Gegevensprivacy is misschien wel de bepalende kwestie van moderne debatten over internet regelgeving. Nooit eerder hadden mensen zoveel informatie over alle aspecten van hun persoonlijke leven online. De strijd om controle over deze gegevens op het gebied van inkomsten genereren en andere aspecten is enorm ingewikkeld. Dit komt omdat de verschillende belangen letterlijk strijden om dit belang in de toekomst.
Het spreekt voor zich dat ondanks enkele inspanningen en garanties van bedrijven waaraan u uw gegevens doorgeeft, privacyschendingen aan de orde van de dag zijn. In het hedendaagse tijdperk van internet hacking vinden louche partijen op een of andere manier kansen om de beveiligingsmechanismen van bedrijven voor te blijven. Soms zijn bedrijven gewoon nalatig of verkopen ze gegevens aan derden als een lucratief model in moderne marketing.
Evenzo hebben gebruikers nauwkeurige en veilige opslagdiensten nodig voor hun persoonlijke gegevens. Dit is niet altijd het geval met de beschikbare beschikbare cloudservers. Onnodig om te melden dat hackers in de cloud opslagservers kunnen infiltreren, zoals in het geval van beroemdheden zoals Jennifer Lawrence wiens naaktbeelden online waren gelekt. Als dit kan gebeuren met de hoge en machtigen, wat is er dan om de average Joe online te beschermen?
De rol van Facebook in het bewustzijn van inbreuken
In termen van ruwe kracht van gegevenscontrole is Facebook zeker een almachtige entiteit onder particuliere actoren. Met een solide twee miljard klanten die veel persoonlijke gegevens op het platform hebben, heeft Facebook ongeëvenaarde gegevensverantwoordelijkheden.
Toch waren het misbruik en de inbreuken op de privé gegevensrapporten van klanten door dit bedrijf alarmerend voor de wereld. De gebeurtenissen, met name in de aanloop naar en vlak na de verkiezing van Donald Trump in 2016, waren het meest zorgwekkend. Facebook gaf externe partijen zoals Cambridge Analytica toegang tot gebruikersgegevens op uitgebreide schaal. Daarna konden ze gerichte campagnes voeren, met een resultaat dat nog steeds wordt betwist.
Hoe dan ook, het feit blijft dat het delen van persoonlijke gegevens in opdracht van een vertrouwd bedrijf als Facebook zeer onverantwoordelijk was. Als dit zou doorgaan, zou over de hele wereld hun privacy op zeer persoonlijke manieren worden geschonden.
Sinds de onthullingen van dergelijke schendingen zijn de inspanningen van particulieren en in sommige gevallen van toezichthouders om gegevensbescherming te bevorderen, gegroeid. De EU heeft bijvoorbeeld in 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) aangenomen om regelgeving voor gegevensprivacy te hebben. De roep om bedrijven en websites om klantgegevens beter te beveiligen, heeft met deze maatregel enige grip gekregen.
Het is echter nog steeds een probleem om het handhavingswerk over te laten aan bedrijven, omdat bedrijven van nature winst zoeken. Een bedrijf als Facebook haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit advertenties. Het spreekt voor zich dat klantgegevens de efficiëntie van deze inspanning garanderen.
Daarom moeten inspanningen om klantgegevens te beveiligen, daadwerkelijke gebruikers beter in staat stellen. Feit is dat bedrijven simpelweg niet te vertrouwen zijn om zichzelf te controleren. En welke betere manier is er om macht terug te geven aan gebruikers en transparantie te bevorderen dan gedecentraliseerde oplossingen?
Blockchain als oplossing voor beveiliging van persoonlijke gegevens
Deze technologie is veelzijdig en efficiënt. Hiermee kunnen gebruikers zelfstandig persoonlijke gegevens opslaan en volledig bepalen hoe deze worden overgedragen aan iemand anders. Bovendien is de blockchain betrouwbaar, wat betekent dat het de afhankelijkheid van almachtige gecentraliseerde entiteiten elimineert. Over het algemeen maakt de cryptografische encryptie blockchain een transparante, onveranderlijke en gedecentraliseerde oplossing.
Als zodanig heeft blockchain-technologie enorme voordelen voor alle belanghebbenden. Gebruikers kunnen hun computerruimte benutten om gegevens in het netwerk op te slaan. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om te kiezen wie hun persoonlijke informatie te zien krijgt en hoeveel daarvan toegankelijk is.
Met andere woorden, u heeft meer controle over het genereren van inkomsten met uw gegevens. Blockchain-technologie elimineert daarom de verkoop van persoonlijke gegevens zonder medeweten van de eigenaars.
Deze mogelijkheden zijn ook nuttig voor overheidsinstanties die digitale documenten moeten vrijgeven. Blockchain-technologie kan het uitgeven, bijwerken of intrekken van documenten standaardiseren en versnellen.
Bovendien kan het KYC-processen voor leveranciers van goederen en diensten vergemakkelijken. In plaats van een stroom van documenten te leveren, kunnen supply chain leveranciers eenvoudig blockchain gebruiken om het proces te stroomlijnen door blockchain te gebruiken om een complete set vereiste gestandaardiseerde digitale documenten op te slaan. Dienovereenkomstig wordt het verifiëren van partners en klanten sneller, waardoor KYC-verwerking onmiddellijk wordt.
Op dit moment werkt IBM, dat uitgebreid blockchain-onderzoek heeft uitgevoerd, hier ook aan. De technologie gigant ontwikkelt een Trusted Identity-oplossing in samenwerking met de Decentralized Identity Foundation (DIF) en het World Wide Web Consortium (W3C).
Implementeren van dergelijke beknopte oplossingen
Het gebruik van een digitale identificatie vergemakkelijkt de betrokkenheid op de blockchain. In een scenario waarin overal een digitale identificatie wordt gebruikt, keert de gedecentraliseerde stroom terug naar de mensen, wat een toekomst verzekert met een veiligere en vertrouwelijkere verwerking van klantgegevens. Bovendien kunnen mensen de voordelen delen van het genereren van inkomsten met hun gegevens. In de toekomst is dit absoluut de juiste weg. In het tijdperk van big data zijn blockchain-oplossingen essentieel om echte privacy-compliance op internet te brengen.
Bockchain-startups maken op dit moment gebruik van de technologie, waardoor de gemeenschap een persoonlijk gegevensecosysteem kan creëren waar gebruikers hun gegevens kunnen delen en verkopen wanneer zij dat nodig achten. Dit is de essentie van gedistribueerd computergebruik.
De Tide Foundation is zo’n bedrijf dat een community-driven ecosysteem voor persoonlijke gegevens bouwt. Als zodanig krijgen gebruikers een gedecentraliseerde entiteit voor veilige opslag, delen en verhandelen van persoonlijke gegevens. Het platform bereikt dit door gebruikers controle te geven over gecodeerde persoonlijke gegevens.
Op dezelfde manier gebruikt de Secure Key-service blockchain om uw paspoortgegevens efficiënt op te slaan. Op deze manier kunt u uw identiteit bevestigen voor overheden en andere leveranciers. Het bedrijf bestaat eigenlijk al sinds 2008, maar maakt nu gebruik van de IBM blockchain om aan de identificatiebehoeften te voldoen.
De Sovrin Foundation gebruikt blockchain voor een vergelijkbaar doel, maar in een iets andere dimensie. Het bedrijf biedt gebruikers de mogelijkheid om persoonlijke identificatiegegevens te maken, van een vliegticket tot een rijbewijs.
Als alternatief is ClearGDPR een platform waarmee gebruikers op locatie of in de cloud kunnen installeren. Dit betekent dat u een wettelijk voorgeschreven blockchain-tool voor uw archieven heeft. Deze bedrijven zijn enkele van de toonaangevende lichten in de blockchain-gedreven zoektocht naar gegevensprivacy.
In een notendop
Gegevensbescherming met behulp van blockchain-technologie is niet alleen handig, maar ook een noodzaak. Gedecentraliseerde opslag kan een uitstekend tegengif zijn voor dit tijdperk van schendingen van de privacy van massale gegevens. Bovendien kunnen gebruikers daadwerkelijk profiteren van de commerciële mogelijkheden van gegevens waarmee inkomsten worden gegenereerd. Het verkrijgen van macht over hoe en aan wie een gebruiker zijn eigen gegevens kan delen of verkopen, is een clincher, en verzekert een toekomst waarin individuen hun privégegevens beter beheren en waar iedereen kan deelnemen.
