Gokken op de crypto-koers: zo werkt het

//Gokken op de crypto-koers: zo werkt het

Gokken op de crypto-koers: zo werkt het

Beleggen is simpelweg speculeren op een toekomstige opwaartse beweging, kort gezegd: je gokt erop dat je investering in waarde toeneemt door een koersstijging. Hoe het precies werkt, lees je hieronder.

Nu vergt het investeren in bitcoins en andere digitale valuta altijd een lange termijnvisie. Als je kijkt naar de historische ontwikkelingen, dan is het investeren in een munt als bitcoin altijd nog een waardevaste investering. Waar het vaak op aankomt is het hebben van geduld, zeker voor de beginnende crypto-investeerder. Angst is een slechte raadgever en als je per dag bij wil houden hoeveel winst je hebt gemaakt, dan is het te hopen dat je tegen een stootje kan. De markt voor digitale valuta kenmerkt zich nog steeds door een hoge mate van volatiliteit en dus is het niet geschikt voor tere zieltjes die schrikken van een daling van vijf procent of meer.

Shorts als marktindicator

Er zijn echter andere manieren om vermogen op te bouwen met cryptocoins zonder hier direct in te investeren: bitcoin shorts. En dan wordt het pas interessant. Je gokt dan namelijk op een stijging of daling van de waarde van de onderliggende munt. Dat is erg risicovol.

Pakt de gok goed uit, dan ben je in korte tijd een behoorlijk stuk rijker. Pakt het verkeerd uit, dan is de keuze voor schuldsanering opeens erg logisch. Je kan het echter ook veel slimmer aanpakken: door waarde te hechten aan de data met betrekking tot de handel in bitcoin shorts. In algemene zin kan daarin een goede indicatie liggen voor hetgeen gaat gebeuren met de koes van de bitcoin munt.

Met name de afgelopen week was het erg interessant: een opvallende stijging in het aantal BTC short contracts. In een periode van amper drie uur tijd werden er maar liefst tienduizend shorts verhandeld op Bitfinex, een duidelijke aanwijzing dat de markt een aanzienlijke waardedaling verwacht. De reden is dat de munt zeer snel door de grens van zevenduizend dollar schoot. De vraag is dus of die waardedaling er gaat komen en zo ja, of het verstandig is om te wachten op die daling om vervolgens te investeren.

Bitcoin shorts explosie

De stijging van het aantal verhandelde short contracts was in alle opzichten bijzonder: niet eerder werd er in zo’n korte periode zoveel verhandeld. Het mag dan nog geen all-time high heten, er is duidelijk sprake van een behoorlijk actieve markt. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat er sprake is van een heftige beweging.

Als er zo’n groot bedrag aan shorts worden verhandeld duidt dat op een heftige, toekomstige beweging in de koers van de munt. Uiteraard hoeft dit niet altijd te wijzen op een daling van de koers, een stijging is uiteraard ook mogelijk. Gezien de snelheid waarmee BTC de grens van zevenduizend dollar passeerde maakt een stijging echter onwaarschijnlijk.

Even terugblikken

Een van de meer bepalende aspecten van het handelsverhaal van BTC in 2018 zijn de activiteiten van shorts. In 2018 is de bitcoin-shorting aanzienlijk toegenomen, waarbij handelaren erop kunnen gokken dat de BTC-prijs zal dalen of stijgen.

In augustus 2018 steeg de Bitcoin-shorting tot bijna het allerhoogste niveau sinds 9 april, wat aangeeft dat veel handelaren niet verwachten dat BTC boven de 7200 dollar blijft. Nog duidelijker: begin april werd BTC nog verhandeld voor zevenduizend dollar.

Met zoveel Bitcoin-shorts zou de BTC de grens van 7.300 dollar kunnen bereiken met 7.500 dollar als een waarschijnlijk weerstandsniveau. Of het 7.500 dollar blijft of niet, hangt af van het niveau van vermoeidheid van de bulls vind je hier(uitleg over bulls, ). Een paar korte knelpunten zijn de laatste maanden gepasseerd vanwege het grote aantal korte handelsposities.

De waarschijnlijke reden voor deze volgende korte periode is te wijten aan ongekende niveaus van “korte absorptie” in de markt. Deze absorpties zijn meestal zonder hefboom, wat betekent dat de bulls pas echt serieuze BTC-aankopen zullen doen bij een verhouding van 1: 1 Amerikaanse dollar. Dus hoewel de korte acties gezamenlijke inspanningen leveren, is de meest waarschijnlijke marktrespons in de tussentijd een opwaartse prijsbeweging.

Nog een keer uitleggen: de BTC short squeeze & leveraged trading

Via een leveraged Bitcoin exchange als Bitmex kunnen mensen door middel van handelscontracten speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Dit gebeurd veelal met geld dat wordt geleend van de exchange: je kunt met 100 euro bijvoorbeeld met x10 leverage (“hefboom”) handelen: feitelijk leg je dan 100 euro in, maar maakt de exchange er 1000 euro van. Hiermee gok je erop dat de Bitcoin koers sterk omhoog of omlaag zal gaan in de nabije toekomst.

Leveraged trading gaat twee kanten op: je kunt gokken dat de Bitcoin koers stijgt (dit is een leveraged long contract), maar ook dat deze binnenkort gaat dalen (een leveraged short contract). Hoe hoger de gekozen leverage (tot x100 het ingelegde geld), des te hoger de potentiële winst – maar ook het risico stijgt hiermee exponentieel. Het zal niet de eerste keer zijn dat Bitmex-handelaren financieel geruïneerd raken.

Niet voor beginnende investeerders

Alhoewel het gebruik maken van futures erg verleidelijk is, is het zeker niet aan te raden om dit te doen zonder voldoende kennis van de markt. Hoeveel winst of verlies je maakt per punt stijging of daling is afhankelijk van een aantal factoren.

Zo speelt de contractgrootte en de ingezette hefboom een belangrijke rol. Bitcoin Futures kunnen worden gekocht met een behoorlijk hefboomeffect (1:100 bij BitMEX). Hierdoor kun je veel meer winst boeken, maar natuurlijk ook meer dan de gehele inleg verliezen! Bitcoin futures komen met hoge risico’s en zijn niet geschikt voor een beginner!

Bron Manners

By |2018-09-04T17:08:53+00:00september 5th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie