Een 33-jarige man in Nederland is gearresteerd voor bitcoin mining fraude ter waarde van meer dan € 2 miljoen ($ 2,2 miljoen).

De onderzoeksafdeling van de Nederlandse belastingdienst, de FIOD, kondigde maandag het nieuws aan en zei dat de man directeur was van twee besloten vennootschappen, waarbij hij ongeveer 100 mensen overtuigde om computers te kopen voor het minen van bitcoins die hij waarschijnlijk nooit heeft gekocht.

De man wordt beschuldigd van fraude, valsemunterij en het witwassen van geld, zei de afdeling, eraan toevoegend dat hij naar verluidt investeerders geld besteedde aan luxe artikelen zoals auto’s, motorfietsen, reizen en gokken.

De verdachte begon zijn activiteiten in 2017 door beloftevolle beleggers een rendement van ongeveer 0,3 bitcoin per maand te bieden (momenteel ongeveer $ 2,389 waard). Toen investeerders het rendement en hun mining computers niet terugkregen, dienden verschillende van hen klachten in.

In november 2018 plunderden de FIOD en de politie de woning en het bedrijfspand van de verdachte en namen dure goederen in beslag, zoals tassen, schoenen en een fiets.

De FIOD zei dat het bestrijden van het witwassen van geld de prioriteit is voor de regering, omdat het een van de “ernstige” misdaden is.

Eerder dit jaar was de Nederlandse financiële overheid van plan een vergunningenstelsel voor cryptocurrency-bedrijven in te stellen ter voorkoming van het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. De Nederlandsche Bank (DNB), de nationale centrale bank van de natie, en de Autoriteit Financiële Markten hebben voorgesteld dat fiat-to-crypto-exchanges en custody solution providers moeten worden gelicentieerd omdat cryptocurrencies ‘hoge financiële criminaliteitsrisico’s’ hebben.