• Parlementair Panel zegt dat crypto niet te stoppen is, dus reguleren.
  • Herzieningsvergadering volgt op maanden van uitvoerig overleg.
  • RBI nog steeds tegen het toestaan van cryptocurrencies – gereguleerd of ongereguleerd.

Omdat cryptocurrencies het witwassen van geld kunnen vergemakkelijken en terreurfinanciering mogelijk kunnen maken, maar ook omdat ze zich bewust zijn van de onvermijdelijkheid van cryptocurrencies op de lange termijn, is de Indiase regering helemaal klaar om cryptocurrencies te reguleren. De kwestie werd op 13 november op het hoogste niveau besproken en de kans is groot dat er tijdens de winterzitting van het parlement een cryptocurrency-wetsvoorstel zal worden ingediend.

Begin direct! Maak een account

Tijdens een vergadering onder voorzitterschap van premier Narendra Modi werd gesproken over cryptocurrency en kwam naar voren dat de regering zich ernstig zorgen maakt over het feit dat anti-India elementen de jeugd manipuleren met “te veel beloftes” en “misleidende advertenties”. Dit moet een halt worden toegeroepen, zo luidde de conclusie van de bijeenkomst. De evaluatievergadering volgde op maanden van uitvoerig overleg waarbij de RBI, het ministerie van Financiën, het ministerie van Binnenlandse Zaken en cryptocurrency-experts uit India en het buitenland betrokken waren.

Ondertussen besprak een parlementair panel maandag voor het eerst het lot van cryptocurrencies in India, waar de consensus naar voren kwam dat cryptocurrencies niet kunnen worden gestopt, dus moeten ze worden gereguleerd. De Standing Committee on Finance, voorgezeten door voormalig minister van Financiën Jayant Sinha, had een breed spectrum van belanghebbenden uit de crypto-industrie uitgenodigd, waaronder exchanges en brancheorganisaties. Voorafgaand aan de vergadering vertelde Sinha aan de media: “We hebben belanghebbenden uit de hele industrie uitgenodigd, waaronder exploitanten van grote beurzen, leden van de CII, evenals academici van het Indian Institute of Management (IIM) Ahmedabad, die een zeer grondige studie hebben gedaan naar de crypto-financiering.”

Hoewel er een consensus leek te zijn ontstaan dat er een regelgevend kader moet komen voor de soepele en legitieme werking van de crypto-industrie in het land, was er geen eensgezindheid over wie de regelgever zou moeten zijn.

Er is een consensus dat ongereguleerde cryptocurrency geen vrijbrief mogen krijgen om geld wit te wassen en terreur te financieren. De regering is nerveus en beducht voor de “evoluerende technologie”. Vandaar het besluit om “nauwlettend toe te zien” en de noodzaak om een aantal “proactieve stappen” te nemen!

De ontwikkelingen kwamen zelfs toen uit een opiniepeiling in het Verenigd Koninkrijk, gehouden vlak voor de 26e VN-conferentie over klimaatverandering in Glasgow, Schotland, bleek dat de meerderheid in het Verenigd Koninkrijk een verbod op cryptocurrency wilde.

Bitvavo
Koop voordelig 156 verschillende cryptocurrencies bij Bitvavo

In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk zijn er echter geen aanwijzingen dat de Indiërs een “verbod” op cryptocurrency willen. De regering-Modi zei dat ze een “vooruitstrevende progressieve” aanpak heeft en niet alleen met belanghebbenden in India in gesprek zal gaan, maar ook contact zal leggen met internationale partners.

De RBI heeft consequent gewaarschuwd tegen cryptocurrencies en erop aangedrongen dat ze een ernstige bedreiging vormen voor de Indiase economie en voor het financiële systeem. De Indiase centrale bank is niet overtuigd van de overambitieuze cryptoclaims en de vermeende marktwaarde ervan. De RBI is er tegen dat cryptocurrencies – gereguleerd of ongereguleerd – ruimte krijgen in de financiële corridors van het land. Een intern panelrapport van de RBI over dit onderwerp komt in december uit.

Hoe het ook zij, de regering zal geen alles-of-niets-beslissing nemen. Het is waarschijnlijker dat er “krachtige regulerende maatregelen” op stapel staan. De woorden “vooruitstrevend en toekomstgericht” geven aan hoe de regering over het onderwerp denkt. Het feit dat cryptocurrencies geografische grenzen overspannen, kan niet worden genegeerd. De hele wereld is een stakeholder en de beste mondiale praktijken zullen een rol spelen.

Er zijn aanwijzingen dat de regering een beleid voor digitale valuta wil uitwerken dat de tand des tijds zal doorstaan. De eerste regelgevende stappen zouden “overbeloften” en de ondoorzichtigheid rond reclame voor cryptocurrency’s aanpakken. De regelgevende stappen zouden ronduit wettelijk kunnen zijn. De toekomst van cryptocurrency in India zal worden bepaald door een sterk juridisch kader.

“Collectieve strategieën” en “wereldwijde partnerschappen” worden veelvuldig geuit, samen met “proactieve betrokkenheid”. Het is duidelijk dat de overheid zich heeft gerealiseerd dat er niet aan cryptocurrency te ontkomen valt. De belangen en bedoelingen van de mensen worden te goed begrepen en uitgedragen. Daarom wordt er steeds weer gesproken over een wetsvoorstel over cryptocurrency in de winterzitting. De RBI had haar verzet kenbaar gemaakt aan het Permanent Comité voor Financiën dat op 15 november bijeenkwam. Maar de regering vindt dat de RBI te eigengereid is. De regering-Modi wil geen China-achtig verbod op cryptocurrency.

Cryptocurrency traden kan heel lucratief zijn. Lees meer over traden in de crypto trading gids of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot voor automatisch handelen met een crypto trader.

Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en lees hier meer Crypto nieuws.