Hoogleraar Universiteit van Berkeley: stablecoin niet levensvatbaar

//Hoogleraar Universiteit van Berkeley: stablecoin niet levensvatbaar

Hoogleraar Universiteit van Berkeley: stablecoin niet levensvatbaar

In een week waarin twee verschillende cryptocurrency-exchanges een eigen stablecoin gelanceerd hebben als alternatief voor het controversiële Tether (USDT), stelt Barry Eichengreen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Berkeley, in een op 11 september gepubliceerde verhandeling genaamd “The Stable Coin Myth” dat alle stablecoins, of ze nou een-op-een aan de dollar gekoppeld zijn of niet, niet “levensvatbaar” zijn.

There are three types of "stable coin" when it comes to cryptocurrencies. None of them, says @B_Eichengreen, is based on a viable model https://t.co/AS9O8JDIBp

— Project Syndicate (@ProSyn) September 12, 2018

In het stuk schrijft Eichengreen dat de aantrekkingskracht van de stablecoin te begrijpen valt: door een vaste waarde aan een stablecoin te koppelen, vormen zij een betrouwbaar betaalmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel, iets wat volgens Eichengreen van andere cryptocurrencies niet gezegd kan worden:

Maar conventionele cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), handelen tegen sterk fluctuerende prijzen, wat betekent dat hun koopkracht, hun macht over goederen en services, zeer onstabiel zijn. Derhalve zijn ze onaantrekkelijk als rekeneenheden.

Eichengreen stelt dat stablecoins het probleem van volatiliteit op proberen te lossen en dat ze “omdat hun waarde stabiel is in termen van dollars […] aantrekkelijk zijn als rekeneenheden en oppotmiddelen”, en daarmee zijn stablecoins niet alleen maar instrumenten voor financiële speculatie…

Maar dit betekent niet dat ze levensvatbaar zijn.

Zelfs wanneer een stablecoin een-op-een gedekt wordt door de dollar (of een andere fiat-valuta, zoals de Zwitserse frank bij de Liechtensteinse stablecoin) kan Eichengreen zich niet inbeelden waarom iemand “een perfect liquide dollar, die ondersteund wordt door het volledige vertrouwen en krediet van de Amerikaanse overheid” zou uitwisselen voor “een cryptocurrency met een twijfelachtige achtergrond die lastig te gebruiken is”. Hij vervolgt:

Deze uitwisseling kan aantrekkelijk zijn voor witwassers en belastingontduikers, maar niet voor anderen. Met andere woorden, het is niet vanzelfsprekend dat het model zal opschalen, of dat regering het zullen toestaan.

Bron Crypto Insiders

By |2018-09-14T08:21:53+00:00september 14th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie