Facebook “hoopt te slagen waar Bitcoin faalde” met zijn zeer geheimzinnige cryptocurrency project, beweert een New York Times (NYT) artikel vandaag, 28 februari.

Onder verwijzing naar meerdere anonieme bronnen die spraken onder de voorwaarde van anonimiteit, bundelt de Times de vermeende contouren van het project. Dat naar verluidt de integratie van cryptocurrency betalingen in haar berichten services beoogt.

Facebook is met name van plan de messaging infrastructuur opnieuw in te richten en de drie volledig eigen apps – WhatsApp, Messenger en Instagram – onder één scherm te integreren. Volgens the Times gaat dit een eigen crypto token opleveren met een gecombineerd bereik van 2,7 miljard mensen die de diensten gebruiken.

Een door crypto aangedreven betalingssysteem dat zou werken vanuit een berichten systeem. Dit is een idee waar wereldwijd veel interesse voor is vanuit verschillende berichten services zoals Kakao uit Korea, Line in Japan en het door Rusland ontwikkelde Telegram.

Volgens de NYT lanceerde Facebook zijn crypto project – geleid door ex-president van PayPal, David Marcus – kort nadat Telegram bijna $ 1,7 miljard had verzameld in twee private initial offering (ICO) -rondes voor zijn toekomstige token- en blockchain platform Telegram Open Network (TON ).

Facebook heeft naar verluidt meer dan 50 engineers in dienst om zijn cryptocurrency te ontwikkelen volgens drie anonieme bronnen. Nog eens twee leden vertelden de krant dat het belangrijk is om het project onder de radar te houden, zodat het betreffende team een ​​eigen kantoor heeft gekregen met aparte key-card toegang om de details privé te houden van andere werknemers.

Opmerkelijk is dat vijf bronnen die beweren dat ze zijn ingelicht over het werk van het team, beweerden dat de komende munt waarschijnlijk een fiat gekoppelde stablecoin zou zijn – gekoppeld aan de waarde van drie verschillende nationale fiat valuta’s, in plaats van slechts één.

De NYT notities, verwijzend naar de anonieme bronnen, stellen dat Facebook al is begonnen met het aanbieden van de “Facebook coin” aan verschillende crypto exchanges.

De kwestie van centralisatie – en hoe ver Facebook toestaat dat zijn digitale munttransacties worden gedecentraliseerd, blijft volgens NYT afwachten. Experts uit de branche beweren dat Facebook waarschijnlijk dezelfde technologische hindernissen en wettelijke obstakels gaat tegenkomen die bekende cryptocurrencies als Bitcoin (BTC) hebben.

In december 2018 waren er ook al geruchten over een coin die Facebook in whatsapp zou integreren. Anonieme bronnen suggereerden dat het token een stablecoin zou zijn.

De stroom van informatie over het project komt overeen met de vacatures van vorig jaar voor blockchain talent op de carrièrepagina van Facebook, zoals Cointelegraph heeft gemeld.