Het Evergrande-fiasco lijkt de correctie op de wereldwijde aandelenmarkten aan te jagen, maar uit gegevens blijkt dat dit pro-handelaren er niet van weerhoudt om de BTC-dip te kopen.

Beleggers in Bitcoin (BTC) lijken zich zorgen te maken over de toenemende speculatie dat China’s op één na grootste projectontwikkelaar, Evergrande Group, zijn schulden van $300 miljard niet zal kunnen aflossen. Deze angst komt tot uiting op de wereldwijde aandelenmarkten, die vanochtend bij het openen van de markten een daling van 1,5% tot 3% zagen.

Ondanks de prijsbeweging, heeft de BTC uitstroom (netto opnames) van beurzen een meermaandse trend voortgezet, vooral op Coinbase Pro.

Handelaren weten ook dat elke beurs een ander gebruikersprofiel heeft. Liquidaties op Bybit hebben bijvoorbeeld de neiging extremer te zijn in vergelijking met FTX, die bekend staat om zijn meer conservatieve klanten.

Neem bijvoorbeeld de daling van vandaag tot onder de $43.000, die een liquidatie van $1 miljard aan long contracten veroorzaakte, geleid door Bybit, ook al was er $2,34 miljard aan open futures interest. Dit aantal is lager dan Binance’s $3,66 miljard en FTX’s $2,51 miljard liquidaties.

Bitcoin futures liquidaties de afgelopen 24 uur. Bron: Bybt.com

Uit bovenstaande gegevens blijkt dat handelaren bij Bybit meer risico’s nemen en doorgaans een hogere leverage gebruiken. Ondertussen werden beleggers in Binance en FTX derivaten verhoudingsgewijs minder geraakt door de 11% dagelijkse negatieve beweging.

Pro-handelaren blijven neutraal tot bullish

Om te begrijpen hoe bullish of bearish professionele handelaren neigen, moet men de futures premie (of basis rate) analyseren. Deze indicator meet het verschil tussen futurescontracten op langere termijn en de huidige spotmarktniveaus.

In gezonde markten wordt een premie van 5% tot 15% op jaarbasis verwacht, een situatie die bekend staat als contango. Dit prijsverschil wordt veroorzaakt doordat verkopers meer geld vragen om de afwikkeling langer tegen te houden.

Telkens wanneer deze indicator vervaagt of negatief wordt, zou er een rood alarm afgaan, bekend als “backwardation”.

Bitcoin 3 maandelijkse futures analyse. Bron: Leavitas.ch

Zoals hierboven afgebeeld, is de huidige premie van 7% op jaarbasis neutraal, maar in lijn met het gemiddelde van de vorige maand. Als pro traders bezorgd of bearish waren geworden, zou deze indicator onder de 5% zijn gedoken.

Bitvavo

Top traders long-to-short ratio toont koopactiviteit

Beleggers moeten de long-to-short ratio van tophandelaren bij toonaangevende cryptobeurzen in de gaten houden om precies te meten hoe professionele handelaren gepositioneerd zijn. Deze metriek geeft een volledig beeld van de effectieve nettopositie van de handelaren door gegevens van meerdere futures- en margemarkten te verzamelen.

OkeX and Binance top traders Bitcoin long to short ratio. Bron: Bybt.com

Het is de moeite waard om te benadrukken dat elke beurs gegevens over tophandelaren anders verzamelt omdat er meerdere manieren zijn om de nettopositie van een klant te meten. Daarom moet elke vergelijking tussen meerdere aanbieders worden gemaakt op basis van procentuele veranderingen in plaats van absolute getallen.

OKEx top traders long-to-short ratio steeg van een 8% positie ten gunste van longs naar het huidige 54%, het hoogste niveau in tien dagen. Binance-derivatenhandelaren hielden daarentegen een consistente 10%-ratio ten gunste van longs, ondanks de Bitcoin-prijscorrectie.

Beide gegevens bevestigen dat kleine handelaren waarschijnlijk het meest beïnvloed werden door de hoge hefboomwerking van bullish posities. Ondertussen behielden professionele handelaren hun posities of profiteerden ze van de lagere prijs om long posities toe te voegen.

Cryptocurrency traden kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goed rendement kan worden behaald. Lees meer over traden in de crypto trading gids of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot voor automatisch handelen.

Wordt lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen.

Lees hier meer Cryptocurrency nieuws.