Sinds de AMLD5 richtlijn is geaccepteerd in Nederland krijgt de DNB de taak om toezicht te houden op Bitcoin bedrijven. Dit is natuurlijk uiterst merkwaardig aangezien DNB een grote tegenstander van Bitcoin is. Het idee van DNB en de Nederlandse overheid is het kapot reguleren van Bitcoin start ups en enkele grote partijen over te laten zodat deze makkelijk te controleren zijn. Het is ironisch om te zien dat het eigen monetair beleid aan alle kanten faalt en dat alternatieven in de weg gezeten worden.
Onlangs werd bekend dat de toezichtkosten voor Bitcoin bedrijven in 2020 waarschijnlijk circa 25.000 euro bedragen (5.000 euro registratie kosten + iets minder dan 20.000 euro basisbedrag). Ongeacht de omvang van het bedrijf. Dit ondanks de toezegging van Minister Hoekstra in de Eerste Kamer dat de kosten proportioneel zouden zijn. Dit is voor verschillende eenmanszaken of kleine organisaties niet te doen!
Bitcoin bedrijf Bitkassa heeft onlangs bekend gemaakt per 17 mei te stoppen met haar activiteiten. In een verklaring op de website geeft het bedrijf een aantal redenen op.
BitKassa faciliteert Bitcoin betalingen voor ondernemers in de stad Arnhem. Met het initiatief Arnhem Bitcoinstad uit 2014 hebben Patrick van der Meijde, Annet de Boer en Rogier Eijkelhof het gebruik van Bitcoin in hun stad enorm gestimuleerd. In een verklaring laat BitKassa expliciet weten dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat de Nederlandse cryptosector ‘kapot wordt gereguleerd’.
De hoofdreden is dat we ons niet langer willen committeren aan de grillen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën dat DNB op haar wenken bedient in het kapot reguleren van Nederlandse Bitcoin bedrijven.
Daarnaast heeft inmiddels ook Bitcoin bedrijf Bittr zijn deuren gesloten.
“Things have turned bitter for Bittr” plaatste de eigenaar, en tevens enige werknemer, Ruben Waterman van het Nederlandse platform in een aankondiging. Bittr zal vanaf 17 mei, misschien zelfs eerder, haar service niet meer kunnen aanbieden. De reden van deze sluiting is wederom de nieuwe wetgeving rondom cryptobedrijven vanuit de DNB.
Bij Bittr kon je periodieke betalingen automatisch van je bank naar hun bank overmaken, en met het geld werd dan bitcoin (BTC) aangekocht en naar je wallet gestuurd. Dit was een handige service en kon vergeleken worden met de beleggingsopties bij traditionele banken. Waterman is het niet eens met de nieuwe wetten rondom het verifiëren van zijn klanten. Hierbij geeft hij aan dat het tegen zijn principes ingaat om elke klant als verdacht te beschouwen tot het tegendeel bewezen is.
Ik ben bang dat we de komende tijd nog meer bedrijven gaan zien verdwijnen uit het Bitcoin landschap in Nederland. Het is jammer dat Nederland innovatie niet ondersteund. Dit is een luid en duidelijk signaal naar iedereen die iets wil beginnen in het Bitcoin landschap dat het verstandiger is om iets in Panama, Zwitserland of een ander Bitcoin vriendelijk land te doen. Deribit heeft zijn activiteiten natuurlijk ook al eerder richting Panama verplaatst.