centrale bank controle over de broncode van Bitcoin, waardoor het onafhankelijker is dan een gewone CBDC.
Maar met China’s betrokkenheid bij de CBDC-ruimte, gaat het meer om het verkrijgen van virtuele controle over het financiële leven van mensen. In zijn verklaringen aan de Financial Times merkte een Wall Street-bankier op dat het gezaghebbende regime van president Xi Jinping de digitale yuan of digitale renminbi zou gebruiken om de dagelijkse transacties van mensen onder zijn radar te brengen – iets wat het al doet via zijn strenge internetbeleid.
“De [digitale renminbi] heeft veel te maken met het vermogen van de [Chinese communistische] partij om controle uit te oefenen,” zei ook Samantha Hoffman, senior analist bij het Australian Strategic Policy Institute.
Dergelijke angsten hebben mensen er alleen al toe aangezet om voor Bitcoin te kiezen. Hoewel elke transactie op de Bitcoin-blockchain traceerbaar is, verschuilen de geldschieters zich vaak achter alfanumerieke identiteiten, waardoor ze een dunne veiligheidslaag krijgen tegen waakhonden van regelgevende instanties.

Niettemin lopen ze het risico opgespoord te worden als ook maar één entiteit in hun lange keten van bitcointransacties zichzelf onthult, hetzij door een portemonnee te gebruiken die een “KYC”-proces heeft doorlopen, hetzij gewoon door menselijke nalatigheid.
Maar…
…ondanks zijn beperkingen, lijkt Bitcoin voor velen beter dan een digitale yuan. Mr. Kiyosaki is een van hen.
“Ik heb liever Bitcoin dan crypto’s die onder overheidstoezicht staan,” zei hij woensdag. “Ik koop meer [van de cryptocurrency].”
Shark Tank-investeerder en software-ondernemer Kevin O’Leary zei ook in een interview met CNBC dat hij liever Bitcoin zou kopen dan China’s “bloedgeld,” verwijzend naar koolstofproblemen met betrekking tot het mijnproces van cryptocurrency in het land.
Velen zien Bitcoin ook als een de-facto Chinese munt. Meer dan 65 procent van de mijnpools/bedrijven in de cryptocurrency opereren vanuit China, volgens Statista, waardoor het Jinping-regime ongekende – en potentiële – toegang heeft tot het aanbod aan de rest van de wereld.
Volgens de heer O’Leary zelf blijven investeerders bezorgd over China’s buitensporige controle over Bitcoin. Ze blijven afgeschrikt door de cryptocurrency, merkte hij op.
De kosten van één Bitcoin zijn in 2021 verdubbeld als gevolg van de institutionele belangstelling. De cryptocurrency wordt op het moment van dit schrijven verhandeld rond de 57.000 dollar.
Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.
Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer over automatisch handelen met trading software (bot).