Meer dan 60% van de totale Bitcoin (BTC) die in omloop is, heeft zijn wallet al meer dan een jaar niet verlaten, wat de interesse van beleggers aanduidt.

Dat was de conclusie van analist Rhythm, die op 2 december statistieken over Bitcoin netwerkactiviteit uploadde.

BTC-investeerders schuwen risico’s en winsten op korte termijn
Van de ongeveer 18,08 miljoen Bitcoins die zijn gemined, is 11,58 miljoen – of 64% van het aanbod – sinds 2018 in dezelfde wallet gebleven.

Het cijfer is opvallend omdat BTC / USD in die tijd groeide van $ 3.100 afgelopen december tot het hoogtepunt van 2019 van $ 13.800 slechts zes maanden later.

Vervolgens keerde de markt omlaag en scheerde 52% van de hoogtepunten om op 25 november de lokale dieptepunten van $ 6.500 te bereiken.

“Hodlers zijn krankzinnig”, vat Rhythm samen.

Volgens de gegevens is de hoeveelheid slapende BTC als percentage van het totale aanbod de laatste jaren sterk toegenomen. De trend is intact gebleven, zowel op bullmarkten als op bearmarkten, wat duidt op de wens van beleggers om te sparen in plaats van te besteden, ongeacht de winstgevendheid.

Hard geld mentaliteit

Zo’n eigenschap past bij de kenmerken van Bitcoin als hard geld: een valuta met een vast aanbod- en emissieschema dat geen centrale autoriteit kan manipuleren.

Zoals onlangs opgemerkt, hebben de voorstanders van de cryptocurrency al lang het onderscheid gemaakt tussen zijn kenmerken en die van “simpel geld”, zoals fiat-valuta.

Een valuta, waarvan het aanbod gemanipuleerd kan worden, past in een economisch systeem dat uitgaven en leningen stimuleert en het sparen ontmoedigt. Zoals Saifedean Ammous samenvatte in zijn populaire boek ‘The Bitcoin Standard’, voelen consumenten de drang om eerder geld uit te geven, omdat het op lange termijn zijn waarde verliest door inmenging van de overheid en de centrale bank.

Bitcoiners daarentegen blijven economisch een zogenaamde “low time prefer” vertonen – wat voor de toekomst spaart, wetende dat het winstgevender is om dit te doen dan zoveel mogelijk zo snel mogelijk te kopen.