Deze keer is het echt. Na maanden van juridisch drama, slechte memes, en -eigenlijk wil ik het niet Elon- in een slechte soapserie die nooit uitgezonden zou mogen worden, heeft Elon Musk zijn overname van Twitter ter waarde van 44 miljard dollar afgerond. Musk bezegelde de deal donderdagavond, waarbij hij Twitter privé nam en een handvol topmanagers, waaronder CEO Parag Agrawal, van de hand deed.
Musk ontsloeg donderdag naar verluidt de CFO Ned Segal, het hoofd van Legal, Policy en Trust Vijaya Gadde en General Counsel Sean Edgett. Hoewel het nog steeds een agressieve en abrupte eerste dag stap is, was Agrawal onvermijdelijk gezien zijn goed gedocumenteerde conflicten en een mislukte virtuele ontmoeting met Musk. Het is ook geen verrassing dat Gadde een van de eersten was die moest vertrekken, ondanks het feit dat hij een gerespecteerd figuur is in het bedrijf. Musk beschuldigde de topman eerder van “linkse vooringenomenheid” vanwege haar rol in de beleidsvorming bij Twitter, waardoor een golf van racistische haat en pesterijen haar kant op kwam.
De weg om Twitter privé te maken was moeilijk. Musk begon begin april voor het eerst te flirten met het idee om Twitter te bezitten, toen hij 9,2% van het bedrijf kocht voor 3 miljard dollar. Maar daar bleef het niet bij. Nog geen tien dagen later verklaarde de Tesla en SpaceX CEO dat hij Twitter wilde kopen voor 44 miljard dollar. Twitter accepteerde, maar Musk kreeg het al snel benauwd en haalde alles uit de kast om onder de deal uit te komen, waardoor de partijen voor de Delaware ‘Court of Chancery’ (Hof van Kanselarij) belandden. Na een aantal gênante vooronderzoeken en een snel naderende datum voor zijn getuigenis, kondigde Musk aan dat hij toch zou doorgaan.
Op deze eerste dag dat Elon Musk officieel eigenaar is van Twitter, is het ook niet duidelijk in welke richting Musk het platform wil sturen. De chaotische en vaak tegenstrijdige miljardair heeft in het verleden beloofd het account van voormalig president Trump te herstellen, het platform te ontdoen van alle geautomatiseerde bots, die hem persoonlijk dwarszitten als een van de meest gevolgde gebruikers op het platform (veel succes), en het potentieel van Twitter aangeprezen als een neutraal grondplein en een tegenwicht voor zijn klachten over traditionele media, die soms niet gunstig berichten over zijn doen en laten.
We weten niet wat de toekomst in petto heeft voor een van ‘s werelds grootste sociale netwerken, maar we weten wel dat Musk heeft bereikt wat ooit ondenkbaar was, namelijk de controle over Twitter nemen voor 44 miljard dollar. Maar de afsluiting van de maandenlange soapserie is slechts het begin van een nieuw hoofdstuk van onzekerheid bij Twitter, dat een miljoen vragen oproept over wat het platform eigenlijk waard is, waar het voor dient en wat hij er precies mee van plan is. Wel kunnen we nog steeds smakelijk lachen om de memes die ervan worden gemaakt.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep en kom naar de Discord en/of Telegram en om onderdeel te worden van onze community.