Een medeoprichter van controversiële QuadrigaCX exchange was naar verluidt betrokken bij meerdere criminele activiteiten in het verleden, meldt Bloomberg op 19 maart.

Michael Patryn, die samen met Gerald Cotten de Canadese crypto exchange QuadrigaCX oprichtte, was eerder bekend als Omar Dhanani, een persoon die betrokken was bij meerdere misdaden in de Verenigde Staten, zegt Bloomberg.

$145 miljoen aan crypto assets van klanten werd vermist in de QuadrigaCX exchange nadat medeoprichter en CEO Gerald Cotten op 30-jarige leeftijd stierf door complicaties van de ziekte van Crohn afgelopen december 2018. De exchange heeft nu lopende juridische en financiële procedures te midden van de controverse over de ontbrekende fondsen, nadat Ernst & Young als onafhankelijke toezichthouder was aangewezen in haar crediteuren beschermingszaak.

Patryn verliet naar verluidt QuadrigaCX in 2016, daarbij verwijzend naar een fundamentele onenigheid met Cotten over de listing processen voor het bedrijf. Volgens de Canadese krant Globe and Mail blijven Patryn en zijn partner, Lovie Horner, twee van de grootste aandeelhouders van QuadrigaCX, hoewel hij sinds 2016 geen enkele rol meer speelt in de activiteiten van het bedrijf.

Terwijl Patryn onlangs de beschuldigingen ontkende dat hij en Dhanani dezelfde persoon zijn, heeft Bloomberg naar verluidt officiële Canadese gegevens verkregen waarin staat dat Patryn zijn naam twee keer legaal heeft gewijzigd – eerst zijn achternaam, Dhanani en vervolgens zijn voornaam Omar in 2003 en in 2008.

Dhanani, een van de vermeende vroegere identiteiten van Patryn, werd naar verluidt veroordeeld tot 18 maanden in de Amerikaanse federale gevangenis omdat hij betrokken was bij identiteitsdiefstal met betrekking tot zowel bank- als creditcardfraude in 2005. Volgens Bloomberg, pleitte de 22-jarige Dhanani schuldig aan het werken met shadowcrew.com in 2002, een inmiddels ter ziele gegane marktplaats waar meer dan 1,5 miljoen gestolen creditcardnummers werden verhandeld.

In 2007 bekende Dhanani ook schuld in afzonderlijke strafzaken wegens inbraak, grootschalige diefstal en computerfraude, meldt Bloomberg, verwijzend naar de Californische staatsrechtbank.

Volgnens beschuldigingen van Bloomberg vond Patryn zichzelf opnieuw uit als Bitcoin (BTC) ondernemer nadat hij naar Canada was gedeporteerd. Volgens Patryns LinkedIn-profiel is hij nu gevestigd in Vietnam en is hij oprichter en voorzitter geweest van fintech Ventures Group (FVG), een in Canada gevestigde blockchain-incubator.

Patryn verstrekte enkele details over zijn 13-jarige werkervaring voor QuadrigaCX op LinkedIn, maar specificeerde dat hij van 1999 tot 2013 in veel digitale valuta-gerelateerde bedrijven werkte.

Onlangs onthulde Cotten’s weduwe Jennifer Robertson dat Cotten de exchange met zijn eigen geld financierde terwijl het in rechtszaak was met een grote Canadese bank.