Albert Isola MP, Gibraltar’s minister voor Digitale en Financiële Diensten, spreekt over vertrouwen herstellen in cryptocurrency.
Het vertrouwen in crypto is door de recente gebeurtenissen aan het wankelen gebracht, wat leidt tot de roep om meer regulerend toezicht en consumentenbescherming
Regelgeving kan de sleutel in handen hebben om een evenwicht te vinden tussen het afschermen van investeerders en het bevorderen van innovatie, aldus Albert Isola
Er is geen twijfel dat het vertrouwen in de crypto industrie de laatste weken aan het wankelen is gebracht.
Een dramatische marktrouting en paniek hebben zowel kleine als institutionele beleggers in hun greep, en dwingen hen om het aanhouden van risicovolle activa te heroverwegen te midden van zich ontwikkelende macro-economische factoren.

De omstreden crypto uitlener Celsius, die gebruikers blokkeerde na geruchten over zijn insolvabiliteit, blijft de kritiek van ontevreden deelnemers onder ogen zien terwijl het probeert leveraged posities te navigeren.
Slechts enkele weken eerder werd de crypto markt opgeschrikt door de implosie van het Terra ecosysteem toen zijn algoritmische stablecoin begon te de-peggen van een 1:1 verhouding met de Amerikaanse dollar in wat “roekeloze financiële engineering” genoemd wordt.
Het jaar tot nu toe is crypto’s bellwether asset bitcoin met 55% gedaald en is 70% gedaald van zijn all-time high van bijna $69.000 in november tot $21.300, volgens gegevens van Blockworks Research.
Hoewel het lang niet de eerste keer is dat de markt getuige is van een vrije val, is de vraag die velen bezighoudt hoe dit voorkomen had kunnen worden en welke wegen de industrie moet bewandelen voor toekomstige cycli.
Voor sommigen, zoals Albert Isola MP, Gibraltar’s Minister voor Digitale en Financiële Diensten, is regelgeving de sleutel om beleggers de nodige bescherming te bieden en tegelijk wat volatiliteit over een lange termijn horizon te helpen afvlakken.
“Een van de belangrijkste problemen die we nu gaan meemaken is vertrouwen en misschien een gebrek aan vertrouwen,” vertelde Isola aan Blockworks toen hem gevraagd werd wat hij vond van de recente onrust op de markt voor crypto. “Als mensen beginnen te beseffen dat crypto en de ruimte volatiel is en onderhevig aan schommelingen, net als de traditionele markt voor financiële diensten, begin je te denken hoe kan dit gebeuren en dat komt allemaal neer op vertrouwen.”
De minister wees op evenwichtige regelgeving als een middel om dat vertrouwen te herstellen. “Ik denk dat juist in deze meest uitdagende tijden regelgeving des te belangrijker is. Regelgeving moet beter worden, niet slechter,” zei Isola.

Gibraltar bestudeert elders geleerde lessen
Volgens Isola zouden regelgevers over de hele wereld nu overgaan tot een zwaar onderzoek naar firma’s als Terra en Celsius om beter te begrijpen hoe ze daar gekomen zijn, hoe ze zich tijdens hun respectievelijke crises gedroegen en hoe ze gehoor geven aan de oproep om dit te herstellen.
“Bij al deze dingen gaat het er nooit om wat er gebeurt – het gaat erom hoe je reageert op wat er gebeurd is,” zei de minister.
Gibraltar beschouwt zichzelf als een hub voor zowel ontluikende als gevestigde bedrijven in crypto en blockchain, nadat het in 2018 een van ‘s werelds eerste vergunningsstelsels voor de industrie had ingevoerd.
Het overzeese Britse territorium wijzigde in april ook wetgeving die manipulatie wil beteugelen door crypto bedrijven te vragen de markten waarop ze actief zijn te respecteren en te controleren op mogelijk louche gedrag.
Het voormalige marinegarnizoen, gelegen op de zuidpunt van Spanje, kan binnenkort ook een overname toestaan van zijn gereguleerde Gibraltar Stock Exchange door de plaatselijke blockchain firma Valereum, in een potentiële wereldprimeur waarbij crypto, obligaties en aandelen onder één dak verhandeld zouden worden.
Welke diensten ook, traditionele financiën, online gokken of crypto, ze moeten gereguleerd worden, aldus Isola, die eraan toevoegde dat een passend beleid niet alleen de consument beschermt, maar ook de reputatie van het rechtsgebied.
Gibraltar heeft momenteel ongeveer 15 grote crypto bedrijven die binnen zijn 6,7 km2 grenzen actief zijn, waaronder Bitso, FTX, Huobi en Bullish, de beurs die gesteund wordt door PayPal mede-oprichter Peter Thiel. Isola redeneerde dat lessen uit overzeese jurisdicties zoals Singapore en de Europese Unie ruimschoots voorbeelden hebben opgeleverd van hoe je evenwicht kunt bieden tussen consumentenbescherming en het bevorderen van innovatie.
Het is vanwege Gibraltar’s gunstige regelgeving dat crypto en blockchain bedrijven uit de hele wereld ernaartoe getrokken worden, volgens Isola.
“Het belang van ons allemaal [bedrijven en regelgevers] om voor de consument te zorgen en de dingen goed te doen, ligt helemaal op één lijn,” zei hij. “Uiteindelijk denk ik dat het ons verlangen is dat er een internationale set van normen komt die over de hele wereld wordt toegepast.”
“Laten we tenminste een minimum set hebben, zodat iedereen zich aan een stel basisregels houdt,” voegde Isola eraan toe.
Op de zaken vooruitlopen
Sommigen hebben inderdaad gepleit voor meer toezicht en controle op de manier waarop Celsius en Terra zich op de markt gedroegen.
Dat had een overslaan kunnen voorkomen naar andere sectoren waar de industrie zich nu in bevindt, nu het aantal openbare crypto gerelateerde aandelen blijft groeien.
Op de vraag hoe moeilijk het is om financiële en technologische innovatie voor te blijven en tegelijk passende wetgeving uit te doseren, zei Isola dat de taak aanzienlijk is door de prilheid van crypto.
“Als je innoveert doe je per definitie iets dat nog niet eerder gedaan is en dat is best eng,” zei de minister. “Toch wordt innovatie in elk geval vooruit gestuwd door de deskundigen op het terrein.”
Isola vervolgde: “Wat de regelgever betreft, denk ik dat elke industrie je zou zeggen dat we wensten dat ze de dingen sneller konden doen, dat is consequent de overheersende klacht. Dingen goed doen, kost helaas wel tijd.”
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.