Na de Russische invasie in Oekraïne kende de cryptomarkt een enorme sell-off; maar sindsdien heeft Bitcoin (BTC), het vlaggenschip van de cryptocurrency, zich hersteld en handelt boven de $44.000 , een hoogtepunt van twee weken.
In een gesprek met CNBC’s Squawk Box besprak Billionaire investeerder Bill Miller het potentieel van Bitcoin om te dienen als een veilige haven tijdens periodes van internationale onrust. De Amerikaanse investeerder legde uit waarom Rusland en andere landen die geen niet-reservevaluta hebben, hun toevlucht zouden kunnen nemen tot Bitcoin om inflatie tegen te gaan die ondoordringbaar is voor buitenlandse regeringen.
“Rusland heeft 16% van hun 640 miljard reserves in dollars, 32% in euro’s. Zij hebben bijna 50% van hun reserves in valuta’s die worden gecontroleerd door mensen die hen kwaad willen doen. Vanuit het oogpunt van Rusland is dat geen geweldige positie om in te zitten. Ze hebben 22% in goud en dat is het enige deel van hun reserves dat andere landen niet kunnen controleren,” zei hij.

Na de recordval van de roebel op maandag 28 februari heeft de Russische centrale bank noodmaatregelen genomen, waaronder een aanzienlijke verhoging van de rente van 9,5% tot 20%.
Volgens Miller, die de prijs van Bitcoin analyseerde, gelooft hij dat de huidige geopolitieke situatie rond Rusland “zeer bullish is voor Bitcoin,” die hij ook omschreef als “uniek.”
“Als je een land bent dat een niet-reserve valuta heeft (er zijn er ongeveer 100), zou je kunnen nadenken over iets anders waarmee andere landen ons geen kwaad kunnen doen, dat ongevoelig is voor inflatie of dat in grotere hoeveelheden wordt geproduceerd. Dus ik denk dat het zeer gunstig is voor Bitcoin in het bijzonder.”
Russische roebel zakt naar laagterecord
Eerder deze week stond crisisberaad gepland van de Russische president Vladimir Poetin met zijn belangrijkste economische adviseurs, nadat de roebel tot een historisch dieptepunt was gezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Op 28 februari heeft de Russische centrale bank ook de rente meer dan verdubbeld tot 20%, omdat analisten nu voorspellen dat de Russische economie dit jaar met 5% zal krimpen.
Bij de laatste sanctieronde, die door de Verenigde Staten, de EU, het VK en Canada aan Rusland werd opgelegd, werd het land uit SWIFT gezet, met de bedoeling de activa van zijn centrale bank “lam te leggen”.
Als gevolg van de val van de Russische nationale munteenheid Ruble-Bitcoin (RUB/BTC), bereikten de volumes een hoogtepunt van 9 maanden; niettemin heeft het volume van de Oekraïense Hryvnia op de cryptomarkt ook recordhoogten bereikt, aangezien het zwaar is getroffen.
Momenteel wordt Bitcoin verhandeld op $44.169, een stijging van 1,29% in de afgelopen 24 uur, en 14,50% in de afgelopen week met een marktkapitalisatie van $838 miljard, volgens CoinMarketCap gegevens.

De aanvankelijke invasie resulteerde in een daling van de prijs van Bitcoin van 39.000 dollar tot onder de 35.000 dollar aan het einde van vorige week. Desondanks veerde het digitale vlaggenschip bijna net zo snel weer op als het was gedaald, waarbij Bitcoin nu meer waard is dan de roebel na de ineenstorting.