Je weet niet precies waar het precies zal eindigen of wie het daadwerkelijk leest. Maar je typt een bericht, betaalt een paar cent in Bitcoin en klikt op de knop “verzenden”. Je bericht vliegt door de ruimte – ‘ja de ruimte’ – en wordt vervolgens uitgezonden via een satelliet die de wereld bedekt.

Het resultaat? Een kosmische “boodschap in een fles” die de laatste noviteit is geworden in de Bitcoin technische gemeenschap.

Het is allemaal mogelijk met de hulp van Blockstream satelliet, een excentriek project dat meer dan een jaar geleden is uitgebracht met het doel om bitcoin toegankelijk te maken voor mensen zonder internettoegang. Het verzenden van berichten is sindsdien eenvoudiger geworden met de lancering van spacebit.live. Een eenvoudige website die gebruikers in staat stelt om een ​​kleine vergoeding te betalen (waarvan de standaard 3 cent is) om via die satellieten een bericht over de hele wereld te verzenden.

Deze stappen volgen dan word je bericht verstuurd

Het is simpel om een bericht de ruimte in te sturen. Hiervoor heb je Bitcoin en een lightning wallet nodig.

  1. Open eerst een wallet die Lightning Network ondersteunt, bijvoorbeeld Blue Wallet. Deze is volledig gratis te downloaden.
  2. In de wallet kan je Bitcoin omzetten naar Satoshi, zo heb je funds om te kunnen gebruiken op het Lightning Network.
  3. Ga naar spacebit.live en schrijf een leuke boodschap. Uiteindelijk krijg je een lange code, dit is een lightning invoice. Plak deze code in je wallet en je bericht is verzonden!

Inmiddels zijn er al een aantal interessante resultaten.

Eén bericht bevat een dagboek met de grimmige gedachten van een onbekend persoon over het leven en bitcoin. “Hier ben ik, mijn baan verlaten, ik heb wat geld om me te onderhouden en ik bouw mijn eerste raspberry pi-lightning node en ik zend berichten via een satelliet. Toch voelt het soms onwerkelijk aan, “lees je in het dagboek gestuurd door Twitter-gebruiker” Grubles “, een Blockstream satellietgebruiker die regelmatig over de technologie twittert.

“Nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik een groot deel van de aarde bedek met mijn boodschap, on demand, onmiddellijk. Ik vraag me af, is er iemand die dit bericht leest? “Schreef dezelfde persoon de volgende dag.

“Love you,” werd geschreven op dag 4.

Wat misschien wel meer verrassend is dan de inhoud, is het aantal berichten.

“Dat is f*cki*g gek”, schrijft een andere onbekende gebruiker. Iemand anders stuurde een gedicht speciaal voor het lightning netwerk en een ander stuurde een gecodeerde ‘rare pepe’, een kaart in beperkte oplage met de politieke opruiende kikkermeme.

Een andere gebruiker stuurde een briefje vol wartaal met de handle van een populaire Twitter-gebruiker die de social media site verliet ‘Dandarkpill’

In december heeft Blockstream een ​​update uitgebracht voor zijn software. Een van de minder bekende functies is dat mensen met hun nieuwe API (Application Programming Interface) hun satellieten kunnen gebruiken om berichten te verzenden.

Om een ​​bericht te verzenden, betalen gebruikers een vergoeding voor Lightning. Het nieuwe betalingsnetwerk wordt nu bovenop bitcoin gebouwd. Het platform is nog steeds experimenteel, maar mensen willen het toch graag gebruiken. De vergoeding moet overeenkomen met de hoeveelheid gegevens die het bericht bevat. Een afbeelding kan bijvoorbeeld meer gegevens vereisen en kan dus duurder zijn dan wanneer je alleen een zin uitzendt.

“Blockstream heeft een API ter beschikking gesteld die een bericht opneemt en een lightning invoice retourneert, na ontvangst van de factuur wordt het bericht naar de satelliet teleport verzonden en vervolgens wordt de payload naar de satellietarray uitgezonden”, legt MediumSqueeze uit.

Hoewel spacebit.live en de Blockstream API het vrij eenvoudig maken om een ​​bericht te verzenden, heeft een gebruiker een satellietontvanger (voorlopig) nodig om deze op te halen.

In theorie zou iedereen een satelliet kunnen gebruiken. Het kost ongeveer $ 100 om de benodigde apparatuur te kopen.

Langdurig Bitcoin Core bijdrager en voormalig Blockstream CTO Greg Maxwell plaatste bijvoorbeeld foto’s van zijn opstelling van de satellietontvanger in Bitcointalk, en gaf andere gebruikers tips om het samen te stellen.

satellite, bitcoin
Foto van Greg Maxell op Bitcointalk forum

Dus, wat is het doel? Is het gewoon een nieuwtje of is er eigenlijk een reden om Bitcoin te gebruiken om berichten door de ruimte te sturen? Het is misschien een beetje van allebei.

“Op dit moment is het gewoon voor de lol,” vertelde MediumSqueeze aan CoinDesk.

Maar sommige ontwikkelaars denken dat de technologie nieuwe wegen opent. Bitcoin podcast host Ansel Lindner ziet het als potentieel voor klokkenluiders, mensen die de onethische acties van overheden of bedrijven aan de rest van de wereld blootleggen. Dat komt omdat ze het kunnen gebruiken om anonieme berichten uit te zenden die niet gecensureerd kunnen worden, wat volgens hem op geen enkele andere manier mogelijk is.

“Het kan anoniem worden gebruikt om een ​​bericht naar de wereld uit te zenden. Het kan niet worden gestopt door een mainstream media outlet, internet service provider (ISP) of de overheid, “vertelde hij CoinDesk, toevoegend:

“Posten op een site van een derde partij zoals sociale media is censorable, zelfs met een anoniem account. Een eigen website is moeilijker, maar ze kunnen je makkelijk vinden. Versleuteld bericht / e-mail of wat dan ook zou censorable zijn door achter enkele mensen aan te gaan. Wereldwijd uitzenden is erg moeilijk zijn om te stoppen. “

Toch zien anderen het als een manier om de ethos van de bitcoin publiciteit verder te ontwikkelen.

“Dit soort netwerk is niet bedoeld voor het plaatsen van WhatsApp-berichten, dit is strikt eenentwintigste-eeuws cypherpunk”, zei MediumSqueeze, verwijzend naar een groep technologen uit de jaren negentig die pleitte voor het gebruik van cryptografie om politieke verandering teweeg te brengen.