“Een door pandemie veroorzaakte versnelling van adoptie.”
Dat is hoe de in Singapore gevestigde DBS Bank de huidige staat van digitale activa beschrijft in haar kwartaalrapport over cryptocurrencies dat in augustus werd gepubliceerd.
Het is interessant om zo’n opmerking te horen van een gerespecteerde multinationale bank en haar hoofdeconoom, Taimur Baig. De laatste tijd is er echter gemompel over bepaalde grote financiële instellingen – met name in plaatsen als Singapore, Zwitserland en Duitsland – die een nieuwe golf van vraag naar crypto afhandelen die door kleinere particuliere banken en vermogende klanten wordt gedaan.
Wat betreft cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC), identificeerde Baig twee verschillende fasen van de vraag: pre-pandemie en post-pandemie.
“Pre-pandemische vraag was grotendeels speculatief. Mensen zagen dat bitcoin een spectaculaire run had en wilden deel uitmaken van dat spel, dus wat is er mis met het inbrengen van 1% van de activa onder beheer [in BTC], ‘zei Baig in een interview. ‘Maar ik denk dat post-pandemie niet speculatief is. Het gaat meer over: ‘Dit ding heeft een vaste circulatie, het zal niet worden verlaagd.’ Mensen maken zich zorgen over de uitstroom van dollars en vragen zich af of ze naast goud ook cryptovaluta moeten aanhouden als veilige valuta.
DBS is niet de enige bank die deze trend opmerkt. De in Zwitserland gevestigde digitale activa bank Sygnum, die een bankvergunning heeft van de Zwitserse toezichthouder op de financiële markten, beaamt deze mening.
“Sinds het uitbreken van COVID-19 is er toegenomen belangstelling van family offices en particulieren die digitale activa zien als een alternatief en een manier om bescherming te bieden tegen een zorgwekkend inflatierisico”, zegt Martin Burgherr, co-hoofd van klanten bij Sygnum Bank. . “Nu banken ontwaken uit de lockdown, hebben we een aanzienlijke toename gezien in nationale en internationale banken die ons vroegen om te helpen bij een B2B-opzet, zodat hun klanten kunnen investeren in digitale activa.”
Digitaal goud
Baig – die eerder senior econoomfuncties bekleedde bij de Monetary Authority of Singapore, Deutsche Bank en het International Monetary Fund – zoomt graag uit en neemt een macrobeeld van digitale valuta en het potentiële spel van digitale valuta van de centrale bank (CBDC).
Er is een gestage stijging van het goud, terwijl de vastrentende rente richting nul gaat, zei Baig, en dergelijke omstandigheden hebben er ook voor gezorgd dat “Bitcoin behoorlijk overtuigend terugkwam.”
Het is verleidelijk om naar Bitcoin te kijken door de lens van vreemde valuta als weer een andere valuta met een wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Maar dit is onjuist, zei Baig, aangezien een reguliere soevereine munt economische evaluatiemiddelen heeft geaccepteerd die de productiviteit en de groei op lange termijn bepalen.
“Je kunt cryptocurrencies zo niet waarderen,” zei Baig. Hoewel ze deze geloofwaardigheid kunnen hebben met een systeem gebaseerde circulatie, zijn ze nog steeds niet gekoppeld aan het fortuin van een land. Dus ze gaan natuurlijk niet op en neer gaan zoals de Amerikaanse economie op en neer gaat. Vanuit dat perspectief lijkt het naar mijn mening meer op goud dan op een Foreign exchange. “
Dollar pegging
Voor landen die een valutacrisis of een episode van hyperinflatie doormaken, kan koppeling aan de Amerikaanse dollar op korte termijn oplossingen opleveren, maar het werkt niet goed voor veel valuta’s, merkte Baig op en voegde toe:
“Als je naar Venezuela of zelfs Libanon kijkt, dat midden in een enorme financiële crisis zit, zou je dan op een gegeven moment kunnen denken dat je in plaats van je valuta aan de Amerikaanse dollar te koppelen, je deze aan een cryptocurrency koppelt?”
Op voorwaarde dat transacties op de blockchain te zien zijn, zijn er mogelijkheden, aldus Baig. “Zolang het gebonden is aan een valuta met beperkte circulatie, zie ik enkele overeenkomsten tussen dat soort verankering versus verankering tegen de VS. dollar, ‘zei hij.
Digitalisering van de redback
Het onderwerp CBDC’s is ook sterk gepolitiseerd, vooral tussen de VS en China.
Er zijn twee dimensies om over na te denken als het gaat om China en zijn CBDC-inspanningen om “de redback te digitaliseren”, zei Baig. Ten eerste is een digitale renminbi (e-RMB) een manier waarop de centrale bank van China, de People’s Bank of China (PBoC), enige controle kan uitoefenen over het uitgestrekte fintech ecosysteem van het land.
“Er gebeurt zoveel op het niveau van Alipay, Tencent,” zei Baig. “Stortingen worden gedaan door die fintechs, ze verstrekken krediet, dus het maakt niet echt uit wat PBoC doet met betrekking tot rentetarieven. Het is als een heel parallel universum. “
De andere dimensie betreft het potentieel voor een e-RMB om voor bepaalde landen een manier te worden om het afwikkelingsmechanisme in Amerikaanse dollars te omzeilen, waardoor ze op de een of andere manier verantwoording moeten afleggen aan het Southern District [Court] in New York ” of de Securities and Exchange Commission, ”Zei Baig.
“De Amerikaanse dollar is herhaaldelijk gebruikt als wapen tegen Iran tegen andere landen en ook tegen China”, zei hij. “Ik denk dat nu de spanningen tussen de VS en China zo hoog zijn dat de argumenten voor e-RMB nog overtuigender worden.”