• Bitcoin kwam in de buurt van $ 10.000, terwijl goud een hoogtepunt bereikte sinds zeven jaar na Jerome Powell’s waarschuwing voor de Amerikaanse groei die werd getroffen door de coronavirus pandemie.
  • Powell verwacht economisch herstel, maar pas tot eind volgend jaar of totdat onderzoekers een vaccin ontwikkelen.
  • Analisten zien een groeiende vraag naar Bitcoin naarmate de financiële crisis verergert.

Bitcoin en goud gingen maandag omhoog nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, waarschuwde dat de Amerikaanse assets minder waard zouden kunnen worden door de pandemie van het coronavirus.

Bitvavo
Maak een account en koop Bitcoin en ander crypto voor de laagste prijzen. Via deze banner is de eerste 1000 euro zonder handelskosten.

Economische activiteiten die afhankelijk zijn van grotere sociale bijeenkomsten, waaronder reizen en amusement, gaan er het meest onder lijden, zei Powell in een interview met CBS’s 60 minuten. Hij merkte ook op dat het voor het publiek moeilijk zou zijn om actieve gelduitgevers te worden tenzij onderzoekers een vaccin ontwikkelen, eraan toevoegend dat het de Amerikaanse economie op weg zou helpen naar een langzamer herstel – tot 2021.

“Ervan uitgaande dat er geen tweede golf van het coronavirus is, denk ik dat je de economie de tweede helft van dit jaar gestaag zult zien herstellen”, zei hij.

Veilige havens race:

Zowel Bitcoin als goud zijn dit jaar enorm gegroeid toen de verspreiding van de coronavirus pandemie de economische groei in de war bracht, de werkloosheid deed toenemen en de Fed en de Amerikaanse regering ertoe aanzette biljoenen dollars aan stimuleringspakketten te introduceren.

Goud gedroeg zich als een traditionele veilige haven tegen de dreigende economische crisis, terwijl Bitcoin min of meer op soortgelijke sentimenten steeg. Maandag steeg de koers van de benchmark cryptocurrency naar $ 10.000 per token na een stijging van 2.02 procent.

bitcoin, cryptocurrency, btcusd, crypto, xbtusd, btcusdt
BTC/USD stijgt meer dan 2% na Powell’s interview op CBS | Bron: TradingView.com

Tegelijkertijd steeg het goud met 0,9 procent tot $ 1.760,14 per ounce, het hoogste sinds oktober 2012.

Analisten zijn bullish op goud en bitcoin koers

Men bekritiseert stimuleringspakketten als een middel om inflatiecycli op lange termijn te creëren. Een eindeloos geldafdrukprogramma devalueert fiat valuta’s. Als gevolg hiervan schaadt het de spaargelden van mensen, omdat alles om hen heen duurder is om te kopen. Steeds meer mensen kopen daarom goud en bitcoin als veilige haven in de hoop deze inflatiecycli te verslaan. Doordat zij inzien dat Bitcoin en goud profiteren van dit soort markten.

Ondanks het delen van een grimmige economische visie, verzekerde de heer Powell dat de Fed alles zou doen om de Amerikaanse economie draaiende te houden. De centrale bank heeft meer dan $ 2 biljoen aan schatkistpapier en hypotheekinstrumenten gekocht en de benchmark rente tot bijna nul verlaagd.

Ondertussen drong Powell er vorige week op aan dat het Amerikaanse congres “meer moet doen” om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan. De Senaat, die in april al een stimuleringsprogramma ter waarde van $ 3 biljoen had gelanceerd, heeft op vrijdag ternauwernood nog een pakket van $ 3 biljoen voor de Amerikaanse economie aangenomen.

Bitcoin- en goudbeleggers waren blij met het nieuws.

Travis Kling, een voormalige hedgefondsmanager die nu het crypto gebaseerde Ikigai fonds runt, zei dat de Fed “al het voorwerk” doet voor de bitcoin markt, en vertelde zijn 24K-volgers dat de cryptocurrency een verzekeringspolis is tegen de stimulus.