Afrikanen wenden zich tot cryptocurrencies om hoge kosten en valuta-instabiliteit te voorkomen, met transfers van en naar het continent die het afgelopen jaar met 55% zijn gestegen.

Volgens een nieuw rapport van blockchain analysebedrijf Chainalysis wenden Afrikanen zich steeds meer tot cryptocurrencies als ruilmiddel boven lokale fiat valuta’s.

Uit gegevens van het bedrijf blijkt dat veel lokale particulieren en bedrijven cryptocurrencies gebruiken om hoge kosten, complicaties in de regelgeving en valuta-instabiliteit te voorkomen.

Het aantal maandelijkse overboekingen van en naar Afrika is de grens van 600.000 gepasseerd. Het totale aantal overboekingen van minder dan $ 10.000 steeg in het jaar tot juni met 55% tot $ 316 miljoen. Nigeria, de grootste economie van het continent, Zuid-Afrika en Kenia leiden de regio op het gebied van cryptocurrency-overdrachten.

Abolaji Odunjo, die een gsm-winkel runt in Lagos, de grootste stad van Nigeria, begon Bitcoin te gebruiken om zijn Chinese leveranciers te betalen. Hij vertelde Reuters dat hij voor snelheid en gemak op crypto was overgeschakeld:

Bitcoin hielp mijn bedrijf te beschermen tegen de devaluatie van de valuta en stelde me in staat om tegelijkertijd te groeien.

Bitvavo

Odunjo voegde eraan toe dat de betalingsmethode hem hielp hoge kosten te vermijden en een alternatief was voor het kopen van steeds duurdere Amerikaanse dollars. Veel Afrikaanse landen kampen met devaluatie en instabiliteit van de valuta, waardoor de vraag naar en bijgevolg de kosten van het kopen van Amerikaanse dollars toeneemt. Sommige valuta’s, zoals de Zuid-Afrikaanse Rand, hebben het afgelopen decennium meer dan 50% van hun waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Andere geïnterviewden vertelden Reuters dat Bitcoin-betalingen ook degenen helpen die familieleden hebben die in het buitenland wonen in landen als de VS en het VK om geld naar huis te sturen.

Volgens een bericht van de Wereldbank kosten vergoedingen voor fiat-overmakingen in Sub-Sahara Afrika gemiddeld 8,9% – waarbij Zuid-Afrika de hoogste kosten boekt, tot wel 20% per transactie. Bitcoin-vergoedingen liggen drastisch lager, meestal onder de 3%.

De waarde van cryptocurrencies die in 2020 naar Afrika zijn verzonden, zal naar verwachting de totale verzonden waarde van $ 8 miljard van vorig jaar overtreffen, met alleen al in juni bijna $ 1 miljard. Daarentegen meldde de Wereldbank dat in 2019 voor slechts $ 48 miljard aan fiat naar Sub-Sahara Afrika is gestuurd, en dat het totaal dit jaar naar verwachting zal dalen tot $ 37 miljard.