Na meer dan een week in een opwaartse spiraal te hebben gezeten, brak de AUD/USD eindelijk de steun op $0.74 en lijkt nu op weg naar de volgende steun op $0.73. De AUD/USD ziet er erg zwak uit en zou nog verder kunnen dalen naar een hertest van $0.70, door het komen van hernieuwde lockdowns, veroorzaakt door een heropleving van COVID-gevallen. 

Hoewel het aantal dagelijkse COVID-gevallen in Australië tijdens het weekend afnam van het hoogste sinds september 2020, heeft de sprong in het aantal blootstellingsplaatsen in Victoria naar 280 de AUD/USD-koers naar het zuiden gedwongen. 

Afgezien van de virusproblemen weegt ook de besluiteloosheid over de volgende stappen van de Amerikaanse Federal Reserve, tegen de achtergrond van sterkere gegevens en bezorgdheid over de covide, op de AUD/USD-koersen wegens zijn status als risicobarometer.

Nu de inflatie met slechts 1,1% op jaarbasis, tegen een streefcijfer van 2-3%, niet aan de verwachtingen beantwoordt, is de RBA nog ver verwijderd van een vermindering van de stimulansen en zal zij deze wellicht zelfs moeten opvoeren als de economische activiteiten door de lockdowns verder worden afgeremd. 

De RBA heeft al laten weten dat ze de stimuleringsinspanningen zal handhaven tot de Australische algemene inflatie terugkeert naar haar doelbandbreedte van +2-3%, wat nog ver weg is. De noodzaak om de versoepeling voort te zetten zal van de AUD een van de zwakste G10-valuta’s van dit jaar maken. 

Short gaan van de AUD ten opzichte van valuta’s met een duidelijk divergerend beleid, in het bijzonder de NZD, die uitgesproken hawkish is geworden, lijkt een van de gemakkelijkste trades om te doen voor de rest van dit jaar, legt analist Kim Chua van PrimeXBT uit 

Over Kim Chua, PrimeXBT marktanalist:

Kim Chua is een specialist in institutionele handel met een succesvolle staat van dienst bij vooraanstaande banken als Deutsche Bank en China Merchants Bank. Later lanceerde Chua een hedgefonds dat zeven jaar lang steevast rendementen van drie cijfers behaalde. Chua is ook een opvoeder in hart en nieren die haar eigen handelscurriculum ontwikkelde om haar kennis door te geven aan een nieuwe generatie analisten. Kim Chua volgt zowel de traditionele als de cryptocurrency markten op de voet en is gretig op zoek naar toekomstige investerings- en handelsmogelijkheden nu de twee enorm verschillende activaklassen beginnen samen te komen.