De commodity futures regulator in Indonesië heeft een wettelijke set regels geschapen voor het exploiteren van crypto en digitale activa op futures markt, volgens een officieel persbericht gepubliceerd op 18 februari.

Het Indonesische Commodity Futures Trading Supervisory Agency (Bappebti), dat opereert onder het Indonesische Ministerie van Handel, heeft meerdere entiteiten die betrokken zijn bij crypto futures handel verplicht om wettelijke goedkeuring te vragen en registratie aan te vragen voordat ze legaal in Indonesië mogen opereren.

Het nieuws volgt op de recente release van wetgeving die Bitcoin (BTC) en andere digitale activa officieel erkent als handelsgoederen. De Bappebti gaven eerst groen licht op cryptohandel op de Indonesische aandelenmarkten in juni 2018.

Het nieuwe regelgevingskader is gebaseerd op een aantal belangrijke regels voor futuresmarkt transacties, waaronder regelgeving over de acceptatie van crypto als verhandelbare koopwaar op futures wisselkoersen, evenals technische voorzieningen voor het plaatsen van crypto futures contracten op beurzen.

De nieuwe regels vereisen zowel futures beurzen als handelsinstellingen die crypto futures handel aanbieden om ten minste 1,5 triljoen Indonesische roepia (IDR) of $ 106 miljoen te betalen, evenals een sluitend kapitaalsaldo van ten minste 1,2 triljoen IDR ($ 85 miljoen), volgens bij het internationaal mediabureau Lexology.

De regels zijn ook van invloed op crypto futures traders en opslagserviceproviders, die beide minimaal één biljoen IDR ($ 71 miljoen) en een minimum eindsaldo van 800 miljard IDR ($ 57 miljoen) moeten handhaven voordat ze officieel goedgekeurd kunnen worden om crypto futures te verhandelen.

De verordening vereist crypto futures uitwisselingen om naleving van het beveiligingsbeleid te waarborgen, waarbij ten minste drie personeelsleden Certified Information System Security Professionals (CISSP) -certificering moeten verkrijgen. De entiteiten moeten risicobeheerprocedures ondergaan, waaronder de naleving van antiwitwasreglementering (AML) en de bestrijding van het financieringsbeleid voor terrorisme.

De nieuwe verordening werd ingevoerd om rechtszekerheid te bieden rond het crypto futures handelsdomein en om beleggers te beschermen, zoals Head of Bappepti Indrasari Wisnu Wardhana benadrukte dat de handel in futures van plan is het ecosysteem te ondersteunen bij de ontwikkeling van digitale innovatieve bedrijfsmodellen.

Hoewel het nieuwste document crypto bevestigt als een officieel geaccepteerde verhandelbare grondstof op de futures markt, blijft Bitcoin nog steeds verboden om als betaling in Indonesië te worden gebruikt, na een verbod dat in 2017 werd opgelegd door de centrale bank van Indonesië. Volgens Lexology benadrukte de regulering dat het nieuwe regelgevingsstelsel niet kan worden toegepast op initial coin offerings (ICO’s).

Onlangs zijn de crypto handelsvolumes van Indonesië aanzienlijk gestegen, waarbij Bitcoin handelsvolumes rond $ 730.000 bereikten op peer-to-peer (P2P) exchange LocalBitcoins tijdens de week die eindigde op 16 februari, volgens gegevens van Coin.Dance.

Indonesia LocalBitcoins weekly trade volumes in BTC

Indonesië LocalBitcoins wekelijkse handelsvolumes in BTC. Bron: Coin.Dance

Oscar Darmawan, CEO van lokale crypto exchange Indodax, vertelde onlangs aan Reuters dat de benodigde bedragen zelfs groter zijn dan de kosten voor het openen van een landelijke bank.