Onderzoek Yale: zoektermen Google en Twitter beïnvloeden koers bitcoin

//Onderzoek Yale: zoektermen Google en Twitter beïnvloeden koers bitcoin

Onderzoek Yale: zoektermen Google en Twitter beïnvloeden koers bitcoin

Niet geheel verrassend, maar zoektermen in Google en Twitter correleren met de koers van bitcoin, blijkt uit onderzoek van National Bureau of Economic Research (NBER). De onderzoekers, de economen Yukun Liu en Aleh Tsyvinski van Yale University, concluderen dat cryptovaluta anders dan bijvoorbeeld aandelen, veel afhankelijker zijn van de dagelijkse hype op social media.

Bitcoin zoekterm

Kortom, de cryptovalutamarkt reageert anders op externe factoren (consumentenvertrouwen, bedrijfsnieuws etc) dan de ‘normale’ financiële markten. De onderzoekers duiden het als “crypto-specifieke factoren”. Dat betekent dat deze markt sterker reageert op nieuws op sociale media. Zo zijn zoekopdrachten op Google en Twitter onderzocht. Zodra er sprake was van een statistische afwijking (stel: er wordt veel meer gezocht op bitcoin), dan reageert de koers daar direct op. Iets wat bij aandelen en bijvoorbeeld goud niet of veel minder gebeurt. Zoekacties als “bitcoin hack” zorgt anderzijds voor een lichte koersdaling.

Volatiele cryptomarkt

Nogmaals wordt bevestigd dat deze markt een stuk volatieler is, iets wat de afgelopen weken weer duidelijk is geworden. Eerder deze week, toen de Amerikaanse toezichthouder SEC zijn besluit over een mogelijk bitcoin-beleggingsfonds (ETF) heeft uitgesteld, zakte de markt fors in. Volgens sommigen is deze fikse correctie ook weer een overreactie. Het uitstellen van een dergelijk besluit komt namelijk vaker voor.
Anderzijds heeft de markt wellicht ook weer te sterke verwachtingen gehad dat een bitcoinfonds al in de ‘pocket’ was. Op 30 september, w weten we meer.

Google Trends

Kijken we naar Google Trends, dan ligt de piek – niet geheel verrassend – nog op eind 2017.

Koersstijgingen

De koersstijgingen die worden genoemd zijn 2,75% (Google Search) en 2,5% (Twitter), zodra er dus significant meer gezocht wordt op de term bitcoin. De onderzoekers hebben de prijsindex van Coindesk gebruikt voor hun onderzoek en zich beperkt tot de koersen van bitcoin, ethereum en XRP.
Ze maakten gebruik van de zogenaamde analysetool CAPM, die werkelijke rendementen tegen geprojecteerde rendementen kan afzetten en daarbij een grote brok data in haar analyse kan meenemen (koersen euro, goud en macro-economische factoren zoals consumentenvertrouwen).

Bron: Coindesk

Advertisements

Http://www.bitcoinmagazine.nl

 • Tweet

bitcoin, Google, koers, Twitter

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest


Vader van 3 kinderen, waaronder een tweeling van 2 jaar. Zijn 2 minutes of fame: enkele fragmenten van zijn radio-interview met Amy Winehouse in 2003 zit in de met Oscar bekroonde docu ‘Amy’ uit 2015.
Sinds oktober 2017 oprichter/hoofdredacteur van Bitcoin Magazine Benelux, het platform dat dagelijks bericht over ontwikkelingen in de blockchain – en cryptomuntenindustrie. We hebben de ambitie om het online platform te ontwikkelen als de nummer #1 plek voor cryptocurrencies.

By Wessel Simons

Berichtnavigatie

Prev PostWereldbank komt met ’s werelds eerste blockchainobligatie Next PostCoin Highlight #9: VeChain Thor (VET), een supplychain blockchain voor het internet der dingen

You May Also Like
 • image

  Prijsanalyse ripple, litecoin en augur: Komt er een einde aan de daling?

  On 10 augustus 2018
  |
  In altcoins ,beleggen ,cryptomunten ,litecoin ,ripple

 • image

  Coin Highlight #9: VeChain Thor (VET), een supplychain blockchain voor het internet der dingen

  On 10 augustus 2018
  |
  In Altcoin Inside ,Coin Highlights ,Nieuws

 • image

  Wereldbank komt met ’s werelds eerste blockchainobligatie

  On 10 augustus 2018
  |
  In beleggen ,blockchain ,Nieuws

Bron Bitcoin Magazine

By |2018-08-11T10:09:20+00:00augustus 11th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie